Sol över Stockholm

Så hanterar du sommarhettan i Stockholm

Så här mitt uppe i årets varmaste säsong, kan det vara en god idé att göra vad man kan för att skydda sig från solens hetta. De senaste årtiondena har vår svenska sommar i Stockholm blivit allt varmare, med dagar då temperaturen stiger över 30 grader Celsius. De solglassare bland oss som önskar bli gyllenbrun till hyn må möjligen uppskattade här värmen.

Dock är det potentiellt farligt för kroppen att exponeras alltför mycket för de skadliga UV-strålarna. Således kommer vi i den här artikeln att lista olika tips och knep som du kan ta dig till för att förhindra upphettningen av din kropp.

Välbehövlig svalka för kroppen

Sverige har i vissa anseendet blivit en riktig sommarnation med tidens gång. Trots vår nordliga position på jordklotet, finner man idag att den svenska sommaren blivit allt varmare. Medan solen gassar på, kan det idag bli riktigt hett under årets varmaste dagar. Det är inte längre ovanligt att vi till och från upplever temperaturer som går upp mot 30 grader Celsius.

Att hantera värmen kan således visa sig vara komplicerat. Ett skönt dopp i hav och sjö runtomkring Stockholm är en utmärkt lösning, dock skyddar inte det särskilt mycket mot de skadliga UV-strålarna som solen fokuserar mot vår planet. Det är dock inte dessa som är den farligaste delen av en alltför hög solexponering. En påtaglig värme under längre perioder kan ha riktigt hemska effekter på människokroppen, särskilt för äldre personer.

Således behöver man göra vad man kan för att kyla ner kroppen när det är som allra hetast i Stockholm. Hur bär man sig dock åt för att på bästa sätt finna svalkan i värmen. Här nedan kommer du nu att kunna ta del av ett antal tips & råd på hur du blir kall nog för att klara av även de mest stekande sommardagarna.

Bästa sätten att kyla ner dig på

  • Svala klädval
  • Temperaturreglering i bostaden
  • Konsumera vätska, dryck som mat
  • Undvik längre bilturer

Svala klädval

Det första och mest självklara tipset för att undvika överhettning av kroppen är klädvalet. Det är ingen idé att pulsa omkring i en tjock anorak när solen smäller på med 30 graders hetta. I stället bör du fokusera på att klä dig i plagg av lätta, luftande textiler och tyger. Linne är ett av de perfekta tygen för sommarvärmen.

Tänk även på att färgen på dina kläder spelar roll. Mörkare kulörer suger åt sig värme mer än ljusa färger. Således bör du sikta på att gå klädd i vad vi kallar för sommarfärger, vilka är himmelsblått, vitt och ljusgult.

Temperaturreglering i bostaden

termometer

Det är även viktigt att hålla koll på den reglerbara temperaturen i din direkta närhet. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet, så kan du på några enkla och relativt kosteffektiva sätt svalka ner din bostad. En av de mest effektiva metoderna för det här är att begränsa det solljus som forsar in genom fönstren.

Tänk således på att dra för dina gardiner och stänga persiennerna när det är som varmast under Stockholmssommaren. Enbart det att solen trär sig in i ditt hem, gör bostaden varmare. Så kan du skapa en lite mörkare tillvaro genom täckta fönster, kommer du att kunna dra ner värmen där du bor.

Konsumera vätska, dryck som mat

En av de absolut viktigaste och hälsosamma sakerna som du bör göra när det är riktigt varmt utomhus är att ta in så mycket vätska du bara kan. Under solens hetta har vi människor en tendens till att svettas ordentligt. Det här torkar sakta med säkert ut kroppen, vilken ständigt behöver fyllas på med mer vatten. För det här behöver du dricka betydligt mer än under kallare årstider i Sverige. Tänk dock på att alkohol inte är en god vätskebas att konsumera under sommaren.

En öl eller ett glas vin går an, undvik dock att dricka till ordentligt. Du kan även anpassa ditt vätskeintag med din kost. Det finns många goda måltider som innehåller mycket vätska. Bland annat är sallader av olika slag mycket populära under sommaren, just för att de ger det där extra vätsketillskottet till kroppen. Även frukter och isglass är riktigt bra av den här anledningen.

Undvik längre bilturer

Sist men inte minst bör du undvika att ta långa dagsresor i bilen när det är som varmast. Oavsett om du har gott med fläktar eller luftkonditionering, bör du inte sitta stilla under en bilfärd alltför längre i solens hetta. De absolut flesta bilar idag har inte en möjlighet till att dra för fönsterna. Det här skulle vara alltför riskfyllt ute i grafiken.

Således finns det inget direkt säkert sätt att undkomma en hög dos av UV-strålar när du sitter i en bil under flertalet timmar. Om du är ute och reser kring Stockholmsområdet under riktigt varma sommardagar, försök då att ta reguljära små stopp längs resan. Spendera din tid utanför bilen i skuggan någonstans!