Dukat bord med texten: Restauranger på Östermalm

Östermalms bästa restauranger

Trots att Covid-pandemin med dess nya mutation Omicron fortfarande är ett faktum har livet i Norden sakta men säkerligen börjat återvända till det normala. Folk börjar i allt större utsträckning bege sig ut på gatorna för att besöka barer, krogar och restauranger. Det kan därmed vara bra att få en liten uppdatering om de mest uppskattade ställena att äta sig en god bit mat på. I den här artikeln skall vi ta upp de fem bästa restaurangerna du finner på Östermalm i Stockholm.

Gott käk på Östermalm

Det finns många fina ställen att äta mat på i Stockholm. Vår huvudstad är lite bortskämd när det kommer till riktigt goda alternativ på restauranger. Stadsdelen Östermalm har genom åren gjort sig ett namn som den plats där man finner många av Stockholms bästa matställen. Längsmed gatorna ligger flertalet högt värderade kök som dagligen bespisar tusentals kunder med en mängd olika delikatesser på faten.

Med många val kan man lida av problemet att välja rätt restaurang att besöka. Det kan därmed vara till hjälp om man har en liten behändig guide till några av Östermalms mest uppskattade matställen på hand. Nedan finner du vår lista på de fem bästa restaurangerna du finner i stadsdelen tillsammans med en liten beskrivning av vad du kan förvänta dig innanför deras väggar.

  • Ekstedt
  • Oxenstiernan
  • Sekt
  • Grodan
  • Dell Attore

Ekstedt

Ekstedts restaurang

Den första restaurangen på vår lista är även den dyraste. Svenske kocken Nicklas Ekstedt har satt upp sin lokal på Humlegårdsgatan 17 på Östermalm. Här serveras det riktigt fina maträtter till ett ganska så högt pris. Restaurangen har tilldelats en stjärna av Michelin, där både maten som inredningen låg till grund för utmärkelsen. Perfekt för tillfällen som kräver lite mer luxuöst firande är Ekstedt en fantastisk kulinarisk upplevelse i en glamorös atmosfär.

Oxenstiernan

Något av ett passionsprojekt från silversmeden Sebastian Schildt är hans restaurang Oxenstiernan på Storgatan 35 i Östermalm en mycket speciell upplevelse. Innanför restaurangens väggar finner man såväl fantastiskt god mad som allehanda hantverk, konst och designer i silver. Maten som står till buds har fått mycket goda recensioner av såväl kritiker som besökare och förbereds av ett kök som uppfyller alla kriterier för att kunna leverera en god stund vid bordet.

Sekt

Sekt är en restaurang som tagit sin kulinariska inspiration från Centraleuropas störta nation, Tyskland. Belägen på Runebergsgatan 1 i Östermalm har den här restaurangen belönats med många fina priser för sin mat. Allt man söker i väg av det tyska köket går att finna här. Menyn består av många delikatesser som bär på den germanska andan. Även dryckesutbudet bär på en tysk klang, där allt från vin till specialimporterade öler står till buds.

Grodan

Interiör av restaurang Grodan

När svensk matlagning kommer på tal är det oundvikligt att inte ta upp vår populära husmanskost. En stapel i de flesta hemmen över vårt avlånga land, består det svenska köket till stor del av värmande och lättätliga måltider. Restaurangen Grodan med adressen Grev Turegatan 16 specialiserar just på husmanskost.

Raggmunkar, köttbullar och lövbiffar finns här i överflöd. God och klassisk mat i kombination med en trevlig och gemytlig restaurangatmosfär har lagt grunden till att Grodan är ett av de mest uppskattade matställena på Östermalm.

Dell Attore

Den svenska tolkningen av italiensk mat betyder vanligtvis pizza. Restaurangen Dell Attore serverar några av de bästa pizzorna man finner inte bara i Stockholm, utan över hela Sverige. Belägen på Skeppargatan 60, har Dell Attore under en längre tid bespisat sina kunder med underbara skapelser från restaurangens ugnar. Med överkomliga priser och en italiensk prägel på inredningen är det här ett mycket bra alternativ för den som söker kvalitativ mat på Östermalm.