Stockholm Marathon

Stockholmsmaraton

Det klassiska Stockholmsmaraton som numera officiellt heter Asics Stockholm Marathon men för gemene man kallas Stockholmsmaran, är ett årligt lopp som slingrar sig genom huvudstadens gator och kanske är det ett av de vackraste maraton man kan springa!  I denna artikel kan ni läsa om allt vad som gäller runt och omkring Stockholmsmaraton.

Stockholmsmaraton – Nordens största fest för löpare

Varje år samlas tusen och åter tusentals löpare för att delta i Stockholmsmaraton, eller som många kallar det för Stockholmsmaran. Med start på Lidingövägen löper man längs med stora delar av Stockholm och efter 42 195 meter kommer man till målgången som är inne på vackra anrika Stockholms Olympiastadion. Stockholmsmaraton är en utmaning både för elitlöparen och för den så glade amatörlöparen.

Stockholmsmaraton hade sin första start 4 augusti 1979 och har sedan dess sprungits varje år förutom 2020 då Coronapandemin satte stopp för loppet. Med andra ord så har man sprungit Stockholmsmaraton varje år i hela 40 år innan det blev ett avbrott. Rekordet för antalet löpare är från 2014 då hela 21 942 löpare från 93 länder anmälde sig, av dessa kom 16 736 till start och 16 075 kom i mål, vilket också är rekordet som än så länge står sig.

Jukka Toivola från Finland var den första löpare att passera målsnöret premiärår 1979. Jukka sprang då på tiden 2.17.35. Inte långt efter kom Heide Brenner från gamla Västtyskland som blev första kvinna att vinna Stockholmsmaraton, Heide Brenner sprang in på tiden 2.47.06.

Rekordet – 2 timmar och 10 minuter

Snabbast av alla herrar på den 42 195 meter långa Stockholmsmarathon är än så länge Nigussie Sahlesilassie från Etiopien som 2019 sprang på fenomenala 2.10.10. Han raderade då ut det tidigare rekordet som var på 2.10.58. På den kvinnliga sidan verkar det vara svårt att slå det norska löparfenomenet Grete Waitz som ännu har rekordet från 1988. Hon sprang då Stockholmsmaraton på 2.28.24. Detta att jämföras med vinnare 2019 Aberash Fayesa som sprang på 2.33.38.

 Stockholmaraton – banan

Sedan starten 1979 har Stockholmsmaratons bansträckning bara genomgått några smärre omdaningar. Men inför 2019 då Stockholmsmaraton hade ett 40 års jubileet så ändrades bansträckan om. Många återkommande löparna drar nog nu en lättnadens suck när de sätter sig för att studera de klassiska 42 195 meter.

Skräcken Västerbron passeras bara en gång – och den attackeras i nedförsbacke. Tidigare har den allra brantaste biten varit upp till början av Västerbron. Nu kommer man i stället med god skjuts ner från Högalid, så där har man plötsligt en kraftig fördel.  

Den tuffaste utmaning väntar nu istället på Söders höjder, drygt 25 kilometer in i loppet. Här kommer det tre tuffa backar. Först från Slussen upp mot Hornsgatan, vidare upp för Folkungagatan och sen Lundagatan som också har ett litet extra krön. De små justeringar som gjorts till den helt nya banan är i överlag positiva för löparna. 

Mest mentalt positivt, för löparna slipper exempelvis ”extrasvängarna” vid närhet vid Stadion där man nu tar Sturegatan upp mot Vallhallavägen istället för att springa bort till Engelbrektsgatan. Vid Stadsgårdsleden på söder tar man numera vägen upp direkt vid Folkungagatan och slipper extraslingan bort under Londonviadukten. Den enda lite tråkiga i förändringen är att man inte kommer springa det fina stråket runt Hornsbergs Strand ut med vattnet. Det var fint och lätt-löpt, men på grund av att man måste garantera framkomligheten för den stora mängd löpare som springer maran tvingas man här istället ta Mariedalsgatan-Franzéngatan, vilket ger några fler svängar och även några höjdmeter till jämfört med tidigare

Kvinnor i Stockholmsmaraton

När Stockholmsmaraton startade 1979 så var en av deltagarna Anita Granberg – Hon vann inte loppet och hon har inte vunnit något lopp efter detta. Men hon har sprungit samtliga 40 lopp som har gått av stapeln. Bara det är ett rekord som absolut är värt att notera. När Stockholmsmaraton startade 1979 var det inget snack om att det bara var ett lopp för män, givetvis fick även kvinnor ställa upp detta premiärår. Detta kan jämföras med det klassiska Vasaloppet som inte lät kvinnor delta i loppet förrän 1981. Totalt så är det nu närmare 30% av de löpare som kommer till start som är kvinnor.

Första kvinnliga vinnaren har vi redan nämnt, men det är värt att nämnas igen. Heide Brenner från gamla Västtyskland blev första kvinna att vinna Stockholmsmaraton 1979. Heide Brenner sprang in på tiden 2.47.06. Det kvinnliga rekordet i löptid har vi också nämnt tidigare, men eftersom det rekordet har stått sig sedan 1988 så är det värt att nämna både en och två gånger till. Det är löparfenomenet Grete Waitz som ännu har rekordet från 1988. Hon sprang då Stockholmsmaraton på 2.28.24.

