patiens harpan

Patiens Harpan

Patiens harpan är som en vanlig patiens som man ofta spelade hemma vid köksbordet som ett tidsfördriv, ett tidsfördriv där man fick använda lite av tankeverksamheten för att patiensen sen skulle ”gå ut”. Microsoft Windows var de som introducerade patiens harpan spelet som också kallas Las Vegas från början och är en vanlig patiens till skillnad från spindelharpan. Harpan finns att spela som patiens på flera olika webbplatser och här kommer vi gå igenom regler samt hur man således spelar patientharpan. 

Spela Patiens Harpan Online

Read the Klondike (Turn Three) rules if you’re new to playing Solitaire

Hur spelar man då Patiens harpan?

Spelet är som patiens, det går ut på att bygga fyra högar i nummerordning och på så sätt bli av med samtliga kort på bordet.

Man lägger upp patiensen genom att placera en vågrät rad med sju rader. Den första högen från vänster ska ha ett öppet kort. Sedan följer ett dolt och ett öppet, två dolda och ett öppet, tre dolda och ett öppet, och så vidare tills sista högen har sex stängda kort och ett öppet. Det vill säga, sju rader med som max sju kort i högen längst till höger. Man lägger sedan resterande kort i en hög längst upp till vänster. Man ska senare använda dessa man inte kan använda fler kort på bordet som är utdelat. Här kan man ta ett kort i taget eller göra det svårare med tre kort i taget och bara använda det sista kortet av de tre.

Nu gäller det att antingen plocka upp kort från högen eller flytta kort på spelplanen genom att bygga stegar nedåt. Som exempel skulle man kunna placera en dam på kungen och därmed frigöra den ruta damen ligger på. Enbart kungar får placeras på tomma rutor. Om man får ett ess ska detta placeras ovanför högarna som man lagt ut. Här ska man bilda fyra högar med alltid ess först. Sen ska dessa försöka byggas på med rätt färg från ess sen två och upp till kung. När man klarat av att samla kort i högen med samma färg så vänder man denna hög då den är klar. Nu gäller det att lyckas få fram de andra färgerna också.

Regler för Patiens Harpan

  •   Det först man ska tänka på är att man får bara lägga kort svart på rött eller rött på svart när man flyttar korten och att det alltid är ett kort lägre som man får lägga under ett högre kort. Exempelvis kan man lägga en svart spader 6 på en röd ruter 7 och man kan lägga en röd ruter 7 på en svart 8 och så vidare. Nu lägger man ut alla kort man ser och bygger på högarna tills man inte kan längre. Då tar man kort från högen som blev över när man delade ut korten och på sås sätt fortsätter spelet.
  •   Om det har uppstått en tom plats på tablån kan du bara lägga ut en Kung här.
  •   Du kan flytta spelkorten ett efter ett, men även i efterföljande högar. Till exempel om det finns en svart Kung ledigt och du har en röd Dam och en svart Knekt tillsammans, kan du flytta dem tillsammans till Kungen.
  •   Korten som ska ligga över de utdelade korten ska alltid läggas i ordning och i samma färg och ska alltid börja med ett Ess. Om du till exempel har en spader Ess ledigt, ska du flytta den ovanför de utdelade korten. Om du senare i spelet hittar en spader 2 kan du lägga den på spader Esset. Sedan vidare till Kungen. När du gjort detta och alla kort finns i högen är den färgen klar.
  •   Du vinner spelet när du har alla lagt alla 4 högar komplett högst upp. Det går inte alltid att vinna ett Harpan-spel. Dock har du mycket bättre chans att vinna ett spel om du väljer att dela ett spelkort en i taget. Gör detta istället för tre i den högen som är över.

Harpan patiens – När skapades det och hur spelar man?

1990 introducerade Microsoft Windows patiensharpan i Windows 3.0. Spelet är alltså 31 år gammalt och än idag så spelar över 35 miljoner i över 200 länder varje månad patiensharpan genom webben och de olika platser där man kan spela patiens gratis. Harpan var säkerligen den första spelupplevelsen för många som använde sid dator i arbetet, vilket var vanligast på denna tid. Trots att datorspelarna som blev fler och fler under slutet av 90-talet övergav patiens så har spelet lyckats överleva och 2019 blev patiens invald i datorspelens Hall of Fame. Man motiverade detta med att spelet är ikoniskt och att det ansvarade för att lära ut användare om gränssnitt och muspekare som då var relativt nytt när spelet lanserades.

Spela Patiens Harpan gratis

patiens harpan

Det finns massor av sidor som har patiensharpan gratis och här kommer några populära sidor att spela patiensharpan på.

  •   Allaonlinespel.se
  •   Harpan.online
  •   Patiens.online
  •    Bästaspel.se
  •   Sällskapsspel.se

Summering av Patiens Harpan

Patientharpan är inte bara en av de mest populära formerna av patiens, utan även en av de äldsta. Det engelska namnet för detta spelet är “Solitaire”. Det som gör Harpan till ett så populärt spel är att man ofta tävlar mot sig själv. Det är helt enkelt väldigt utmanande och roligt. Till exempel kan man försöka spela klart spelet på minst antal drag, eller på kortast möjliga tid. Har ni inte prövat patientharpan ännu så kan vi varmt rekommendera er att göra detta på några a sidorna ovan.