Covid omikron huvudbild

Covid under Omikronvarianten

Nyligen blev det känt att Coronaviruset åter en gång har muterat. Den här gången kommer den nya varianten av Covid-19 från Sydafrika och bär på namnet ”Omikron”. Betydligt mer smittsam än tidigare varianter av Covid, kan hotet som Omikron utgör åter en gång tvinga nationer världen över att stänga ner. I den här artikeln skall vi ta oss en liten återblick på hur man bäst skyddar sig själv samt sina nära under pandemitider i Stockholm.

En ’Kom ihåg-lista’ kring Covid-19

Ut ur dimman och in i stormen. Det är ett uttryck som möjligen kan stämma överens med vad som kan komma vänta oss om ett litet tag. Fjolårets pandemi orsakade stora komplikationer världen över. Sjukhus överbelastades, affärer och butiker stängdes ner och befolkningar runtom jordklotet fick förpassas till karantän i sina hem.

Under 2021 blev det lite lättare med restriktionerna på vad man tillåts göra. Sportevenemang släppte in publik på arenorna igen, biograferna började visa filmer i fullsatta salar och utelivet började sakta men säkerligen åter en gång kräla sig tillbaka in i vår vardag. Det är dock inte över än med Vocid-19 och dess inkräktande baciller.

Den nya varianten av Coronaviruset, kallad Omikron, skall vara en fasligt smittsam mutation. Dess ursprung kommer från Sydafrika och Europa börjar redan vidta åtgärder för att begränsa spridningen av denna nya farhåga. När Covid först slog ner i Sverige stod vår huvudstad i centrum. Därmed kan det vara bra att påminna sig om hur du som Stockholmsbo kan skydda dig från Omikronvariantens potentiella anstormning i det svenska samhället och ta väl hand om hälsan.

  • Bär mask
  • Håll distansen
  • Tvätta händerna
  • Undvik folksamlingar
  • Vaccinera dig

Bär mask

ansiktsmask

Det är mycket viktigt att man bär en mask om man är i samröre med ens medmänniskor. Dagens pandemiklimat ställer många krav på oss och masken är ett av de främsta. En ansiktsmask är inte bara för att skydda sig själv, utav även ens nära och kära.

Håll distansen

Står du i kö i mataffären, försök hålla en god distans till andra kunder. Du bör inte vara inom räckhåll för andra personer. En bra regel är att följa 6 fot-regeln, det vill säga nästan två meters avstånd från andra människor.

Tvätta händerna

Handsprit i all ära, dock går inget upp mot en ordentlig handtvätt med tvål och varmt vatten. Har denna ritual inte blivit en vardagsgrej, se till så att den blir det. Varje gång du har varit utomhus så bör du bege dig av till handfatet för en liten vaskning!

Undvik folksamlingar

Vi människor är i högsta grad sociala djur. Allt blir roligare när man befinner sig i en grupp. Under pandemitider är det dock inte att rekommendera att vara i samröre med stora folkmassor. För att bevara hälsans väl bör du göra vad du kan för att undvika stora skaror av folk. Det kan således vara bra att undvika att springa Stockholmsmaraton, inte gå på konserter, inga biobesök och absolut ingen forspaddling i grupp!

Vaccinera dig

Om du inte redan är vaccinerad finns det bara en sak att säga: Gör det!