Huvudbild till stjärntecken

Stjärntecken

I den här artikeln kommer du att få lära dig allt som är värt att veta om stjärntecken. Vi kommer att gå igenom och beskriva alla stjärntecknen, deras relation till astrologi och horoskop och några fördelar som finns med att läsa om sitt stjärntecken. I den här texten kommer du även att få veta vilka som passar bäst och sämst ihop, enligt de egenskaper som olika stjärntecken sägs ge oss. Vi kommer även att reda ut om det astrologin lär ut om olika stjärntecken verkligen är vetenskapligt eller ej. Du kommer dessutom att kunna ta del av några intressanta myter kring stjärntecken. Låter det intressant? Fortsätt i så fall att läsa.

Olika stjärntecken

Stjärnor

Inom astrologin använder man sig av tolv olika stjärntecken. Dessa olika stjärntecken är hämtade ur zodiaken eller djurkretsen, som var ett system som används inom astrologi och den tidiga astronomin. Även bland de som inte tror på astrologi är det många som kan peka ut några av dessa kända stjärntecken. Vilket stjärntecken man ”är” beror på när man är född. De olika stjärntecken som finns:

 • Väduren
 • Oxen
 • Tvillingarna
 • Kräftan
 • Lejonet
 • Jungfrun
 • Vågen
 • Skorpionen
 • Skytten
 • Stenbocken
 • Vattumannen
 • Fiskarna

Väduren stjärntecken

Om jag är född mellan 21 mars och 19 april så är mitt stjärntecken Väduren. Deras element är eld och vädurar tillskrivs många positiva egenskaper. De ska vara varmhjärtade, uppfinningsrika, emotionella, utåtriktade, och ha goda ledaregenskaper. Till deras negativa egenskaper hör egoism, vresighet och ombytlighet. Vädurar styrs av planeten Mars.

Vädurar är en motsägelsefull och ombytlig person. Dels är väduren utåtriktad och vänliga men kan även vara egoistiska och introverta. Skiftena mellan de två lägena kan dessutom gå så fort att omgivningen många gånger knappt hänger med. En ganska träffande liknelse är att vädurar påminner om barn till temperamentet. De är ärliga, varmhjärtade och öppna med sina känslor, men kan också vara gnälliga och fruktansvärt själviska.

En vädur är social och tycker om att vistas runt många människor, till exempel på fester och andra tillställningar. En förutsättning för att väduren ska trivas och vara sitt varma och lättsamma jag är dock att de får den plats de kräver. Vissa kräver inte mindre än att de får vara i centrum hela tiden. Om väduren inte får ta så mycket plats som hen vill kommer hen att visa upp sina negativa egenskaper istället, genom att bli arg och självisk. Vädurar vill leda och stå i centrum mest hela tiden, men ibland kan de ta åt sig för mycket ansvar och stressar sönder.

Emotionella

Som vi har sett så är vädurar utpräglade känslomänniskor. De har lätt för att brusa upp, men det brukar gå över fort om hen inte ständigt blir provocerad. Vädurar har mycket humör, och inte bara negativt sådant, utan de har även nära till skratt, iver och impulsivitet.

Några yrken som brukar dra till sig vädurar är chefsbefattningar och ledaryrken. Att vara kändis inom något område, med allt vad det innebär av uppmärksamhet och bekräftelse, skulle också passa en vädur bra. Popartist eller elitidrottare skulle till exempel kunna passa en vädurspersonlighet.

Läs dagens horoskop för ditt stjärntecken för att få en mer specifik och aktuell förutsägelse. Dessa horoskop kan du hitta i många olika dagstidningar. Vi kommer även att tipsa om några hemsidor där du kan ta del av dagens horoskop längre fram i den här texten.

Oxen stjärntecken

Mitt stjärntecken är Oxen om jag är född mellan 20 april och 20 maj. Stjärntecknet tillhör elementet jord. Enligt den astrologiska läran ska oxar vara viljestarka, omhändertagande, trogna, händiga, jordnära och stoiska. Du gör dock bäst i att akta dig för deras vrede, för den kan bli långvarig. 

Du kommer aldrig att stöta på en oxe i ett flygplan på väg att hoppa fallskärm. De föredrar att ta det lugnt och alltid ha båda fötterna på jorden. Ibland även händerna. Oxar brukar ha en konstnärlig och skapande ådra, och den yttrar sig för vissa med att de njuter av att ta hand om sin trädgård.

