Bord med påskmat och texten: Påskmat i Stockholm

Stockholms bästa restauranger till påskmaten

Med redan ett par veckor inpå 2022 avklarade är det hög tid att börja tänka ”påsk” i Sverige. Denna högtid har länge varit en av våra absoluta favoriter när det kommer till festligheter och matfrosseri. Enbart ett par månaden efter julen väljer svenskarna att återigen ta sig an pyntande, matlagning och sammankomster för att fira högvårens ankomst. Vissa föredrar dock att äta sin påskmiddag ute på restaurang. I den här artikeln finner du de bästa restaurangerna i Stockholm för just det!

När det blir dags för påskmiddag i Stockholm

Det traditionella sättet att dansa in våren i Sverige involverar en mängd olika aktiviteter för såväl stora som små. Ägg målas i färggranna kulörer, gula fjädrar och ris hängs upp som på husdörrar och häxor och trollkarlar springer runt i grannskapet. Påsken är lika mycket en tradition om familj och Blåkulla som det är en kristlig högtid i vårt land.

Jesus död och följaktligen återuppståndelse är i och för sig en fascinerande berättelse. Dock har den fallit lite undan med tidens gång. Idag är påsken något som alla kan fira i Sverige, oavsett religion eller kultur. Som med de flesta högtider hör det till att man äter gott under festligheterna. Vi svenskar är ett matglatt folk som gärna sätter oss vid middagsbordet för att åtnjuta kulinarisk perfektion.

Påsken bjuder på många möjligheter till att äta just påskmat. Vad det innefattar kan skilja från hem till hem, dock bör det vara en måltid inspirerad av våren. För dig som bor i Stockholm och önskar äta din påskmiddag ute på stan, finner du här nedan en lista på fem utmärkta krogar och restauranger som ställer till med en ordentlig meny inför resan till Blåkulla!

5 restauranger med påskmat

Påskägg i olika färger

  • Långholmens Wärdshus
  • Ulriksdals Värdshus
  • Sundby Gård
  • Lux Dag för Dag
  • Långbro Värdshus

Långholmens Wärdshus

Långholmens Wärdshus ligger beläget på Långholmsmuren 20 på Södermalm. Restaurangen har för vana att ställa upp en rejäl meny på påsken för sina gäster. Valen inkluderar mycket fisk såsom Sill och Lax. Det finns dock även möjlighet till kött där främst olika lammrätter är kökets expertis. Önskar man äta en påskbrunch i stället för middag kan man även göra detta på Långholmens Wärdshus.

Ulriksdals Värdshus

Ulriksdals Värdshus finner du i Solna. Här får man som gäst under påsken ta del av restaurangens utsökta meny, vilken inkluderar olika arter av fisk rökta på plats. Som köttalternativ brukat Ulriksdals Värdshus erbjuda lammrätter från närliggande gårdar. Under 2021 kunde maten packas samman och levereras, dock är det oklart om detta är fallet under 2022.

Sundby Gård

Belägen på Sundby gårdsväg 5 i Huddinge finner man den rustika och galanta restaurangen Sundby Gård. Här ställs det alltid till med festligheter under årets största högtider, varav påsken är en. Sundby Gård har såväl kvalité som kvantitet på allt från sill och lax till lamm, oxe samt ett par rätter för veganer. Kommer man med en barnfamilj får de mindre äta till halva priset om de är under 12 år, ett kap om inget annat!

Lux Dag för Dag

Stadsdelen Lilla Essingen i Stockholm

Lux Dag för Dag är en restaurang som ligger på Primusgatan 116 på Lilla Essingen. Likt så många andra matställen i Stockholm erbjuder även denna påskmat under högtiden. Särskilt kända för sina extravaganta och välsmakande efterrätter, kan man som gäst komplettera en måltid av lax eller lammbog med antingen en chokladtårta, rabarberpaj eller en utmärkt ostkaka. Under 2021 kunde förbeställd mat hämtas upp. Om detta gäller under 2022 återstår att se.

Långbro Värdshus

På adressen Stora Mans Väg 4 i Älvsjö finner man restaurangen Långbro Värdshus. Detta matetablissemang brukar slå på stort under påskhelgen. Under Coronatiderna omvandlade de sin meny för att kunna bespisa sina gäster med en fyra rätters meny. Om detta är planerna även under 2022 återstår att se. En sak som dock står klart är att ingen kommer bli missnöjd oavsett vad köket på den här restaurangen erbjuder.