Keratinbehandling

Hur mår ditt hår? Så här kan du tillföra styrka och glans

Hur vårt hår mår och ser ut är något av det mest avgörande när det kommer till utseende och självförtroende. Det är därför viktigt att ta hand om sitt hår, och idag finns lite olika skolor gällande vad som är bäst. Ett som är säkert är att keratinbehandlingar har utvecklats till att bli en revolutionerande teknik inom hårvård, med sin förmåga att återställa, stärka och förbättra hårkvaliteten. I denna artikel ska vi titta närmare på vad det är för spännande fördelar och hur du kan ta del av fördelarna.

Detta menas med keratin

Keratin är ett naturligt protein som redan finns i vårt hår, vilket ger det styrka, elasticitet och glans. Keratinbehandlingar involverar en process där ett koncentrat av keratin appliceras på håret, vanligtvis med hjälp av en professionell stylist eller frisör, men det är även möjligt att göra en keratinbehandling på egen hand hemma. Detta koncentrat tränger in i hårstråna och reparerar skador och slätar ut hårets yta för att skapa en mjukare och mer hanterbar struktur.

Fördelarna med keratinbehandling

Du förstår alltså att keratinbehandlingar är något som gör gott för dig och ditt hår. Men vad innebär dessa fördelar mer specifikt? Låt oss kika på det.

Först och främst återställer det generellt sett skadat hår. Detta är av stor vikt, eftersom håret dagligen utsätts för slitage via styling, väderförhållanden och andra faktorer. Vidare kan keratinbehandlingar bidra till minskad ”frissighet”. Keratinbehandling kan dessutom förbättra hårets hanterbarhet, då det blir lättare att styla och forma. Det blir dessutom smidigare och enklare att borsta eller reda ut håret, vilket sparar tid och minskar slitaget på håret – en god cirkel av såväl förebyggande som reparation, med andra ord.

Vem kan ha nytta av keratinbehandlingar?

Keratinbehandlingar är optimala för dem med frissigt, skadat eller lockigt hår. Det kan vara en effektiv lösning vid svårstylat hår och för att ge håret en glansigare och starkare look. Även personer med färgat eller kemiskt behandlat hår kan dra nytta av keratinbehandlingens återuppbyggande egenskaper.

Så gör du

Keratinbehandlingar utförs vanligtvis i flera steg. Först tvättar du håret noggrant med ett schampo, exempelvis för att ta bort rester av hårprodukter och öppna upp hårstråna. Sedan applicerar du den keratinbaserade produkten, varefter du torkar håret för att säkerställa att produkten absorberas ordentligt.

Efter behandlingen kan du tänka på att inte tvätta håret direkt, utan låta det gå en liten tid före nästa tvätt, vanligtvis ett par dagar åtminstone. Det gör man med syftet att keratinet ska få tid att sätta sig ordentligt, så att effekten består. Dessutom kan det finnas fördelar med att använda sulfatfria produkter, även det för att förlänga resultatet av behandlingen och bevara dess effekt så länge som möjligt.

Sammanfattning

Keratinbehandlingar för håret har blivit en favorit för dem som är intresserade av hårvård. Detta tack vare deras förmåga att återställa håret efter slitage och förbättra hårets kvalitet i allmänhet. Genom att keratinet penetrerar hårstråna och återfuktar håret på djupet, leder dessa behandlingar till ett mjukare och starkare hårsvall.