Personer i bastu Stockholm

Bada Bastu i Stockholm

Det är inte svårt att finna en bastu Stockholm att sätta sig i. Denna långlivade finska tradition har även ett starkt fäste i Sverige. Under årets kallare månader tar sig tiotusentals svenskar till en närliggande bastu för att svettas fram lite värme i kroppen. Runtom Stockholmsområdet kommer du finna mängder av möjligheter att basta. Här nedan kan du läsa om fem av de bästa bastuupplevelserna i huvudstaden, vilket inkluderar en bastuflotte.

5 sätt att basta i huvudstaden

  • Bastuflotte
  • Fredshällsbadet
  • Tantolunden
  • Saltsjöbaden
  • Kaananbadet

Bastuflotte

Bastuflotte interiör

Det första sättet för bastu Stockholm vi tar upp är en särskild upplevelse. Vanligtvis finner man bastulokaler invid vattnet. Med en bastuflotte kan du dock färdas ut på vågorna, för att därifrån ta dig ett dopp direkt från bastun. Det här har blivit ett populärt sätt att spendera kalla eftermiddagar och kvällar på i såväl sjöar som på Östersjön. I Stockholmsområdet finns det många exempel på bastuflotte att välja på.

Det är dock inte bara värme och bad som väntar de som hyr en av dessa flytande bastur. Det finns ofta även möjlighet till att beställa mat som är tillgänglig under färden ut på vattnet. Vissa varianter av flottarna kommer med själva bastun placerad på en pråm. Ett öppet däck tillåter sedan för snabbt badande från den långsamt flytande konstruktionen. På toppen av basturummet finns en veranda med sittplatser på vilken maten blir serverad. Ett alltigenom trevligt nöje med vänner och familj!

Fredshällsbadet

Nästa sätt bör Bastu Stockholm är lite mer exklusivt. Det handlar då om Fredshällsbadet vilket är belägen mitt i huvudstaden på Kungsholmen. Hit har Stockholms societet sökt sig under en längre tid för att både få en spaliknande upplevelse som möjligheter till att bada bastu.

Fredshällsbadet bastu Stockholm

Fredshällsbadet är idag enbart tillgängligt för dem som är medlemmar och listan på de som står i kö för det privilegiet är lång. Det finns mer än bara bastu att få uppleva här dock. Utöver bastun kommer du kunna bada fint samt äta riktigt god mat. Platsen ligger centralt och är enkel att ta sig till både via lokal- som biltrafiken.

Tantolunden

Tantolunden är ytterligare en plats där du kan erbjudas en bastuflotte. Den skickas då ut på vattendragen från vilken du sedan kan doppa dig. Tantolundens bastu Stockholm har blivit mycket populärt med tiden och är idag ett av de mer välbesökta bastubaden i staden. Det finns ett medlemskap i föreningen som arrangerar bastun, dock kan man även komma hit som oberoende besökare. Vissa dagar är dock specificerade och könsuppdelade.

Det finns således dagar då antingen enbart män eller kvinnor tillåts använda bastuanläggningen här. Vill du således basta tillsammans med personer av det andra könet, får du kolla upp vilka dagar det är möjligt. Även besök från icke-medlemmar är schemalagt och något du behöver ha koll på om du saknar medlemskap.

Saltsjöbaden

Saltsjöbaden bastu Stockholm

Saltsjöbaden i Stockholm är en av de mest välkända platserna för friluftsbadande. Detta gäller inte bara för vår huvudstad, utan i hela landet. Platsen är väl dokumenterad i såväl vår historia som det svenska kulturarvet. Saltsjöbaden har även sin anläggning öppen för allmänheten och det är fri tillgång för bad under sommaren. Om du dock önskar att ta dig an lite Bastu Stockholm under årets kallare månader, kommer du behöva förboka.

Bokningen gäller även enbart för grupper av en viss storlek. Du måste således vara mellan 10–14 personer för att kunna beställa bastubadande här. Det krävs dock som sagt inget medlemskap. Saltsjöbaden friluftsbad och bastu är enkel att ta sig till. Platsen ligger cirka en halvtimme utanför Stockholm stad och är tillgänglig via antingen tunnelbana eller bil.

Kaananbadet

Sista platsen för bastu Stockholm som vi kan tipsa om är Kaananbadet. Här finner du Isbjörnarnas Bastuförening vilka arrangerar bastubad under årets kallare säsonger. Anläggningen är mycket fin och sköts professionellt av de volontärer som ingår i föreningen. Ett stort plus med denna bastuplats är att det inte krävs något medlemskap för att besöka Isbjörnarnas Bastuförening. Du kommer således få tillgång till bastubadandet även som en oberoende person.

Det finns även flertalet bastur att välja på. Vissa är avsedda för enbart män, medan andra enbart gäller för kvinnor. Sedan finns det även de bastur som är unisex, dvs. både män och kvinnor kan värma upp sig tillsammans. För badandet förbereds det ett antal isvakar som garanterat kyler ner kroppen ordentligt. Platsen är enkel att ta sig till oavsett om du har bil eller väljer tunnelbanan.

Bastubad på östkusten

Det finns många goda anledningar till att söka sig en bastu Stockholm när det fryser till i Sverige. Bastubadande har visat sig vara ett utmärkt sätt att få i gång blodcirkulationen samt ge kroppen välbehövlig värme under vintermånaderna. Kombinerat med sensationen av ett is-bad, kan det även vara riktigt mysigt att sätta sig i en bastu och slappna av.

Likväl som fördelarna är många, finns det även flertalet sätt du kan basta på. Vissa föredrar att helt skippa det kalla vattnet och enbart svettas i det instängda utrymmet. Om du dock skulle föredra att även doppa dig i samband med ditt bastubadande, kan du alltid vända dig till en så kallad bastuflotte. Det här är bastustugor som konstruerats på pråmar, vilka sedan skickas ut på sjöar och hav.

Här ovan har vi sammanställt en lista på olika alternativ när det kommer till bastu Stockholm. Vi har inkluderat med traditionella anordningar likväl som bastuflottar. I vissa fall kommer det krävas ett medlemskap i en bastuförening för att få tillgång till anläggningarna.