Det kan vara en utmaning att övertyga en oxe om att man är värd att vara med, men när du väl har gjort det så kommer oxen att vara dig trogen livet ut. Oxen kommer alltid att finnas där för att stötta dig i livets berg och dalbana. Dels beror det på att de är trogna av naturen, men en del av det är även att de inte gillar förändringar. Man kan kanske få ett annat intryck av oxarnas lugna och stoiska sätt, men de är människor som verkligen måste få ha rutiner och trygghet i sitt liv för att de ska må bra.

Söker trygghet

En oxe brukar vara lite försiktiga med att visa sina känslor i ett förhållande. När de sätter manken till kan de emellertid vara varma och omhändertagande. En varning bifogas dock. Var försiktig så att du inte blir osams med en oxe, för de tenderar att vara helt orubbliga.

Oxar vill kunna känna sig trygga, men samtidigt få arbeta med något skapande där de får använda huvudet. Författare och konstnär är två yrken där vi ofta hittar oxar. De skulle även passa bra som florister, konsthandlare eller skribenter.

Se till att ta del av dagens horoskop för just ditt stjärntecken för att få veta hur det kommer att gå för dig. Dessa horoskop är speciellt framtagna för de olika stjärntecknen.

Tvillingarna stjärntecken

Jag som är född mellan 21 maj och 21 juni kan kalla Tvillingarna för ”mitt” stjärntecken. Tvillingarnas tecken tillhör elementet luft. Det som är mest utmärkande med tvillingar är deras tvåfaldighet, när det gäller deras personlighet. Till de goda egenskaperna som brukar tillskrivas tvillingar hör talang, nyfikenhet, är goda kommunikatörer, flexibilitet och intelligens. De negativa egenskaperna är fåfänga och otålighet. Tvillingar brukar även dra i gång massor av projekt, men det är sällan som de faktiskt slutför dem.

Tvillingar jobbar ofta inom kommunikation- och mediabranschen, eftersom de är skickliga kommunikatörer. De tycker om fartfyllda arbeten där det händer mycket och de kommer i kontakt med många olika människor.

Är du tvilling och vill veta hur din framtid kommer att bli? I så fall ska du läsa dagens horoskop. Dessa horoskop förekommer i de flesta dagstidningarna.

Kräftan stjärntecken

Kräftan stjärntecken

Mitt stjärntecken är Kräftan om jag är född mellan 22 juni och 22 juli. Tecknet tillhör elementet vatten och påverkas av månen. Kräftor påminner om sitt djur i så måtto att de brukar ha ett hårt skal men innanför skalet finns ett mjukt och älskvärt innanmäte. Kräftor brukar beskrivas som ansvarsfulla, uppmuntrande, pålitliga och trevliga.

Enligt astrologin hittar man ofta en kräfta i en beskyddande roll. Mot yttervärlden, som kräftan ska skydda sin utvalda människa mot, kan kräftan vara tuff, men annars brukar kräftor vara vänliga.

De kräftor som lever i en familj brukar anstränga sig för att alla ska komma överens på bästa sätt: städar, lagar mat, planerar och fixar. Kräftor är vårdande och tycker om att lyssna på dina problem och även lösa dem om det går.

Överkänsliga

En negativ sak med kräftor är dock att de kan vara överkänsliga. De behöver ständigt höra att de är duktiga och att det de gjort är bra, annars blir de ledsna. Att visa upp sina känslor hör inte heller till kräftors starka sidor, det är de allt för försynta för.

Kräftor brukar arbeta inom vårdyrken, som brandman eller inom polisen. Då får kräftan utlopp för sin naturliga instinkt att ta hand om och skydda människor. Emellertid passar de även bra för arbeten där det krävs ett utvecklat ordningssinne, som arkivarie eller arkeolog.

Om du är kräfta och vill veta mer om just din framtid ska du läsa dagens horoskop. Dessa horoskop kan du hitta i många olika dagstidningar och även på en del hemsidor.

Lejonet stjärntecken

Om jag är född mellan 23 juli och 22 augusti så är mitt stjärntecken Lejon. Det här tecknet hör till elementet solen. Lejon tillskrivs många positiva egenskaper. De ska till exempel vara generösa, omsorgsfulla, lojala och ansvarsfulla. Lejon brukar även ha goda ledaregenskaper. Till de mer negativa egenskaperna hör envishet, bekräftelsehunger och missunnsamhet.