Från svensk sida sett är nog den fantastiska Evy Palm mest värt att nämna även om vi alltid har bra löpare med i Stockholmsmaraton. 1980 följde vår löpardrottning med maken Ulf till Stockholm där han skulle springa Stockholmsmaraton. Då hon tyckte det var kul och inspirerande att se alla löpare så anmälde hon sig till loppet följande år och kom in som tionde kvinna på tiden 3:07:23.

Evy som sent i åldern kom med i landslaget i löpning, fortsatte springa Stockholmsmaraton och när hon 1986 för första gången vann Stockholmsmaraton, 44 år gammal på tiden 2:34:42 blev hon omskriven i press över hela världen då konkurrenterna var 10–20 år yngre.

Prispengar i Stockholmsmaraton

Stockholmsmaraton arrangeras av friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK och allt eventuellt överskott går tillbaka till idrotten. Att sponsorerna står i kö för att få synas i detta klassiska maraton är en underdrift. Här har titelsponsorn Asics köpt namnet på Stockholmsmaraton och BMW och Picadeli har gått in som huvudsponsorer.

Detta tillsammans med en massa partners från hela Sveriges företags elit utgör det grunden för att det också finns prispengar att hämta ut för de bästa löparna. Givetvis utgör prispengarna i Stockholmsmaraton en lockelse för de främsta elitlöparna att komma till start, även om grunden i själva loppet är alla motionärer som vill utmana sig själva med att springa Stockholmsmaraton.

När sponsorerna står på kö för att få delta i loppet finns det också extra bra valuta för vinnaren. Beloppen varier givetvis från år till år men vinnaren kan i rundaslängar plocka ut runt 70 000 kr både för herr och damvinnarna. Prispengar utgår t o m åttonde plats. För nytt banrekord utgår bonus på ca 43 000 kronor.

Stockholmsmaraton under Coronapandemin

2020 var ett katastrof år för arrangörerna av Stockholmsmaraton. Coronapandemin gjordes så att starten flyttades fram från 5 maj till 30 september, men det hjälpte inte, loppet fick ställas in. Det var första gången sedan 1979 som Stockholmsmaraton fick ställa in ett lopp. Då man också arrangerar andra evenemang så var man närma konkurs och för att rädda kvar detta anrika lopp så gjorde man ingen återbetalning till de anmälda löparna. Arrangören erbjöd istället alla anmälda ett kompensationspaket med bland annat virtuella lopp under 2020, samt rabatter på de flesta av Marathongruppens evenemang under 2021 och 2022.

Nu är det nytt år och förhoppningsvis kan vi se Stockholmsmaraton som vanligt detta år, trots att vi fortfarande har en pandemi. Starten för 2021 års lopp är planerat till 5 juni, men man har också ett reservdatum som är satt till 9 oktober.

Stockholmsmaraton – för motionärer

Att springa Stockholmsmaraton som motionär kräver sin man eller kvinna. Att löpa de 42 195 på Stockholms gator är ingen lek i parken. Trots det så är majoriteten av löparna amatörer eller halvamatörer. Elitlöparna är en mindre del av denna skara som tar sig denna enorma utmaning.

Man har max sex timmar på sig att genomför loppet och man kan plockas av banan under tre olika tillfällen om man är för sent ute när snöret dras fram. Dessa finns på Lindarängsvägen, Strandvägen, och Lundagatan. Alla kan anmäla sig till att vara med och det handlar egentligen bara att det ska finnas plats. Nedan kan ni se vad det kostar att anmäla sig till loppet 2021.

Anmälningsavgifter:

  • 17 sept – 22 sept: 880 kr.
  • 23 sept – 1 nov: 920 kr
  • 2 nov – 7 feb: 995 kr
  • 8 feb – 28 maj: 1095 kr
  • 3 juni – 4 juni: 1195 kr

Hur anmäler man sig till Stockholmsmaraton

För att anmäla sig kan ni följa dessa fem enkla steg

  •   https://www.stockholmmarathon.se/
  •   Högst upp finns en underrubrik som heter Loppet
  •   Klicka på denna och gå till anmälan 2021
  •   Fyll i ditt deltagande och betala avgiften

En bekräftelse skickas till det mail ni skrivit in och sammanfattning med all nödvändig information.

Sammanfattning av Stockholmsmaraton

Att starta i kanske världens vackraste maraton är bara det en upplevelse för livet. Men att springa Stockholmsmarton och det 42 195 långa loppet är också en utmaning. Det kan dock bli lättare om man tänker på att man löper genom en stad som omgärdas av hundra tusentals människor som hejar på just dig och dina vänner – Och tänk dig att du får se vackra Stockholm från starten på exklusiva Östermalm, via Vasastans trendiga puls, Kungsholmens vattenstråk och maffiga Stockholms Stadshus.

Upplev Gamla Stans historiska kärna med kungliga slottet som ledsagare, naturen på Djurgården, och hippa Södermalm, innan banan tar dig tillbaka till den unika målgången på Stockholms Stadion, som var skådeplats för Olympiska spelen 1912. Detta är vad som väntar dig när du tillsammans med alla andra tusentalslöpare tar dig en joggingrunda i Stockholmsmaraton.