Dags att tillaga allehanda mumsigheter i kokande het buljong! Under 80-talet blev en schweizisk kokkonst kallad ”Fondue” populärt. Det var då ett främmande koncept för omvärlden. Idag är det dock ett vanligt förekommande i såväl hem som på restaurang. I den här artikeln skall vi gå igenom ett par riktigt goda och enkla recept!
De godaste Fondue-recepten
Fondue härrör som sagt från Schweiz, där sägnen säger att fåraherdar brukade tillaga bitar av bröd i en kokande blandning av ost och vin. Idag finns det flertalet olika buljonger som är populärt. Även vad som doppas ner i kastrullen har sett sig en utveckling, från bröd till några av de mest dyrbara köttbitarna på marknaden.
Även om maträtten har avtagit något i popularitet jämfört med glansdagarna under 80-talet, är det fortfarande en omtyckt och högst uppskattad kulinarisk tradition. Få smakupplevelser kan leva upp till den glänsande buljongens smakliga karaktär i kombination med en fint bit kött.
Man behöver inte avskräckas från att tillaga måltiden själv. Att få till en god buljong är ganska så enkelt, och vad man än doppar i tillagar sig självt. Kan man koka pasta, kan man servera fondue! Nedan kommer det nu att listas ett antal recept, bara för att visa hur enkelt det är!
Klassisk köttfondue (2 pers.)
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 dl vitt vin
- 1 1/2 liter köttbuljong (utspädda buljongtärningar)
- 2 vitlöksklyftor
- 4 msk ljus soja
- 1 msk olja (raps eller solros)
- 1/2 tsk torkad timjan
- 2 lagerblad
- 300g entrecôte
Tillagning
Börja med att skära upp entrecôten i kuber. Dessa får inte vara alltför små. Skala sedan löken och vitlöken. Lägg dem i en stekpanna och fräs upp tillsammans med timjan i olja. Häll sedan på det vita vinet. Låt koka upp en liten stund.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna, dock inte köttet. Låt buljongen koka i cirka 10-15 minuter. Ställ den sedan under en brännare på bordet. Nu har du din buljong klar! Vid serveringen ställer du fram de råa köttbitarna på en tallrik. Dessa skall sedan doppas ner i den kokande buljongen för tillagning.
Du kan även göra likadant med lite grönsaker. Potatisklyftor fungerar väl som tillbehör. Avsluta med en sås att dippa i som tex. Bearnaisesås.
Lyxig köttfondue i olja (3-4 pers.)
Ingredienser
- 1 liter frityrolja
- 1 dl syltlök
- 1 dl ättiksgurka
- 1 purjolök
- 1 paprika
- 1 ask körsbärstomater
- 500g champinjoner
- 500g oxfilé
Tillagning
Börja med att skära upp oxfilén i kuber, inte alltför små. Skär sedan upp purjolöken och paprikan i bitar. Storleken på dessa skall jämförelsevis vara lika till köttet. Ställ sedan kött, grönsaker och champinjonerna vid sidan om, alternativt servera på bordet. Nu är det hög tid att värma upp oljan.
Häll ner frityroljan i en djup kastrull. Låt den koka upp till en värme av cirka 180 grader. Ställ den sedan på matbordet under en brännare för att hålla den kokande varm. Servera tillsammans med resterande tillbehör. En dipp-sås samt en bit bröd som tex. lantbaguette är alltid gott till!
Vegetarisk fondue (2 pers.)
Ingredienser
- 1 1/4 liter grönsaksbuljong
- 2 zucchini
- 500g champinjoner
- 1 purjolök
- 1 paprika
- 1 ask körsbärstomater
- 250g broccoli
Tillagning
Den här måltiden liknar den ovannämnda, dock utan kött eller animalisk frityrolja. Börja med att skära upp zucchini, purjolök, paprika och broccoli till någorlunda stora bitar. Hetta sedan upp grönsaksoljan i en djup kastrull tills den når cirka 180 grader i värme.
Servera dina grönsaker råa på bordet. Som tillbehör kan du ha en bit bröd samt olika såser såsom guacamole, aioli (vitlöksmajonnäs) eller tomatsalsa. Du kan även ha alla dessa såser tillgängliga för den ultimata smakupplevelsen! Ställ som sist fram din kastrull med grönsaksolja på en brännare. Doppa grönsakerna i oljan för fritering en kortare stund.
Allt man kan önska nu är en god måltid direkt från det Schweiziska fåraherde-köket, Bon Appetit!