Gripsholms Slott Södermanland

Att se och göra i Södermanland under sommaren

Snart kommer sommaren att göra sig påmind på Sveriges östkust. Stockholmare som tagit ut sin semester kommer då få goda möjligheter till att utforska sitt närområde i solens strålar. Vår huvudstad är omgiven av intressanta landskap till både norr, söder och väst.

Det sista väderstrecket leder till Södermanland, där en fin kultur och naturhistoria har existerat i tusentals år. I den här artikeln skall vi således kolla på några saker stockholmare kan roa sig med i Södermanland till sommaren.

Besök landskapet väster om Stockholm

Södermanland är ett av Sveriges mest intressanta landskap, både ur ett naturperspektiv som en blick tillbaka i vår politiska historia. Ständigt på randen till Stockholm, med bergslagen och djupa skogar till väster, har Södermanland varit ett högsäte för många av de mest betydelsefulla adelsmännen under århundradenas gång.

Ständigt närvarande, om än lite i skymundan, har den här delen av landet fått frodas lite för sig självt från sin centrala position i Sverige. Södermanland har mycket att bjuda på när det kommer till sevärdheter och roliga aktiviteter. Detta stämmer särskilt väl när det är sommartider i vårt avlånga land.

Landskapet har visserligen tillgång till Östersjön, dock finns det även goda möjligheter till bad i en av de otalet sjöar som täcker dess grönskande marker. Här nedan kommer du nu kunna läsa om tre saker som du kan ta dig an under sommarsemestern i Södermanland.

Tre sevärdheter och sommaraktiviteter i Södermanland

  • Aktivitetsturer
  • Stenviksbadet
  • Slottsafari

Aktivitetsturer

Det finns mängder med olika äventyrsföretag som erbjuder turer ut i den sörmländska naturen. Kallade aktivitetsturer, kommer du här kunna ta del av strålande naturscener och spännande resor genom ett svenskt landskap. Du kan bland annat paddla på sjöarna eller ta dig en cykeltur ut i de djupa skogarna. Det här är ett bra sätt för dig att komma ut för lite rörelse i sommarvärmen, samtidigt som du kommer få se mycket av Södermanland.

Stenviksbadet

För den som vill doppa sig i Östersjön kan vi absolut tipsa om Stenviksbadet. Den här badplatsen är belägen vid en liten ort som också erbjuder husrum för de som vill sova över här. Utöver bad bjuder platsen även på lite äventyrsaktiviteter, såväl som god mat och mycket solsken under sommarsäsongen.

Stenviksbadet passar även utmärkt för allt från barnfamiljer som för de lite äldre sällskapen som vill roa sig i vattnet. Här finns även en gästhamn för de som vill ta båten från Stockholm för att lägga till vid den idylliska lilla badorten.

Slottsafari

Sist men inte minst är det aldrig fel att ta in lite historia och arkitekturkonst när man semestrar på sommaren. Som nämnt har det funnits gott om adelsfamiljer som bosatt sig i Södermanland genom århundradena. Dessa krösusar såg även till att bygga maffiga slott som sina bostäder.

Det finns således ett gott utbud på olika slott och palatsliknande byggnader att besöka i det här landskapet. Två av de främsta är Gripsholm och Hedenlunds slott. Här kommer du även kunna fika samt sitta ute i solen för att få lite välbehövlig värme in i kroppen.