Swesub-banner

Swesub

I dessa dagar av Netflix, Amazon Prime och Viaplay kan det vara lätt att glömma hur filmtittandet ute på nätet såg ut för ett par år sedan. Innan Streamingtjänster tog över marknaden, var det inte ovanligt att folk vände sig till fildelningssajter för att få tag på de filmer de ville se. Swesub var en av dessa ”leverantörer”, som i trots mot lagens förordningar agerade likt ett piraternas CDON.com, där själva betalningen av varorna saknades. Utöver sajten med samma namn, är Swesub är också ett generellt begrepp som används för DivX-filmer med svenska undertexter, filer man kan finna på nedladdningssidor. Nedanför kommer det beskrivas hur sajten Swesub fungerade samt vart den tog vägen.

Fildelningssajten Swesub

Swesub var en sajt dedikerad till att leverera filmer som TV-serier till en svensk publik via gratis fildelning. Om man sökte att se en film hemma vid datorn utan att behöva betala för den, stod sajten till tjänst med sin nedladdningsfunktion. Med hjälp av en så kallad torrent-klient kunde användarna av sajten få gratis tillgång till upphovsrättsskyddat material. Swesub grundades alltså i syftet att förbigå betalning för att äga eller streama filmer och serier. Sajten var därför i alla anseenden illegal. Det skulle visa sig vara just det brottsliga i Swesubs verksamhet som resulterade i att sajten lades ner, och de som ansvarade för dess drivande kom att ställas inför rätta.

Så fungerade Swesub

Swesub-file sharing

Swesub var lite av en mikrokosm av samhället. Kärnan i sajtens framgång berodde på att användare och besökare bidrog till sajtens verksamhet. Det var funktionen av fildelning via en torrent-klient. Ett sådant program gjorde det möjligt för folk att själv ladda ner filmer från sajten. En torrent-klient hanterar filer som kan laddas upp som ner till sajter, och på så sätt delas med allmänheten. The Pirate Bay är en av de mest kända sajterna med den här funktionen, dock var Swesub inte långt efter i popularitet hos svenska fildelare. Genom att en användare ”publicerade” låt säga en filmfil på Swesub, kunde sedan andra få tillgång till den via en torrent-klient, och således ta ner filmen på sin dator.

Varför var Swesub så populärt?

Den självklara förklaringen till varför folk flockades till Swesub i sajtens glansdagar är det gamla ordspråket ”gratis är bäst”. Genom att erbjuda ett enormt sortiment av filmer och TV-serier helt utan kostnad, kunde sajten dagligen se en stor trafik av besökare och användare. Sedan var nedladdningsfunktionerna på Swesub relativt enkel att använda. Allt man behövde ha tillgång till var en torrent-klient. För de som drev Swesub fanns det självfallet monetära fördelar med att driva en högt trafikerad sajt. Dessa kom dock mestadels genom att sälja reklamplats på sajten, då Swesub till skillnad från lagliga streamingsajter likt Netflix inte tog några pengar för varken prenumerationer eller direktbetalningar.

Vad hände med Swesub?

Tids nog går dock allting sitt slut till mötes, och detta var även fallet med Swesub. För de som drev sajten kom änden på vägen i form av en fällande dom efter en rättegång. Det framkom att de bakom Swesubs verksamhet hade begått brott mot upprättshovslagen i och med fildelningsfunktionen på sajten. De gick därmed samma öde till mötes som så många andra illegala torrentsidor. Som följd av domen lades Swesub ner, och har inte varit uppe och aktiv sedan dess. Dock följde flertalet andra sorters sajter i Swesubs spår, där bland annat Swefilmer tog över en del av användarbasen. Swefilmer var till skillnad från Swesub en streamingsajt, man kan alltså inte ladda ner filer från sidan. Swefilmer är likväl ansedd att vara mer en eller mindre illegal verksamhet. Detta då det inte finns något samtycke mellan sajten och skaparna av dess utbud på tillgängliga filmer och TV-serier.

Swesub-gavel

Vad är alternativen tilll Swesub?

