Person i strålkastarljus med texten: Konsten att tala offentligt

Hur blir man egentligen bättre på att tala inför folk?

Många kommer säkert att tänka tillbaka till någon gång i deras liv när det var dags för att hålla muntliga presentationer. Jag kommer själv ihåg när jag tittade runt i rummet och åtminstone hälften av alla mina kompisar var halvt vettskrämda för att gå upp och prata i fem minuter.

Faktum är att när folk talar om sina värsta rädslor så är en av de mest förekommande rädslorna att tala inför folk. Den här artikeln ska en gång för alla försöka hjälpa er på traven och se till att vi kan få bukt på den här rädslan.

Organisera ditt material så det är logiskt

För att man ska må bättre när man ska tala inför folk oavsett vad det är för sammanhang så är det viktigt att ha någon form av ordning på det man ska säga. Har man ett bra och noggrant strukturerat innehåll kan det bringa trygghet och öka ditt självförtroende.

Det allra viktigaste är att organisera ditt material så du inleder med någonting som fångar dina lyssnares intresse redan innan den första minuten har passerat. Därefter så kan du strukturera ditt material så det håller intresset uppe och samtidigt flyter på naturligt.

Jag höll själv en liten presentation för mina kompisar om casino och varför jag gillar det. De visste tydligen inte om att ComeOn.com erbjuder nya spelare en välkomstbonus.

Nervositet är normalt, öva innan

Detta är någonting som är alldeles självklart, men det är något du ständigt måste påminna dig själv om. Det är okej att vara nervös, om du inte hade varit nervös överhuvudtaget kanske det är ett tecken på att du inte bryr dig.

Det viktiga är att öva mycket innan så man vet vad det är man ska säga. Tricket är att bli bekväm med sin nervositet och acceptera läget, med tiden blir det bättre och tillslut någonting vi helt och hållet kan hantera.

Lär dig din publik

Innan du ens börjar komponera ihop ditt tal, reflektera över vilken publik det är du ska tala, presentera eller undervisa. Om du exempelvis ska hålla ett tal på ett bröllop så måste du självklart skräddarsy ditt tal så det passar din publik.

I det här exemplet kanske det är viktigt att du är lite mer personlig, känslosam, skämtsam osv. Ska du däremot hålla ett informativt tal för folk på din arbetsplats så kanske det kräver att du är mer formell och mer seriös. Det handlar inte enbart om innehållet när du lär dig din publik men även hur du ter dig när du presenterar, ditt kroppsspråk, din ton, din utstyrsel och så vidare.

Slutsats

Att prata inför folk är egentligen inte så svårt som vi egentligen tror, mycket av rädslan sitter bara i vår skalle. När du väl kommit igång så brukar det oftast flyta på ganska bra. Glöm bara inte bort att det är okej att andas och att ta några sekunders paus för att tänka igenom vad du ska säga. Ett bra trick kan vara att ha ett glas vatten i närheten för en naturlig paus. Lycka till nu!

Mikrofon