Kattraser huvudbild

Kattraser

Längs med vår väg genom historien, har människan haft två pålitliga följeslagare: Hunden och katten. Dessa pälsbeklädda varelser, har fått beteckningen som ”husdjur”, djur som hör hemma i våra hus. Den kärlek och ömsinthet vi känner för våra fyrbenta små vänner har i årtusenden knutit familjära band mellan dem och oss.

När det kommer till vänskapen, har vi inga som helst motsättningar till lite interaktion mellan arterna! I den här artikeln skall vi fördjupa oss lite i katten. Frågor såsom vilka raser av katt som finns kommer att besvaras, med en liten beskrivning om karaktärsskillnader kattraserna emellan!

Kattraser – Ett brett och fluffigt ämne

Kattraser 1

Likväl som det inte finns någon brist på katter i svenska hem, finns det heller ingen avsaknad på variation i dessa fyrbenta små djur. Även om det kan argumenteras för att varje katt har sin egen personlighet, och att det är vad som skiljer dem mest åt, kan man inte heller förneka att det finns en ansenlig mängd olika raser av den latinska djurarten Felis catus.

Ibland fall är det inte bara utseendet som skiljer sig. Med vissa kattraser kan man förvänta sig ett visst temperament, matvanor och allmänt beteende. Detta beror på om rasen var framavlad för ett särskilt syfte eller ej. ”Brukskatter”, vilka våra förfäder bland annat använde sig av för att kontrollera och reducera skadedjur på bondgårdar och skepp, är vanligtvis mer självständiga än ”huskatter”.

Huskatten å sin sida är oftast mer social när det kommer till umgänge med människor, inte lika nervös samt mindre oberäknelig när det kommer till aggression och revir. Dessa katter är dock mer beroende av sällskap, och har det bland annat svårt med att bli lämnade ensamma under längre perioder.

Dock finner man samma egenskaper hos i stort sätt alla katter. Dom är trogna, lekfulla och utomordentligt mjuka till pälsen. Utöver det, erbjuder dem alla vad vi söker i våra husdjur, en närvaro. Det är näst intill omöjligt att vara ensam med en katt i hemmet, på gott och ont. Det är väl dock mestadels därför vi håller dem så nära intill hjärtat. De finns där för oss.

Lista på kattraser

Lista check

Listan har delats upp i två sektioner: En för korthåriga katter, och en för långhåriga. Väl indelade, kommer listan att följa alfabetisk ordning. När det kommer till den ”nakna katten”, kommer den att inkluderas i listan på korthåriga raser. Att placera den i en alldeles egen kat(t)egori känns lite väl exkluderande.

Definitionen av vad som utgör en särskild ras av en katt är tagen från SVERAKs (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) katalog. För dem, finns det officiellt cirka sjuttio olika kattraser. Andra nationer kan ha andra definitioner, och erkänner därmed existensen av antingen fler eller färre variationer av raser inom kattsläktet.

Nedan följer de kattraser som vi i Sverige håller oss till. Vi börjar med de korthåriga.