Alla tycker så klart om att få höra att de är omtyckta och att det de gör är bra, men lejon trånar verkligen efter andras beröm. Den positiva sidan av det är att det kan leda till att lejonet anstränger sig mer och börjar tycka om att utmana sig själv och andra. Den negativa sidan är att om det här behovet inte tillfredsställs kan lejonet ställa till med alla möjliga dumheter för att bli sedda och hörda.

Lejon är som gjorda för chefsbefattningar. De vill vara med och bestämma och brukar arbeta på höga positioner inom många olika områden, som det militära och olika industrier. Dag Hammarskjöld och Barack Obama är två kända lejon.

Läs dagens horoskop i en dagstidning eller online för att få veta mer om vad som kommer att ske framöver. Dessa horoskop varierar i kvalitet, men bland alla dagstidningar och hemsidor som har dagens horoskop kommer du säkert att kunna hitta någon som du gillar.

Jungfrun stjärntecken

Jag som är född mellan 23 augusti och 22 september har Jungfrun som mitt stjärntecken. Jungfrur tillhör elementet jord och brukar beskrivas som försynta, självupptagna, arbetsamma och värderande. De är också ombytliga.

Jungfrur jobbar gärna som forskare, lärare eller revisor. Det är yrken där de har nytta av sin noggrannhet och organisationsförmåga. Det går emellertid att lita på att en jungfru alltid gör sitt bästa, oavsett vilket yrke du hittar henne i. En jungfru är noggrann, arbetsam och ser alltid till att slutföra sina tillordnade projekt. Dock kan det ta ett tag för henne att få klart dem, eftersom hon vill att det ska bli perfekt.

Om du är jungfru och vill få veta mer om vad astrologin har att säga om dig och din framtid kan du läsa dagens horoskop. Dessa horoskop finns att läsa i de flesta dagstidningar, men det finns hemsidor med mer omfattande förutsägelser.

Vågen stjärntecken

Om jag är född mellan 23 september och 22 augusti så är mitt stjärntecken Vågen. Tecknet hör till elementet luft och personerna som är födda i det här tecknet brukar tillskrivas många positiva egenskaper. De ska till exempel vara charmiga, diplomatiska, snygga och skickliga på att samspela med människor. Till deras negativa egenskaper är dock att de har svårt för att fatta beslut och svårt för att hantera ensamhet.

De allra flesta vill väl ha någon att dela livet med, men vågen är antagligen bland de som är sämst på att vara ensamma. De har lätt för att bli kära och så fort de har blivit dumpade av en partner hoppar de över till nästa. Att få folk intresserade brukar inte vara något problem, eftersom vågen är charmig och i regel även fysiskt attraktiv.

En våg kan jobba och trivas inom en rad olika yrken. Politiska karriärer är vanliga, på grund av deras fallenhet för diplomati. De tycker också om att organisera saker och det kan komma till nytta inom det militära och egentligen alla sorters företag.

Om du är en våg och känner att du bara måste få veta mer om vad du kan förvänta dig av framtiden rekommenderar vi att du läser dagens horoskop. Dessa horoskop är i regel skrivna av skickliga astrologer med lång erfarenhet.

Skorpionen stjärntecken

Jag som är född mellan 23 oktober och 21 november har Skorpionen som mitt stjärntecken. De hör till elementet vatten och brukar vara stabila, lidelsefulla, socialt kompetenta och tappra. Till deras mer negativa egenskaper hör missunnsamhet och förtegenhet om sina tankar och känslor.  

En skorpion skulle trivas med att arbeta som till exempel forskare, journalist eller polis, eftersom de tycker om att undersöka saker. Skorpioner är lidelsefulla personer och huvudsaken är att de lyckas hitta ett arbete som de brinner för, då kommer de att må och prestera allra bäst.

Konsultera dagens horoskop om du vill veta mer om vad framtiden har i sitt sköte. Dessa horoskop finns i tolv olika versioner, en för varje stjärntecken.

Skytten stjärntecken

Om jag är född mellan 22 november och 21 december så är mitt stjärntecken Skytten. Tecknet hör till elementet eld. Den som är skytt ska, enligt astrologin, ha många positiva egenskaper som tillförsikt, givmildhet, glöd, pålitlighet och öppenhet. Deras mest utmärkande egenskap är nog dock deras konstanta letande.

Anledningen till att skytten har fått symbolen av en pil är just deras oupphörliga letande. Vad de letar efter varierar, det kan till exempel handla om något som är sant eller ett ideal att leva efter. Det kan också handla om att de bara ständigt vill ha något annat, som de inte har.

