Huvudbild för Skiljevägg i glas

4 anledningar till att skaffa en skiljevägg i glas

Det finns många olika orsaker till att man har ett behov av att dela av ett rum. Kanske har familjen vuxit ur kvadratmetrarna och ett behov av fler rum har uppstått. I takt med att bostadspriserna fortsatt ligger på en hög nivå kan det ibland vara mer ekonomiskt att försöka hitta andra lösningar, än att investera i en större bostad. Här nedan tipsar vi om ett enklare och framför allt billigare alternativ med 4 anledningar till att dela av rummet med en skiljevägg i glas.

Anledningar till att skaffa en skiljevägg i glas

Idag finns det mängder av olika typer av skiljeväggar med alltifrån fastmonterade varianter, till skiljeväggar som du enkelt kan flytta runt i rummet beroende på ditt behov. Materialen som används för dessa skiljeväggar varierar likaså och ofta kan du hitta modeller tillverkade av både tyg, stål eller övriga metaller. Ibland räcker det med att enbart använda en byrå eller bokhylla som en skiljevägg, men ofta kan det verka störande för den övriga möbleringen i rummet. En tydlig avskärmning med en fast skiljevägg skapas ett mer lugn i rummet och du får dessutom en extra vägg att möblera mot. Den här inredningen är bland annat populär på bland annat Östermalms bästa restauranger.

Skapa fler rum med en skiljevägg i glas

En skiljevägg glas kan tillverkas av flera olika material som till exempel stål och aluminium. Det finns givetvis många för- och nackdelar med dessa material, men generellt brukar man säga att en skiljevägg i glas som är tillverkad av stål håller en högre kvalitet. Stålet är ett mer robust och gediget material som andas tyngd, vilket blir extra tydligt när man jämför dessa material mot varandra. En skiljevägg i glas tar upp minimalt med golvyta vilket är till en stor fördel om det redan är begränsat med golvyta.

Stolt Smide & Design är ett svenskt företag som tillverkar skiljeväggar i glas och stål, och deras skiljeväggar mäter endast 34 mm på djupet. I jämförelse med en traditionell gipsvägg så tar den upp knappt hälften av golvytan som du i stället kan nyttja till annat. Stolt Smide & Design var en utav de första med att tillverka måttanpassade skiljeväggar i glas, och det har bidragit till att man idag kan anpassa skiljeväggen helt efter ditt rums förutsättningar.

Oavsett om du har ett ojämnt golv eller tak. Skiljeväggen i glas kan med fördel skruvas fast i golv och vägg, alternativt vägg och tak om du önskar skydda parketten. Detta är mer vanligt i hyreslägenheter där det är viktigt att återställa ytskikten vid en eventuell flytt. Genom att fästa skiljeväggen i glas i tak och vägg, samt lägga en dubbelhäftande tejp mot golvet, sitter skiljeväggen stabilt under många år framöver.

Maximalt ljusinsläpp med en glasvägg

En utav de största fördelarna med en skiljevägg i glas är att den tillåter ljuset i rummet att flöda fritt. Den kan utformas på en mängd olika sätt. Kanske vill du ha spröjs på din vägg, eller föredrar du en mer stilren och avskalad look? Oavsett vilken skiljevägg du väljer så kommer du garanterat att dra nytta av dess bevarande ljusinsläpp.

Skulle du vilja skärma av ytterligare kan man med fördel fästa en gardinskena mot skiljeväggen, så att du kan dra för en gardin utefter din dygnsrytm. Givetvis finns det också insynsskyddande glas du kan välja till din skiljevägg.

Designa utefter din smak

En skiljevägg kommer vanligtvis med ett så kallat säkerhetsglas som är ett härdat klarglas. Vid en eventuell olycka spricker det härdade glaset i små, små bitar i stället för skärvor, vilket gör att det kommit att kallas för säkerhetsglas.

Idag tillverkas mer eller mindre alla skiljeväggar i glas av härdat glas, men även härdade glas kan variera till utseende. I de fall man önskar dela av rummet med en skiljevägg i glas kan man alltid välja till ett insynsskyddande glas, även kallat mönstrat glas. Här finns det en mängd olika glas att välja mellan som linjeglas, tonade glas och bankat glas.

En skiljevägg i glas kan dessutom lackeras i olika färger. Allt för att du ska kunna designa en unik modell av din vägg. Många väljer färger som svart, grått och vitt på sina skiljeväggar i glas, men du kan även välja mer färgstarka färger som garanterat kommer att få din skiljevägg i glas att hamna i blickfånget.

Ett billigt alternativ att välja en skiljevägg i glas

Priset på en skiljevägg i glas varierar beroende på önskad storlek och val av modell. Idag kan man välja mellan mer industriella skiljeväggar i glas med mycket spröjs, och modeller som är mer minimalistiska, helt utan spröjs. Beroende på om du vill skärma av med en mindre skiljevägg eller en större variant, kanske även med en glasdörr, får du räkna med en summa på mellan 10-40.000 för en skiljevägg i glas.

Jämför man däremot med kostnaden för att köpa en helt ny bostad, eller sätta upp en gipsvägg så kommer du trots allt ganska billigt undan med en skiljevägg i glas. Många tillverkare av skiljeväggar i glas erbjuder dessutom förmånlig delbetalning, vilket gör att du kan sprida ut kostnaden för din nya investering.