Korthåriga raser

Chartreux-katt
Chartreux
 • Abessinier: Den här katten kommer ursprungligen från England. Som ras, är den en av de äldre i världen. Mycket sociala och lekglada, är Abessinier-katter ett mycket omtyckt husdjur bland familjer.
 • American Curl: Som namnet avslöjar, kommer American Curl-katten från de förenta staterna. Den förekommer i två variationer, som korthårig eller långhårig.
 • Bengal: Ytterligare en kattras som härstammar från USA. Bengalen är en av de mest populära katterna, inte minst tack vare att de kan vara riktigt dyra inköp. Tack vare deras anor bland vildkatterna, är en Bengal mycket lekfull, och älskar bland annat att jaga och klättra!
 • Brittiskt korthår: Kommer ursprungligen från England. Den är vanligtvis lugn till temperamentet, och är därmed en mycket bra och uppskattad sällskapskatt. Pälsen kan till viss del vara lite mer i behov av vård än andra korthåriga raser.
 • Burma: Burma-katten är likt tagen ur en egyptisk hieroglyf. Dock härstammar den från USA. Med stora öron, smal nos och gula ögon, ser den ut som om den skulle vara en häxas kompanjon. Utseendet till trots, är Burma-rasen en mycket god sällskapskatt, som framför allt visar upp en stark lojalitet till sin ägare.
 • Burmilla: den här kattrasen kommer även den från England. Med en glittrande, silverfärgad päls är Burmilla-katten mycket eftertraktad av de lite mer fåfänga kattägarna.
 • Chartreux: Här kommer en katt från Frankrike. Chartreux-rasen är en av de lite mer ”bastanta” typerna av katt. Med en imponerande storlek gör den sig utmärkt som något av en ”kamp”-katt, det vill säga att den har ett intresse i att bevara sitt revir, samt tolererar inte att små skadedjur infinner sig i dess närhet. Pälsen är förvånansvärt mjuk, och har ett blått skimmer.
 • Cornish Rex: Den här katten kommer ursprungligen från Cornwall-regionen i England. Pälsen är av en böljande karaktär, och har visat sig vara mycket vänlig mot dem som annars lider av pälsallergier.
 • Devon Rex: Devon Rex-rasen följer i den ovannämnda Cornish Rex-kattens stil. De har båda i stort sätt samma typ av päls, samt tycks ha lika allergivänliga egenskaper. Utöver ett par ytterst små skillnader i utseendet, tycks det mestadels vara vart ifrån de kommer som separerar de två raserna. Den ena är från Cornwall, medans den andra är från Devon-regionen i England.
 • Don Sphynx: Här har vi den första ”nakna” katten. Det ganska så bryska uttrycket kommer sig av att den här typen av kattraser saknar en av de tillhörigheter som vi människor traditionellt identifierar med katter: Päls. Om man dock bortser från frånvaron av allt det fluffiga, är den här ryska katten mycket kramgo och social till beteendet.
 • Egyptian Mau: Äntligen, en katt från Egypten! Det är ingen hemlighet att egyptierna rent historiskt sätt har haft ett stort intresse för katter. Bland annat sågs dessa små varelser som magiska i det antika Egypten, och det var inte ovanligt att de gamla faraonerna hade ett helt menageri fyllt av olika katter. Egyptian Mau är den arketypiska katten, lekfull och med en exceptionellt kramgo päls!
 • Europé: Och så kommer vi till en renodlad svensk katt. Europé-katten har tidigare gått under ett annat namn, det som Svensk huskatt. Även idag kan man ibland hänvisa till den här rasen vid det namnet. Den är utan tvekan en av de mest populära husdjuren i Sverige, vilket inte är mer än rätt med tanke på dess ursprung!
