Vårblommor huvudbild

3 vackra vårblommor att plantera i Stockholm

När våren väl anländer är det hög tid att börja tänka ’blommor!’. När snön tynar bort och grönskan återvänder till jord och mark, följer dessa färggranna växter värmen hack i häl. Söker du att börja plantera till våren är doftande blommor ett av de bästa alternativen för en frejdig stund med dina gröna fingrar. Nedan listar i nu tre vårblommor som gör sig väl hemma i Stockholms plantlådor.

Ett färggrant Stockholm till våren

När väl hettan ligger på under sommartider är det lätt att längta till en snöklädd svensk vinter. Det motsatta gäller även när väl isen och kylan anländer. Vintern kallas för ”dödens årstid”. Växtliv och färger suddas ut i en obarmhärtig temperatursänkning som får träden att stå bleka och jorden att bli frusen.

I vanlig ordning behöver man dock inte vänta alltför länge innan färgerna återvänder till våra svenska landskap. Vid vårens ankomst kommer blommorna tillbaka och odlande svenskar får åter spendera sin tid med att omsorgsfullt värna om växter och grönt. I Stockholm har det på senare år blivit alltmer populärt med att välkomna varmare vindar med ett par blommor.

Nedan kommer vi nu att lista tre av dessa vårens färgglada följeslagare som du kan plantera hemma hos dig. Dessa kan planteras i blomster, eller så kan du odla i pallkrage. Att se blommor gro är lika underhållande som det är givande. Att se dem växa och slå ut är en passion som många svenskar bär med sig in i det nya året.

Pensé

  • Penséer
  • Hyacint
  • Påskliljor

 

Penséer

Få vårblommor kan stå upp mot en pensé i färggrannhet. Dessa underbara växter skiftar i kulör mellan bländade gult till marinblått och lila. Penséer är blommor som trivs mycket väl under de lite varmare klimaten som Stockholmsvåren har att erbjuda. De blir därmed en enkel affär att odla vare sig du bor i en lägenhet eller har tillgång till en stor trädgård.

Hyacint

Lila, lila och åter lila. Det beskriver Hyacintens utseende perfekt. Denna blomma tar sin plats på den här listan på grund av dess urtypiska referens till våren. När hyacinten blommar är våren här brukar det lyda. Man kan inte ha en odling av vårblommor utan denna lila krabat.

Påskliljor

Med våren kommer även påsken. Kycklingar, påskägg och häxor har för vana att besöka oss under denna högtid. Påsken må vara sammanknuten med en gammal kristen tradition om återuppståndelser och dylikt, dock är det även den period på året då den gula, fagra och stolta påskliljan växer i jorden.