Bästa sommaröarna i Stockholms skärgård

Bästa Sommaröarna i Stockholms skärgård

Innan man hinner blinka så är sommaren åter i vår huvudstad. När solen gassar på ordentligt över Stockholmsborna, är det hög tid att söka sig till hav och vind för svalka samt äventyr. Stockholm ligger ju tack vare sitt kustläge nära till några riktigt fina öar att besöka ute i skärgården. I den här artikeln skall vi lista tre av dessa öar som definitivt är värt ett besök när vädret blir varmt och badlusten infinner sig.

Ta ett dopp ute i Stockholms skärgård

Huvudstaden Stockholm har såväl lyxen som den smått utsatta situationen att vara belägen vid en av Sveriges kuster. Genom århundradena har konungen och riksdagens huvudsäte varit tillgängligt både via land som hav. Detta har fått krigiska fiender till att försöka inta Stockholm vattenvägen, när armador har ansamlats fullastade med illasinnade soldater av främmande härkomst för våra svenska stränder.

Dock finns det alltid en annan sida på kuststadsmyntet. Stockholm har även gynnats mycket av att ligga invid Östersjön. Det har framför allt främjat handel, där inte minst Hansa-unionen hjälpte vår huvudstad till att bli en kärnlänk i den kommersiella kedjan under 1300- och 1400-talet. Sedan har även Stockholms befolkning fått ut mycket glädje av att ligga ett stenkast från det svalkande havet.

Särskilt under sommaren kan Stockholmsborna nöja sig med att ta en resa ut till skärgården. Här finner man massvis med små öar som blir den perfekta tillhållsplatsen när solens värmebölja gör sig påmind. Våra svenska somrar blir allt varmare och behovet av bad blir således även allt större. Stockholms skärgård bjuder på många möjligheter till svalkan i Östersjön.

Tre öar att besöka till Stockholms sommar

  • Sandhamn
  • Fjäderholmarna
  • Väddö

Sandhamn

Sandhamn är något av ett paradis under sommaren. Här finner du allt du kan önska dig för en underbar svensk sommarsemester. Ön är ett mycket populärt turistställe, så det finns gott om restauranger, hotell och nöjesaktiviteter. Du finner även ett par riktigt fina stränder här, vilka erbjuder tillfällen till att bada i det böljande vattnet i Stockholms skärgård. Det finns många sätt att ta sig hit. Flertalet linjer med taxibåtar lotsar folk flertalet gånger om dagen under sommaren.

Fjäderholmarna

Fjäderholmarna är en trevlig plats att besöka när det blir varmt och skönt i Stockholm. De ligger även lägligt nära huvudstaden, med endast cirka en kilometers resväg från stadsdelen Djurgården. Väl på denna ögrupp kommer du finna fina fikaställen och badplatser för såväl de lite större som de små. Det här är en mycket populär destination för en dagsresa ut i Stockholms skärgård.

Väddö

Sist men inte minst ligger även en av vårt lands största öar i Stockholms skärgård. Det handlar om Väddö, vilken är belägen cirka tio mil nordost om huvudstaden. På Väddö klan man spendera en hel vecka utan att bli drabbad av tristess. Man kan bland annat hyra cyklar eller fyrhjulingar och utforska de olika klipporna och stränderna. Här finner du även många tillfällen till övernattning, då det bedrivs några vandrarhem samt hotell på ön.