Byggnader i gamla stan Stockholm med texten: Gamla stans bästa Restauranger

Gamla Stans bästa restauranger

Det är inte svårt att hitta ett värdigt matställe i Stockholm. Många av stadsdelarna har utmärkta restauranger som kantar dess gator. Dock är Gamla stan speciellt när man söker en bit att äta. Utöver de högkvalitativa serveringslokalerna man finner här, är även miljön sin alldeles egen.

Byggnader från flera sekler sedan bjuder in till en gemytlig och vacker omgivning under måltiden. I den här artikeln skall vi se på fyra mycket uppskattade restauranger att besöka nästa gång som du befinner dig på en vandring genom Stockholms historiegång i Gamla stan.

Fantastisk mat i historisk miljö

Stockholm är lika mycket en upptäcktsfärd för synen som det är en upplevelse för smaklökarna. Sveriges huvudstad står sig starkt i jämförelse med andra städer ute i Europa när det kommer till restaurangsfären. Matkulturer från alla delar av världen har samlats längsmed Stockholms gator för att bespisa den hungriga befolkningen med diverse delikatesser.

En av de främsta platserna där man finner den bästa maten i Stockholm är i Gamla stan. Uråldrig och vis i sin arkitektur, har stadsdelen blivit ett centrum för såväl kultur som kulinarisk konst. Önskar man åtnjuta en av de mest utsökta måltiderna i staden, är det hit man skall söka sig. Nedan finner du en lista på fyra restauranger belägna i Gamla stan värda ett besök.

  • Pastis
  • Stortorgskällaren
  • Sjätte tunnan
  • Agaton

Pastis

Interiör av restaurang Pastis

Det franska köket är möjligen det mest uppskattade av alla matkulturer världen över. Med en lång tradition av delikata konstverk på såväl faten som för smaklökarna har fransoserna etablerat sig som hövdingar över restaurangsfären. Restaurangen Pastis belägen på Baggensgatan 12, Gamla stan, är en god representant för det bästa fransk mat har att erbjuda.

Trots den begränsade kapaciteten i matsalen har Pastis inga problem med att finna kunder. God mat, ett brett vinsortiment samt en stillsam och angenäm miljö har lett till att den här restaurangen ses som en av de främsta i Gamla stan.

Stortorgskällaren

Vid adressen Stortorget 7 i Gamla stan finner man restaurangen Stortorgskällaren. Ingjuten i en byggnad som bär många år på nacken levererar det här köket den ena delikata maträtten efter den andra. Bara vinkällaren som förser restaurangen med dess ljuva druvor var i bruk redan för 500 år sedan. Stortorgskällarens meny består av en stor variation i smakupplevelser, från nordiska klassiker till rätter av en mer sydeuropeisk nyans.

Sjätte tunnan

Maträtt på restaurang Sjätte tunnan

Restaurang Sjätte tunnan tar sitt medeltida tema på största allvar. Belägen på Stora Nygatan 43 huserar den här mjödhallen en underbar inblick i hur det kunde ha sett ut när man åt för flera hundra år sedan. Gästerna placeras vid långbord som kan rymma upp till ett 20-tal personer åt gången.

De rätter som serveras bör på en stark nordisk prägel, med allt från oxe, lamm och kyckling till viltkött såsom hjort och älg. Restaurangen ställer även till med underhållning för sina gäster vilket kan inkludera medeltida sång, eldslukare och jonglörer. En festlig stund i svärdet och sköldens tecken!

Agaton

Söker man sig en liten kulinarisk resa till det italienska köket behöver man inte färdas längre än till restaurangen Agaton på Västerlånggatan 72 i Gamla stan. Här finner man allt det underbara som kommer med italiensk mat. Färska råvaror förbereds till lockande rätter med stor kärlek och den rustik som sydeuropéer föredrar att prägla sin mat med. Som är att förvänta av en italiensk restaurang finns det även en välförsedd vinkällare med stor variation på flaskor hos Agaton.