Skyttar jobbar gärna inom spänningsfyllda yrken där det händer mycket, till exempel något inom idrott eller veterinär, djurskötare eller arborist.

Känner du igen dig i beskrivningen ovan? Då är du antagligen en skytt. För att få veta mer om hur din framtid kommer att gestalta sig kan du köpa en dagstidning eller gå in på en astrologisk hemsida och läsa dagens horoskop. Dessa horoskop är utformade för att passa de olika tecknen, så det kommer att finnas ett speciellt horoskop för skyttar.

Stenbocken stjärntecken

Om jag är född mellan 22 december och 19 januari så är mitt stjärntecken Stenbocken. Tecknet hör till elementet jord. Stenbockar är skygga, envetna, målmedvetna och tillgivna. Tyvärr brukar de även vara pessimistiska och dystra av sig.

Stenbockar kan vara rätt tråkiga att ha att göra med, eftersom de är så negativa. Dock har de många positiva egenskaper som väger upp den negativa, om man kan lära sig att bortse från den. Stenbockar är målmedvetna och brukar få mycket gjort. De är envetna och drar sig inte för att offra allt och lite till för att nå dit de vill.

Trofast

Stenbockar är blyga och brukar uppträda ganska kyligt mot sina medmänniskor. Det kyliga skalet kan dock smälta om de träffar på någon som de gillar och passar tillsammans med. Den rätte för en stenbock måste uppfylla dennes bekräftelsebehov. När stenbockar väl har hittat den rätte så är denne trofast och håller sig till sin älskade i vått och torrt.

Stenbockar brukar välja yrken där det går att göra karriär om man bara anstränger sig tillräckligt. Man kan till exempel hitta stenbockar inom politiken, juridiken och olika statliga befattningar.

Är du stenbock och vill ha en förutsägelse om hur det kommer att gå för dig? Då ska du försöka få tag på dagens horoskop för stenbockar. Dessa horoskop finns på både hemsidor och dagstidningar. Utöver dagens horoskop kan du läsa veckohoroskop och horoskop för hela året på många ställen.

Vattumannen stjärntecken

Stjärntecken för Vattumannen

 

Jag som är född mellan 20 januari och 18 februari har Vattumannen som mitt stjärntecken. Tecknet hör till elementet luft. En vattuman brukar vara trofast, självsäker, kreativ, egen, insiktsfull och vis. Vattumän har emellertid några negativa egenskaper också, då de brukar vara envisa, oberäkneliga och otåliga. 

Vattumän är dessutom idealister till naturen. Deras övertygelser brukar vara benhårda och vattumannen håller fast vid dem, även om omgivningen inte gillar dem, för en vattuman bryr sig inte om vad andra tycker. Han känner sig trygg i tanken om att det är han som vet bäst.

Fördomsfri

En vattuman brukar vara fri från fördomar och uppskattar när andra också är det. Av en partner kräver vattumannen att han får fortsätta vara fri och behålla sina egenheter.

Vattumannen hittar man ofta inom olika kreativa och intellektuella yrken som författare, skribent, musiker eller vetenskapsman. De tycker om yrken där de får chansen att röra om och få utlopp för sin upproriska ådra.

Om du är vattuman och vill veta hur din framtid kommer att gestalta sig bör du ta del av dagens horoskop. Dessa horoskop finns att läsa på många olika ställen, bland annat i de flesta dagstidningarna.

Fiskarna stjärntecken

Jag som är född mellan 19 februari och 20 mars har Fisk som mitt stjärntecken. Tecknet tillhör elementet vatten och det finns många positiva saker att säga om personer som är födda i det här tecknet. De är inkännande, toleranta, romantiska och känslonära människor. En negativ egenskap är dock att de brukar vara slarviga.

Att fiskar är känsliga och har nära till sina känslor kan vara en fördel, men det medför också att de har lätt för att snappa upp andras känslor. Det kan för all del vara en fördel det också, eftersom fisken då kan anpassa sig till den andres känslor, men ibland kan fisken överdriva i sin iver att anpassa sig och helt trycka undan sig själv och sina egna känslor. Deras utvecklade empatiska förmåga och känslighet gör också att de ofta blir sårade.

Vandringslust

Alla som har försökt att hålla fast en fisk vet att det inte är en lätt uppgift. De är hala och duktiga på att sprattla. Människor som är födda i fiskens tecken är också svåra att få att stanna på ett och samma ställe allt för länge. Vissa fiskar reser mycket och andra försvinner in i sin fantasi och kreativitet.

