Hammarby sjöstad hamn med texten: Hamnplats i Stockholm

Hamnplats för fritidsbåt i Stockholm

Nu när våren snart är på ingång är det dags för stockholmare att börja tänka på hav och sol. Beläget längsmed Mälarens rand ut till östersjön ligger vår huvudstad i det perfekta läget för lite skärgårdstillvaro under årets varmare månader. Att äga båt i Stockholm är dock inte bara en pengamässig investering i själva farkosten. En Hamnplats för sin båt kostar även det en ansenlig summa. I den här artikeln skall vi se på hur du införskaffar dig en plats i en av Stockholms allmänna hamnar.

Stockholms allmänna hamnplatser

Vi svenskar är i största mån ett sjöfarande folk. Ända sedan vikingatiden har vi sjösatt farkoster för att resa utmed vågorna. Idag försiggår det betydligt mindre av det ”plundrande” seglandet som våra förfäder kände till. Trots att tiderna har förändrats består dock svenskarnas förkärlek till att färdas över vattnet. I det moderna svenska samhället är båtindustrin för privat bruk en mycket hälsosam och välbesökt marknad.

Dagens svenskar håller sig mest inom vår nations havsgränser, där de besöker öar och kustbelagda samhällen i vår- och sommarvärmen. Vare sig det handlar om en utflyktsbåt med utombordare, segling med en segelbåt eller något lite mer dyrköpt i en större motordriven farkost finns det ingen brist på variation i det svenska sjöfartslivet.

Skall man äga en båt i Sverige dock så behöver man även ha tillgång till en plats att förtöja den på. För dem som är lyckliga nog att ha ett sommarställe invid vattnet kan en privatägd brygga vara lösningen. Det här är särskilt populärt på västkusten, där kustremsan längsmed Skagerak och Kattegatt myllrar av små samhällen och fritidsbyggen med brygga.

På östkusten finns det även mycket av den varan. Dock är det lite färre möjligheter till att äga sin egen båtplats i Stockholm. Här kommer i stället stadens allmänna hamnar in i bilden. Dessa utgör en stor del av hemmen för den båttrafik som rör sig innanför stadsgränsen. En hamnplats i Stockholm är dock något mycket svåröverkomligt i dagens läge.

Svårt med båtplats

Fritidsbåtar förtöjda i hamn

Anledningen till att det inte är lätt att få sig en båtplats kan förklaras med en enkel formel: Kravet bemöts inte av utbudet. Det finns en betydligt större mängd av Stockholmsbor med ett båtintresse än det finns båtplatser i hamnarna. När man pratar om de bryggor som är öppna för uthyrning till allmänheten under våren och sommaren är det främst fem som kommer upp. Dessa ligger i Bromma, Ropsten, Kungsholmen, Södermalm och Hammarby sjöstad.

De ovannämnda hamnarna är de fem största som är tillgängliga för vardagligt folk som önskar parkera sin båt i Stockholm. De är dock i dagsläget alla upptagna av andra båtlivsfantaster. I regel skall man behöva vänta i snitt fem år för att en hamnplats på dessa allmänna bryggor skall bli aktuellt. Tar man en plats i kön nu, är det först i 2027 som du kan räkna med att få ett ställe att förtöja båten på. Det kostar även 200:-/år att enbart stå i kön.

Regler för båtplats i Stockholm

Om du väl fått dig eller funderar på att skaffa en båtplats i Stockholms stad finns det vissa grundregler du måste följa. Det är inte bara att lägga till med ett 1600-tals slagskepp vid en av de små bryggplatserna och tro att det skall gå an. Bland annat måste vissa mått på din farkost måste först uppfyllas innan du tillåts använda din efterlängtade båtplats. Båtens storlek får inte överskrida 2,4 meter i bredd och 10 meter i längd. Det enda undantaget är ett par platser i Hammarby sjöstad vilka kan få plats för båtar på 2,9 meter i bredd.

Du måste självfallet även ha en båt. Om du har fått dig tilldelad en båtplats utan att ha själva båten får du tre månader på dig att skaffa en. Om du inte har en farkost på händerna efter den tidsfristen, förlorar du följaktligen din hamnplats. Annat du behöver hålla koll på är att båten är försäkrad i samma namn som hamnplatsen ligger under. Utöver ett par andra regler måste du även kunna betala avgiften, vilken ligger på 3900:-/säsong.

Om du önskar skaffa dig en plats att förtöja din båt på i Stockholm är det hög tid att du börjar ställa dig i kö nu!