 • Exotic: Kommer ursprungligen från USA. Vid första anblicken kan Exotic-katten misstas för en perser. Detta är förståeligt då den härstammar från den rasgruppen av katter.
 • German Rex: German Rex är en katt som finner sin hemvist i Tyskland. Den är inte direkt lätt att få tag på, då German Rex-rasen klassas som en av de mer sällsynta inom kattvärlden. Till pälsen är den lockig, och till humöret har den prisats för sitt lugn.
 • Japanese Bobtail: En katt från orienten! Japanese Bobtail är en kattras som saknar en lång svans. Faktum är att den svans den har, är inte längre än en småbarnstumme. Dock tycks den inte lida för det!
 • Korat: Den här rasen härstammar från Thailand. den är en av de mindre till storleken, och har en kort, grå päls med ett silvrigt skimmer.
 • Manx: Manx är en kattras som ursprungligen avlades fram på Isle of Man, en ö tillhörandes Storbritannien. Manx-katten kommer i både kort- som långhårig variant, och saknar allt som oftast en svans helt. Vissa av dem kan ha en liten stump, annars är det helt ”blankt” där bak.
 • Ocicat: Ursprung från USA. Namnet kommer sig av denna katts karaktäristiska, Ozelot-liknande drag. De är vanligtvis livliga husdjur, som bär på en stor leklust och gott humör!
 • Orientaliskt korthår: Här är ytterligare en ras från den kattälskande nationen England. Till utseendet liknar Orientaliskt korthår en Siames-katt. De kan bli relativt storvuxna, och har oftast likväl stora personligheter.
 • Peterbald: Ännu en katt från Ryssland som saknar päls. Peterbald-rasen är en nakenkatt, och anses tillhöra en av de ”vackrare” inom den här kategorin. De är allt som oftast lugna till temperamentet, och utgör sig utmärkt som en sällskapskatt.
 • Russian Blue: Även om namnet säger något annat, så kommer Russian Blue-katten från England. Vad som utmärker den här rasen är en blått skimrande päls samt långa och stadiga ben. Den här katten tar stora kliv genom livet, helt enkelt!
 • Siames: Siames-katten har blivit något av en ökänt husdjur genom åren. Ursprungligen från Thailand, gör den sitt yttersta för att överrösta sina ägare. Väldigt sällskaplig, och glad i kommunikationen, kan man förvänta sig mycket pladder från denna lilla fyrbenta varelse!
 • Singapura: Härstammar från USA. Av de erkända kattraserna, är det här den minsta till storleken i världen. Ett litet knyte päls som gärna tar sig ett par tupplurar i knät på dess ägare. Mycket tillgivna och lojala, har de även en av de lite längre levnadstiderna jämfört med andra kattraser.
 • Sokoke: Här kommer ytterligare en kattras från den afrikanska kontinenten, närmare bestämt Kenya. Sokoke-katten är en ståtlig varelse. Med en smidig kropp, tornar två stora öron upp från dess lilla huvud. Dock skall man inte förvänta sig att lätt införskaffa en av den här rasen. De är mycket sällsynta, speciellt i Norden. Det är mycket självständiga katter, som ibland tycks klara sig bättre utan en ägare att se efter dem.
 • Sphynx: Sphynx-rasen är den tredje nakenkatten på den här listan. Den härstammar ursprungligen från USA, och är mycket populär i sitt hemland. Lugn till temperamentet, är det en utomordentlig sällskapskatt, som sällan om någonsin visar upp ett aggressivt beteende.
 • Thai: Ännu en kattras från USA. Vad som utmärker Thai-katten är det färgmönster den har i pälsen, vilket liknar en Siames. Utöver det, har den också otroligt blå ögon, vilka glimrar inbjudande för lite kelande.

