Naturscen i Uppland

Att se och göra i Uppland under våren

När du planerar din sommarsemester som Stockholmsbo, behöver du inte söka långväga för att hitta intressanta resmål. Varför inte vända blicken strax norrut till ett av Sveriges mest fascinerande landskap. Uppland har mycket att erbjuda i såväl kultur, historia och sommarnöjen. Här kan du göra allt från att gå på hiking, bada, uppleva en strålande vacker natur samt lite mer actionfyllda aktiviteter. I den här artikeln skall vi ta en titt på några av de roligaste sakerna att göra i Uppland under sommaren.

Uppland – Landskapet norr om Stockholm

Huvudstaden Stockholm har en nära tillgång till den svenska naturen. Trots att Stockholm idag kan betecknas som en storstad uppgjord där industri, asfalt och högresta byggnader, är det allt som oftast aldrig långt till gröna fält och djupa skogar för oss svenskar. Beläget på gränsen mellan Södermanland och Uppland, har Stockholm även ett utmärkt läge för äventyr ut bland djur och natur.

Nu till det här årets sommar bör det således vara hög tid att uppleva lite av den grönska som vår huvudstad omges av. Ett utmärkt resmål kan därmed vara Uppland. Det är enkelt att hitta dit från Stockholm, då det enda man behöver göra är att följa landskapets namn och köra uppåt. Uppland ligger nämligen som känt just norr om Sveriges största metropolis.

Väl i Uppland finns det mängder med saker att se och göra för den sommarsemestrande svensken. Detta landskap består bland annat av en lång kustremsa mot Östersjön, där man finner flertalet trevliga ställen att bada och sola sig på. Vill man uppleva mer av en skogsnatur och de djupa sjöarna, kan man bege sig av inland. Här nedan skall vi nu lista tre saker du kan göra i Uppland till sommaren.

Att göra i Uppland under sommaren

  • Besök Lövstabruk
  • Res till Ängskär
  • Vandra i Lignåre

Besök Lövstabruk

Lövstabruk är ett av Sveriges äldsta och bäst bevarade järnbruk. Här inleddes verksamheten redan under 1500-talet och drevs främst av den adliga familjen de Geer. Idag bearbetas dock inget järn här. I stället har den gamla huvudbyggnaden omvandlats till ett smärre museum där man kan ta in det historiska fynden och kunskaperna från förr. Man finner även ett riktigt bra värdshus här, där allt från lunch till middag och fika serveras under sommaren.

Res till Ängskär

Ängskär är en semesterort som man finner i Tierps kommun. Under sommaren kommer man kunna få uppleva det bästa med östkustlivet på den här platsen. Bland annat finns det flertalet badplatser där man kan plaska runt i havet. Ängskär är omgivet av en fantastisk natur med skogar som näst intill skiner av sin grönska i sommarsolen. Man finner även många ställen att äta på här, då området har flertalet bra restauranger.

Vandra i Lignåre

Sist men inte minst kan man resa till Uppland för att knyta på sig vandringsskorna. Här ligger nämligen kulturreservatet Lignåre. Man kan vandra ner ett par olika stigar i området och få uppleva slående naturscener. Det finns även sjöar där man kan bada samt ett par trevliga platser att ta en fika på. Packa ryggsäcken väl, så blir det garanterat en utomordentlig stund ute i den svenska naturen.