Grönska och blomster är alltid uppskattat. Det ser inte bara fint ut med några växter i fönsterkarmen. Fotosyntesen som dessa gröna ting har för sig ger även en bättre syrenivå i din bostad som inte skall förskatsas. Klockranka är en typ av växt som blir alltmer populärt bland Stockholmsborna. De är relativt lätta att sköta och trevliga att titta på med sina färgstarka kulörer. En korrekt planterad klockranka i Stockholm håller även länge. Nedan kan du läsa mer om hur du lyckas med klätterväxten i sen storstadsmiljö.
Grönska i betongen
Enbart för att du bor i en storstad, betyder inte det att du skall berövas alla möjligheter till att gro växter. Tvärtom, finns det goda möjligheter att få in lite grönska i vardagen även i städer såsom Stockholm. För de som bor i villa med trädgård är det självfallet naturligt att man får se växter tar form.
Men även de som befinner sig i en lägenhet kan finna vägar till att få uppleva lite flora i vardagsrummet. En särskild typ av blomma har nyligen blivit riktigt poppis i lägenhetsmiljöer. Det handlar då om klockrankan, en klängväxt som snabbt tar över det utrymme där den planteras.
Om du vill ha en riktigt fin blomma för att antingen erbjuda lite insynsskydd eller som en kamrat att dela insidan av lägenheten med, är det en utmärkt idé att skaffa sig en klockranka i Stockholm. Det är inte en komplicerad växt att hålla glad. Den lever även väldigt länge och kommer ge dig flertalet år av utblomningar när säsongen är inne. Nedan kan du nu läsa mer om hur du värnar om din klockranka som stockholmsbo.
Så får du ut mest av din klockranka i storstaden
- Så din klockranka i Stockholm vid rätt tid
- Ha din klockranka i Stockholm Inne eller ute?
- Växtens storlek
- Klockranka i Stockholm: Långvarighet
Så klockranka i Stockholm vid rätt tid
En klockranka kommer att blomma ut mellan fyra till fem månader efter att du sår den. Den perfekta tidpunkten för blomman att verkligen spreta ut sina blad är någonstans runt början på sensommaren, dvs. kring augusti månad. Försök därmed ha fröna i jorden någon gång i mars för att få det bästa resultatet. Detta kan dock variera beroende på var du bor i Stockholm.
Här kan du följa särskilda kalendrar som visar när det är bäst att så i jord i relation till din boplats i huvudstaden. Ett klockrankafrö bör planteras i en kruka och tryckas ner cirka en centimeter i jorden. Du inleder med att välja en kruka som inte är särskilt stor, utan bör vara högst 7 centimeter.
Detta ger växten gott med utrymme att spreta ut sina rötter utan att det är en alltför trängande tomhet för den i jorden. När de första bladen har slagit ut bör du genast dock omplantera din klockranka i Stockholm till en kruka på 11 cm.
Ha din klockranka i Stockholm Inne eller ute?
Den ständiga frågan som kommer upp när man diskuterar blommor rent generellt, och klockranka i synnerhet, är om man skall ha den inne eller utomhus. Faktum är att båda två alternativen fungerar väl för blomman, vilken är mycket anpassningsbar till sin miljö. Om du dock skall ha den utanför din lägenhet på tex. altanen eller balkongen, är det bäst att så i varmare tider.
Du vill även ha den i solläge, så den får all den energi som krävs för att den skall börja ta sin storvuxna form. Väljer du att gro din klockranka i Stockholm inomhus, får du vara redo på att göra plats för den. Detta är som sagt en klätterväxt, vilket betyder att den får en ordentlig höjd. Du måste bereda plats för den så att klockrankan kan sprida ut sig på sitt eget bevåg.
I båda fallen kommer du dock att förlita dig på krukor, särskilt om du bor i lägenhet. Du får även vara noggrann med att se över tillväxten på blomman utifall att du har tex. en balkong under någon annan. Den kan som sagt ta en väldig fart i sin tillväxt och bli stor nog för att vara ett problem för andra som bor i närheten om du inte passar den. Likväl som du måste visa blomman respekt, behöver du även vara respektfull gentemot andra som bor i din närhet.
Växtens storlek
Så, hur stor blir då en klockranka i Stockholmsmiljö? Detta beror självfallet på. Det finns idag mer eller mindre tre olika varianter av klockranka. Utöver att bli olika stora, skiftar de även i färgen på blommorna. Det finns dock en gemensam nämnare mellan alla varianter av klockranka.
Det är att det alla infaller under beteckningen som klätterväxt. Den vill alltså gärna utforska höjder så gott det går och kommer sträva efter att gå uppåt. Det klockrankan har till sin hjälp i det här är den höjd som den kan växa sig till. En vanlig klockranka skött på rätt sätt kan nå höjder av två och en halv meter.
Klockranka i Stockholm: Långvarighet
När du väl sått dina första frön och blomman slagit ut för första gången, kommer du definitivt få se mer av den. Det här är inte en växt som enkelt lägger sig ner och dör. Tvärtom, har ett frö en lång livslängd som återkommer varje gång som det är säsong för att blomma ut. Det är inte känt hur länge en klockranka består i livet. Dock beskriver de flesta kunniga botaniker att den kan leva i flertalet år från det ursprungliga fröet.