Trendig träning 2024

Det har sagts så många gånger förr: Den bästa träningen är den som blir av. Och när det gäller träning 2024 börjar gym och andra träningsarrangörer i allt större utsträckning anpassa sig till kunderna, i stället för att övertyga kunderna om att en ny träningsform är den bästa. Träning kan bli lättare och roligare än någonsin från och med nu.

Fokus på hälsa som helhet

Många tränar för att få (eller behålla!) en snygg kropp. Och kanske skulle man kunna tänka sig att det är hög ålder som får människor att i allt större utsträckning fundera på livets skröplighet i takt med att olika krämpor säger hej. Men det tycks faktiskt vara precis tvärtom!

Framför allt bland yngre personer är longevity ett viktigt koncept. Och det handlar inte bara om att få ett långt liv, utan om att investera i ett långt friskt liv. Aktivitetsklockor och appar hjälper oss att hålla koll på saker som sömnkvalitet, vilopuls och maxpuls, syresättning av blodet och vår stressnivå.

Det här bidrar till att återhämtning, i form av både sömn och avkopplande aktiviteter, blir ett komplement till träningen. Medvetenheten ökar om att träning bryter ned, medan vila efter träningen bygger upp kroppen så den blir än starkare. Vi behöver både aktivitet och vila för att må bra.

Mer träning online 2024

Vi använder fler appar med träningsprogram där vi kan följa vår utveckling. Ibland finns ett tävlingsmoment, som att till exempel kunna göra hundra armhävningar inom hundra dagar, eller springa en viss sträcka på viss tid inom en viss period. Fler appar förväntas använda AI för att ständigt anpassa ett träningsprogram utifrån din individuella utveckling.

Även de flesta större gym lägger ut pass så du kan träna online, antingen via deras webbplats eller i särskild app. Vissa pass loggar du in på när de sänds live från ett fysiskt gym, andra finns inspelade och tillgängliga för dig närhelst det passar dig bäst. Flexibiliteten ökar när du kan träna varhelst du befinner dig.

Gymmen blir alltmer tillgängliga 2024

Gymmen har anpassat sig till våra nya sätt att träna, inte bara genom att erbjuda digital träning. De har även sänkt tröskeln för många att faktiskt komma iväg till ett fysiskt gym.

Träningen blir lättare att klämma in i vardagen genom att gymmen erbjuder flera korta pass. Det går ofta att hitta korta pass för både styrka och kondition beroende på vad som passar för stunden.

Den som tidigare tyckte det verkade svårt – eller ensamt – att komma i gång med styrketräning i gym, med olika maskiner som ser väldigt tekniska ut, kan i dag boka gruppträning i gym som ett enkelt och roligt sätt att komma i gång.

Inte heller är det bara styrka och kondition som är i fokus. Yoga har funnits på gymmen ganska länge nu, och ofta har det handlat om att bli starkare och smidigare. Men allt fler pass hjälper dig träna avkoppling och inre fokus, något välbehövligt för många i vår ofta stressiga tillvaro.

Promenad räknas som träning 2024
En promenad genom parken är bra vardagsrörelse

Ekorörelse är inne 2024

Det är inte bara träning på gym som räknas. Det som tidigare var transport mellan två platser blir träning 2024. Vi promenerar eller cyklar alltmer för att ta oss fram – vi passar på att få lite gratis vardagsträning, med dagsljus och frisk luft som extra bonus. Går sträckan att förlägga längs med eller genom ett grönområde är det extra bonus. Blir vägen därmed lite längre – toppen!

Träningsformerna varierar mer

Vi går inte längre till ”vårt pass” på samma sätt. Hellre än att köpa årskort på gymmet och gå på samma pass, samma tid varje vecka, blandar vi olika träningsformer. Kanske kör vi några veckors löpträning, utmanar oss själva med ett par veckors bootcamp, ger oss därefter ut och vandrar i fjällen …

I stället för att identifiera oss som en person som springer, går på gym, tränar yoga, spelar fotboll eller tennis eller liknande, ser vi oss alltmer som rätt och slätt ”aktiva personer” som håller i gång på många olika sätt.

Vi söker nya utmaningar

Förutom appar där du kan sätta upp egna mål och följa din utveckling mot dem, dyker det också upp nya utmanande och roliga tävlingsformer.

Förra året, 2023, kom Hyrox för första gången till Sverige. Det är en tävlingsform som varvar löpning med funktionella pass. Du kan tävla individuellt på två olika nivåer, eller delta som par eller i lag om fyra som delar på de olika passen. Hyrox är världens snabbas växande fitnesstävling, och vi spår att fler tävlingar med liknande koncept kommer att dyka upp.

Flexibel träning 2024

Vi förenar ofta nytta med nöje, och använder träningen som ett sätt att umgås. Kanske träffar vi en vän för att spela squash en kväll i veckan, spelar innebandy med kollegorna en morgon, och tar hela familjen på en skidresa tillsammans med an annan familj.

Vi accepterar inte längre träning som känns monoton – men slutar heller inte träna för att det är tråkigt, utan söker i stället en ny form av träning. Det här ställer också krav på mer flexibla träningsarrangörer, både gällande träningsformer och olika medlemskap.

Sammanfattning av träningstrender 2024

Vi accepterar inte längre träning som ett ”måste”, utan väljer att se träning som inte bara något som stärker oss utan även som en välbehövlig paus, en utmaning och ett sätt att umgås.

Fokus flyttas alltmer från det som syns här och nu, till ett långsiktigt välmående. Du behöver inte springa en mil för att få räkna det som träning, utan även en promenad med en granne räknas som träning 2024.

Vi fortsätter gå till gymmet, men testar fler olika träningsformer och ser till att hela tiden få in mer rörelse i vardagen, och leta nya utmaningar.