Långhåriga raser

Persisk katt
Perser
 • Balines: Namnet på den här kattrasen liknar Siames, och det finns en god förklaring till varför. Faktum är, att Balines-katten är en långhårig variant av Siamesen. De delar de karaktäristiska dragen med sina korthåriga kusiner i att de är mycket pratglada djur. Utöver det är de även mycket sociala, och utmärker sig som en mycket bra sällskapskatt.
 • Brittiskt långhår: Skillnaden mellan en Brittisk långhårig katt och den korthåriga, är att den förstnämnde är framavlad med lite Perser-gener. Detta har resulterat i att den får en längre, fluffigare päls. Annars delar de två samma karaktäristiska drag i såväl utseende som temperament.
 • Cymric: Cymric är det namn som den långhåriga Manx-kattrasen gavs. De två är mer eller mindre identiska, förutom den längre pälsen på Cymric-katten.
 • Helig Birma (Birma-katt): Den här katten kommer från Frankrike. Den är mycket lugn och stillsam, och beskrivs bland annat som en ”vänlig” katt. Vare sig detta är en notis om katters ondska eller ej, får förbli osagt. Birma-rasen är dock ett exemplar av katt som sällan reagerar aggressivt.
 • Kurilean Bobtail: Här har vi den första ryska kattrasen som inte träder in på listan naken! Kurilean Bobtail-katten har en kort, ibland obefintlig svans, och en lång, lite strävig päls. Även om den kommer i båda pälsvarianter, är den långhåriga vanligare. En populär sällskapskatt över hela Europa.
 • La Perm: La Perm-katten må låta fransk, dock kommer den ursprungligen från USA. Pälsen på denna sällsynta ras är böljande till formen, likt lätt permanterat hår.
 • Maine Coon: Här är ytterligare en amerikansk kattras, dock i en lite annorlunda paketering. Maine Coon-katten är den största domesticerade kattrasen i världen. De togs ursprungligen fram som en brukskatt, där deras uppgift var att ta död på allehanda skadedjur. Det skulle snart visa sig dock att de även tog sig an mindre rovdjur såsom jaktfåglar och rävar. Trots sin robusta konstruktion och imponerande kampanda, är de vanligtvis lugna och kärleksfulla gentemot människor.
 • Neva Masquerade: Den här kattrasen kommer från Ryssland. Det är även en av de mest nytillkomna raserna av katter, då den tidigare räknats som en Sibirisk katt.
 • Norsk skogkatt: Här är ytterligare en kattras med ett skandinaviskt ursprung. Den norska skogskatten är en stor varelse i kattsammanhang. De har en lång päls för att skydda mot nordländernas kyla. Självständiga, modiga och med en äventyrslust, bör den här kattrasen helst finna sitt hem utanför stadsmiljöer.
 • Orientaliskt långhår: Likt den korthåriga varianten, härstammar den här kattrasen från England. Inte mycket utöver den långa pälsen skiljer de två kusinerna åt. Utseende och temperament är mer eller mindre desamma.
 • Perser: Här kommer en av de äldsta och mest välkända kattraserna i världen. Perser-katten har sitt ursprung i Iran, eller som då kallades Persien, vilket namnet avslöjar. De har ett trubbigt, lite intryckt ansikte och lång vit päls. Oftast temperamentsfulla, behöver de sin egen plats i hemmet som de kan regera över.
 • Ragdoll: Ragdoll-rasen kommer från USA, och för de som kan lite mer avancerad engelska avslöjar namnet vilken typ av temperament man kommer få hantera med den här katten. Namnet Ragdoll, eller ”trasdocka” på svenska, kommer sig av den totalt avslappnade och obekymrade kroppen på denna lilla varelse lägger till när man bär runt på den. Förvänta dig inga klor eller kiv när et är dags att ta sig en liten vandringstur med en Ragdoll-katt i armarna! En mycket vanlig katt i Sverige.
 • Selkirk Rex: Selkirk Rex-katten härstammar även den från USA. Vad som utmärker den här rasen är en mycket lockig päls precis under hakan, vilket vars gråtonade färg liknar ett skägg. En utmärkt sällskapskatt, då den är både lugn och social.
 • Sibirisk katt: Likt den Norska skogskatten och Maine Coon, är den Sibiriska kattrasen en ordentlig kämpe. Storväxt och bred, är detta en orädd varelse som gärna tar upp till strid om sitt revir. Som sällskapskatt har de visat sig vara mycket självständiga, men tillåter sig gärna klappas när den känner för det!
 • Snowshoe: Med ett engelskt namn kan man utgå från att den här kattrasen härstammar från ett engelsktalande land. Det gör man rätt i, då Snowshoe-katten kommer från USA. De har stora blå ögon och vita tassar, vilka bryter sig mot den annars mörka pälsen. Sällskapliga och vänliga i sin karaktär, är det här en social katt som är mycket omtyckt av bland annat barnfamiljer.
 • Somali: Trots namnet, kommer inte Somali-katten från varken Somalien eller ens Afrika. Även den här rasen finner sitt ursprung i USA. Den delar genetik med den förstnämnda katten på den här listan, Abessinier, och delar både utseende och personlighet med dess korthåriga kusin.
 • Turkisk Angora: Här är en turkisk kattras vars anlag går väldigt långt bakåt i tiden. Det finns anledningar att tro att Turkisk Angora-katten är den äldsta rasen i världen som fortfarande finns. Anledningen till att den överlevt alla dessa år kan möjligen bero på att det är ett mycket omtyckt litet husdjur. Lugn, social och medgörlig, är detta en alldeles utmärkt sällskapskatt!
 • Turkisk Van: En annan variant av Angora-katten. Med lite kortare päls, är Turkisk Van dock mer av en ”utekatt” än dess kusin. En sak som utmärker den här rasen från andra inom kattvärlden är att en Turkisk Van har en förkärlek till vatten. Det är inte ovanligt att de helt frivilligt tar sig ett dopp då och då.

 

Den här listan är enbart en kort sammanfattning av alla de kattraser som är erkända i Sverige. Söker man mer ingående information om vardera katt, kan man besöka SVERAKs hemsida, eller fråga de som avlar fram den specifika ras man söker. Dock som med det mesta, är det alltid bäst att umgås med en katt i egen hög person för att få ett mer komplett intryck!