När det kommer till kostnadsfria varor, kommer det alltid att finnas en efterfrågan. För den som drar sig för att betala för film och TV-serier finns det flertalet alternativ där ute på intranätet. Den första, och i all mening främsta sajten att erbjuda gratis nedladdning av allt från musik till film och spel är The Pirate Bay. The Pirate Bay, eller TPB som den förkortas, grundades av tre svenskar snart efter millenniumskiftet. Sedan dess har sajten varit den största för fildelning i världen. Flertalet gånger har sajten legat nere efter juridiska ingripandet, dock har den statusen inte varat särskilt länge. En ständig närvaro för de pirater som önskar ladda ner, är The Pirate Bay flaggskeppet för torrent-delande.

Swesub-tpb

Det finns även andra sajter såsom Swefilmer och Dreamfilmer, vilka även de erbjuder kostnadsfri tillgång till filmer och TV-serier. Dock skiljer sig de lite från Swesub och The Pirate Bay i att de erbjuder en steamingtjänst. Där kan man via sajten se på vad man önskar, dock utan att kunna ladda ner en fil till datorn. Dessa sajter är också illegala med tanke på att ingen betalning sker. Utan upphovsmakarnas tillstånd, och de strider därmed mot upphovsrättslagen.

Fördelarna och nackdelarna med att använda sajter såsom Swesub

Det fördelaktiga i att använda sajter såsom Swesub, The Pirate Bay, Swefilmer och Dreamfilmer är att man inte behöver betala för att se på film. Sajterna representerar ett kollektivt åtagande i att erbjuda så mycket kultur som möjligt utan att kostnaden skall komma i vägen. Med ett otroligt stort utbud av alla möjliga filmer och TV-serier utan en prislapp, erbjuds användarna en möjlighet att se sådant de möjligen inte annars skulle ha sett. På så vis kan det finnas argument för att illegala fildelningssajter är utbildande och kulturspridande. Likt piratradion var under 70- och 80-talet.

Swesub-cinema

Nackdelen är att det helt enkelt inte alltid är lagligt att använda sig av dessa sorters sajter. Det strider inte mot lagen att ha en torrent-klient installerad på sin dator. Dock är själva nedladdningen av upphovsrättsskyddat material ett lagbrott. Detta då man samtidigt bidrar med delningen av filerna man ”tankar ner”, i vad som bär namnet att ”seeda” en torrent-fil. Sedan finns det naturligtvis nackdelar i att upphovsrättsmakare inte får betalt för vad de har producerat. Filmbolag, musikproducenter och artister får inte ta del av alla de pengar de annars skulle ha tjänat, om folk får tillgång till deras skapelser gratis.

Summering

När det väl kommer till illegal fildelning på nätet, är det ett fenomen som troligen aldrig kommer att helt försvinna innan en lösning som passar för alla kommer fram. Idag finns The Pirate bay fortfarande uppe och seglar stolt fram i gråzonen av upphovsrättslagarna. Andra torrent-sajter har gått mer under jorden, och förlitar sig bland annat på användarens diskretion. VPNs eller Virtual Private Network, är ett verktyg som vars användningsområde blir allt mer vanligt för både laglig som illegal verksamhet världen över. Med en VPN kan du dölja din IP, ditt ”skoavtryck” online. Därmed undgår du att bli upptäckt när du bland annat laddar ner från sajter såsom Swesub.

Dock har framsteg gjorts i försök att reducera fildelning. Musiktjänsten Spotify erbjuder streaming av en hiskeligt stor mängd musik gratis. För den som vill undvika reklamen mellan låtarna, kan man för en liten peng skaffa sig en månatlig prenumeration hos Spotify. Därmed får man tillgång till hela deras utbud utan avbrott eller begränsningar. Lagliga streamingtjänster erbjuder även de tillgång till ett enormt videotek av filmer och TV-serier för en prenumeration. Den summan överskrider oftast inte cirka 100:-/månad.

För den som vill ladda ner från fildelningssajter likt Swesub finns det som sagt alternativ. Det är dock ett lagbrott. Med tanke på att de globala bolagen som förlorar pengar på sådana verksamheter ständigt jagar efter fildelare i världens alla hörn och kanter, skulle det inte vara så kul att åka fast för att ha laddat ner tre avsnitt av Barnen i Bullerbyn.