Om man vill uppleva en riktigt klassisk midsommar i Stockholm ska man bege sig till Skansen och dess firande. Här har man firat midsommar sen den första dagen Skansen öppnade. Att fira midsommar i Stockholms skärgård tillhör också midsommar för stockholmaren. Här lämnar man Stockholms innerstad och beger sig ut till den så gudomligt vackra skärgård som ståtar bara några sjömil ut – Eller så firar man midsommar på natursköna Djurgården. Många är sättet som man firar midsommar i Stockholm på, men något som är säkert är att man gör det med stor glädje tillsammans med familj och vänner.
Midsommar en riktig svensk högtid
Midsommar är en högtid som har blivit lika viktig som julen i Sverige. Dessa två högtider är de största högtiderna vi firar i vårt avlånga land. Under midsommar njuter vi av att det blivit ljusare och dagarna blivit längre. Vi firar med dans runt midsommarstången och med god midsommarmat. man plockar sju olika sorters blommor som vi formar till en krans att bära på huvudet, för att sedan lägga under kudden och hoppas vi ska drömma om den vi ska gifta oss med. Vi tar en nubbe eller två för att skåla in sommaren och vi njuter av färskpotatis och jordgubbar. Men varför firar vi midsommar och hur började vi fira midsommar i Sverige?
När började vi fira midsommar och varför firar vi Midsommar?
Redan på 1500– talet började vi fira midsommar i Sverige, firande sägs då vara till minne av Johannes döpare. Vi firade alltid den 23 juni som var en dag före Johannes döpare dag. 1953 bestämde vi i Sverige att midsommar alltid ska firas på en fredag. Största anledningen var att vi festade på midsommarnatten och det blev problem med alla som skulle arbeta dagen efter. Så från 1953 firar vi alltid midsommar en fredag och alltid mellan 20-26 juni.
Varför är midsommar så viktig för oss svenskar?
Midsommar förknippas idag starkt med att det är starten på sommaren med ljusare dagar och varmare väder. Många svenskar börjar också sin semesterledighet efter midsommar, detta blir en start på välbehövda lediga semesterveckor efter många månaders hårt arbete.
Midsommarstången
Det sägs att midsommarstången härstammar från medeltiden. Den ska enligt historiken ursprungligen kommit från Tyskland. Dagens midsommarstång ska dock ha tillkommit på 1800 – talet.
Midsommarmaten
Maten har en otroligt viktig del i vårt midsommarfirande. En klassisk svensk midsommar utan flera olika sorters sill, med matjessill som grund tillsammans med gräslök, gräddfil och färskpotatis är ett måste, annars är det ingen riktig midsommar. Till detta finns det gravad lax samt olika sorters knäckebröd. Detta äter vi ofta som lunch. Lite senare på eftermiddagen blir det dags för jordgubbarna, dessa brukar förtäras som en jordgubbstårta vilket är starten på en riktigt skön sommar. På kvällen har vi i Sverige startat upp en tradition med att ta fram grillen, här grillar vi ofta en köttbit bestående av lamm, fläskfilé, kyckling eller något liknande.
Midsommardryck
Lika viktig som maten är på midsommar, är midsommardrycken. Vi dricker inte rött vin till sill utan vi väljer med omsorg vad vi ska dricka. Eftersom man ofta firar denna högtid med vänner och familj så brukar en fördrink av bubbel numera vara de flesta till lags. Med en klassisk midsommarlunch finns det oftast en nubbe av olika sorter som förtäras med sillen, även en kall öl tillhör vanligheterna till denna lunch. Till jordgubbstårtan eller jordgubbarna finns det ofta ett dessertvin eller vitt vin att tillgå. Det vita vinet går också att dricka till sillen och laxen, men här gäller det att välja med omsorg så det inte skär sig, då sill och lax ofta har kraftiga smaker. Senare på kvällen så blir det ett passande glas vin eller en kall öl till det grillade köttet. Det finns givetvis bra alkoholfria varianter på dessa drycker som passar perfekt till midsommarmaten.
Midsommar i Stockholm
Att fira midsommar i Stockholm betyder ofta att man tar sig ut till någon av de vackra skärgårdsöarna som finns både nära och längre ut i skärgården. Närmast är Fjäderholmarna som endast ligger ca 30 minuter ut från centrala Stockholm. Här firar man med dans runt midsommarstången, har man tur med vädret så är denna lilla ö verkligen trevlig för en picknick vid vattnet. Många åker också lite längre ut och övernattar på Sandhamn eller Grinda där det finns Midsommarlunch att tillgå på de olika restaurangerna. En midsommarbuffé i Vaxholm är otroligt populärt, framför allt på anrika Vaxholm Hotel. Är man kvar i stan så är Skansens firande en klassiker och en stor fest för alla i familjen. Ute på Djurgården är det massor av människor som firar midsommar med picknick i det gröna om vädret så tillåter.
Vad är skillnaden mellan midsommar i Stockholm och resten av Sverige?
I resten av landet är det givetvis också ett stort midsommarfirande. Här samlar folk ofta ihop sig i den lokala hembygdsparken för att dansa runt midsommarstången och ta en fika. Efter detta går man hem till vänner och familj för att fira midsommar precis som i Stockholm, men i Stockholm går mer på restaurang och beger sig ut på de större evenemangen som finns att tillgå.
Tre bästa platserna att fira midsommar i Stockholm
Att fira midsommar på några av öarna är för många stockholmare en självklarhet. Om man inte åker ut i skärgården så finns det några platser i Stockholm som är riktigt populära att besöka.
- Ulla Winbladh
Ute på Djurgården finns möjligheten till en riktigt klassisk traditionsenlig midsommarmeny med alla tillbehör för att få en trevlig midsommar.
- Mosebacketerrassen
Uppe på söders höjder med utsikt över Stockholm samlar man ihop sig för att ta del av en underbar meny med midsommartema från södra teatern. Att dansa runt den vackra midsommarstången är ett måste för alla besökare.
- Skansen
Att nämna topp tre och inte ta med Skansen är som att svära i kyrkan. Skansen är som vi tidigare nämnt något för hela familjen. Skansen har öppet på friluftsmuseet från tidig morgon till sent på kvällen. man reser midsommarstången alltid klockan 14.00, sen är det dans för alla. Att ta med sig en picknickkorg och duka upp till fest är en självklarhet.