Östergötland landskap

Att se och göra i Östergötland under sommaren

Inom kort kommer kylan att vara som bortblåst längsmed Sveriges östkust. Stockholmarna kommer då åter en gång kunna bege sig ut på soliga äventyr och upptäcktsfärder runtom vårt avlånga land. Man behöver dock inte resa särskilt långt från huvudstaden för att få sig riktigt bra sommarupplevelser. Om man bara vänder blicken söderut, finner man där landskapet Östergötland och allt det har att erbjuda!

Upplev landskapet söder om Stockholm

Östergötland är ett av de mer historiska landskapen i Sverige. Under hundratals år har den här östliga regionen varit en central del i allt från politik till natur- och kulturhistorien. Det finns således mycket att se här för den som har ett intresse i svenskarnas historia. Det här är även ett landskap som får det riktigt fint under somrarna. Med en lång kustremsa mot Östersjön och trevliga små sjöar, kan man finna goda möjligheter till bad här.

Sedan är även andra intressanta platser, sevärdheter och upplevelser tillgängliga för den som vill vara lite mer äventyrlig av sig. En enorm fördel för Stockholmare är att Östergötland ligger otroligt nära dem. En liten biltur söderut så har du plötsligt satt foten i landskapet. Här nedan kommer du nu kunna läsa om tre sevärdheter och aktiviteter som du bör ta dig an under den kommande sommarsäsongen i Östergötland.

3 Somriga sevärdheter i Östergötland

  • Besök Kolmården
  • Se Vadstena Kloster
  • Bada i skärgården

Besök Kolmården

Kolmården är Sveriges största djurpark både till ytan som i antalet djur. De bedriver flertalet olika verksamheter utöver djurinhägnader, såsom Sveriges ända delfinshower. Det finns ett närliggande hotell som tillåter för ett nära boende och är en utmärkt plats att besöka med barnfamiljer under sommartider.

Djurparken är positionerad strax nordöst om Norrköping och är belägen vid kusten, så man kan även doppa sig i Östersjön här. Söker du en trevlig aktivitet i sällskap av världens alla djur, är det här det perfekta stället att besöka i Östergötland.

Se Vadstena Kloster

Vadstena Kloster är en plats som bär på en lång och intressant historia. Etablerat under den senare delen av 1300-talet, har det stått som ett heligt komplex i över 600 år. Klostret är ett så kallat ”dubbelkloster”, vilket betyder att både munkar som nunnor fann sig ett hem här.

Om än dock separerade från varandra. För den som vill uppleva de gamla byggnaderna, finns det möjligheter till att ta både guidade turer som egna rundvandringar. Det här är en såväl lärorik som historiskt spännande plats att besöka, vilken även gör sig utmärkt i lite härligt sommarväder.

Bada i skärgården

Sist men inte minst bör stockholmare inte missa den östgötska skärgården. Även om man i huvudstaden får uppleva Östersjön, är det en helt annan upplevelse att bege sig av några mil söderut. Det finns mängder med små samhällen som är etablerade längsmed kusten i landskapet, där du finner såväl goda möjligheter till bad som trevliga inackorderingar. Några platser värda ett besök är Arkösund, Gryt och S:t Anna, där solljuset tycks lysa extra starkt under sommaren.