Vintertid huvudbild

Underhållning för en lugn vinterhelg

Sandra Beijer är populär bloggare på Elle.se och avhandlar allt från populärkultur, poesi och litteratur för sin trogna läsarskara. I ett antal humoristiska inlägg över årens lopp har Beijer blivit känd som någon som hatar inte bara hösten utan även vintern med sin kyla och sitt kompakta mörker. Så fort det börjar blåsa kallt klagar Beijer på att hon får hudproblem i form av kliande knäveck, svullna ögonlock och sprucken hud på händerna. Om hösten menar Sandra att den går an på en plats som exempelvis New York där årstiden sträcker sig över flera månader med charmigt röda löv och en halsduk nonchalant slängd över sig. Bruna löv på marken och ett “ångesttäcke” som ett lock över Stockholm till april dissas dock av Beijer i det humoristiska inlägget med rubriken Spellista för september. För de som likt Beijer vurmar mer för vår och sommar tänkte vi tipsa om underhållning för en lugn helg i vinter.

Fokusera på de små sakerna

Vintertid bör du fokusera på aktiviteter av mer lugn och harmonisk natur till skillnad från vårens middagar under bar himmel eller sommarens trädgårdspartyn. Genom att fokusera på de små glädjeämnena i livet kan du passa på att ladda kraft, varva ner och se till att du går in i nästa ljusare årstid med förnyad energi. En av våra favoritsysselsättningar en lugn helg i vinter är att läsa klassiker som Dickens, Jane Austen eller Tolstoj. På något vis gör sig tyngre, klassisk litteratur bäst under en mer melankolisk årstid som vintern då vi kan kura ihop oss i en bekväm fåtölj och läsa i timmar utan krav på att fånga dagen eller utnyttja soltimmarna. En annan favorit är att lägga komplexa pussel med mer än 1 000 bitar (som gärna får stå natt över natt) och att ägna sig åt strategiska sinnesaktiviteter och spel såsom casino i en digital miljö från hemmets sköna vrå.

Långkok och bak

Vår- och sommartid får matlagningen gärna gå snabbt och vara enkel. När badstranden kallar eller picknick hägrar vill vi gärna preppa och äta fräscha sallader, goda wraps eller kalla soppor av typen spansk gazpacho. En mörk och kylig helg i vinter får dock matlagningen gärna ta längre tid varför långkok passar sig extra väl. Recept som mustig högrevsgryta med rotfrukter, pulled pork eller het chili är samtliga rätter som kräver en del förberedelse men som därefter reder sig själva på spisen under flera timmar och som är väl värda att vänta på. Med långkok lyfter du fram smaker från alla ingredienser lite extra samtidigt som eventuellt kött kommer till sin rätt vad gäller mörhet och smak. En bubblare i vinter är även klassikern fondue som kan serveras med såväl vegetariska tillbehör som kött. Även bakning gör sig bättre vintertid – oavsett om det gäller goda bullar eller surdegsbröd. Aromen av bröd som bakas i ugnen och som sedan avnjuts med smält smör och lite god ost är svårslagen i vinter och något vi definitivt rekommenderar.

Sträckkollande av serier

Den samtida människan får stundtals otroligt mycket skäll för att vi tillbringar för mycket tid framför skärmar. Även om överdriven skärmtid har negativa följder för vårt fysiska och psykiska välmående enligt framstående experter såsom exempelvis överläkaren Anders Hansen (känd för böcker som Skärmhjärnan och Hjärnstark) kan det vara väldigt avkopplande att sjunka in i en bra serie när det blåser kallt ute och fly till en annan värld för en stund. Så länge seriekollandet inte påverkar jobb, privatliv eller träning negativt utan snarare är ett av flera sätt att tanka kraft i vinter tycker i vart fall vi att det är helt OK att bingekolla prisbelönta serier som exempelvis The Walking Dead, Sopranos eller Vår tid är nu.