Fiskar trivs att jobba med något där de får uttryck för sin konstnärlighet. Poet, författare, fotograf, journalist eller konstnär är några exempel på yrken där fisken skulle frodas.

Om du vill veta mer specifikt om hur det kommer att gå för dig den närmaste tiden kan du konsultera dagens horoskop. Dessa horoskop finns att läsa i de flesta av våra svenska dagstidningar. Det finns även ett antal hemsidor med horoskop.

Vilka stjärntecken passar bäst ihop?

Bild på kyssande par

Genom att jag får reda på mitt stjärntecken får jag även veta vilka andra som jag skulle kunna fungera bra tillsammans med. Olika stjärntecken passar nämligen olika bra ihop, enligt astrologin. I listan nedan har vi samlat de tecken som passar allra bäst ihop.

Vädur och lejon

Om vädur är mitt stjärntecken gör jag klokt i att gå runt och leta efter ett lejon. Det är en bra idé både för korta och långa romantiska relationer. Vädurar och lejon har nämligen samma förhållningssätt till livet. De är dessutom ganska lika, då både lejonet och vädurar är eldiga till sin natur och har starka viljor.

Vädur och fisk

Det här är en kombination som fungerar bra, eftersom fisken är väldigt anpassningsbar. Fisken kommer att ha stor behållning av vädurens entusiasm och mod. Väduren kommer i sin tur att gilla att fisken låter honom/henne stå i centrum och låter honom/henne ta initiativ.

Tvilling och oxe

Om oxe är mitt stjärntecken ska jag försöka hitta en tvilling att bilda ett par med. Oxar och tvillingar är i grunden väldigt olika, men de kan komma att komplettera varandra på ett bra sätt. Tvillingens energi, äventyrlighet och impulsivitet kan få fart på den annars så stabila och trygga oxen.

Oxe och kräfta

Det här är också en vinnande kombination. Oxar och kräftor är ganska olika – då oxen är praktisk och realistisk och kräftan drömmande och känslosam – men de kompletterar och ömmar för varandra. Passion och lojalitet är viktigt för dem båda.

Oxe och jungfru

Det här är en riktigt bra kombination, eftersom både oxar och jungfrur är sakliga och realistiska. Några mindre konflikter skulle dock kunna uppstå i och med att jungfrun i vissa fall kan uppfatta oxen som plump och slarvig. Oxen kan i sin tur störa sig på jungfruns perfektionism.

Tvilling och våg

En tvilling och en våg har goda chanser att bli ett långvarigt och lyckligt par. De befinner sig på samma våglängd och är båda intresserade av tillvarons mer sofistikerade delar. De är bildade och abstrakta. 

Vattuman och tvilling

Det här kan bli en fin parbildning, som kan vara lyckat både för längre relationer och korta romanser. De kompletterar varandra på ett känslomässigt plan och befinner sig verkligen på samma våglängd.

Kräfta och lejon

Om jag har kräftan som mitt stjärntecken är det ett lejon jag ska leta efter framför allt. Den här kombinationen fungerar så bra för att både kräftan och lejonet får det de allra mest önskar sig. I lejonets fall är det omtänksamhet och kräftan får någon att ta hand om. Ett lejon som känner sig uppskattat kommer att ge sin kräfta mängder med kärleksbevis.

Kräfta och vattuman

De här två kan fungera riktigt bra tillsammans. Kräftan får någon att ta hand om och vattumannen blir upplivad av kräftan. Det enda problemet som kan uppstå är att vattumannen kan trampa kräftan på tårna genom att vara för lättsinnig och okänslig.

Fisk och kräfta

Jag som har fisk som mitt stjärntecken bör leta efter en kräfta. Det här är en bra kombination eftersom de båda är vattentecken och ganska lika. De strävar båda efter samma saker i livet, det vill säga harmoni och samhörighet.

Jungfru och kräfta

Om jag har kräftan som mitt stjärntecken skulle en parbildning med en jungfru kunna bli riktigt lyckad. Kräftor är känslofulla och jungfrun kan ge dem precis den ömhet och uppskattning som de behöver. Det kommer i sin tur att göra att kräftan gör allt för att ge jungfrun det hon behöver av trygghet och ömhet.

Kräfta och skorpion

Skorpionen och kräftan kan ge varandra det stöd och den harmoni som krävs för att ett förhållande ska fungera. De två måste emellertid se upp så att deras svartsjuka inte tar över och förstör förhållandet.

Vilka stjärntecken ska du undvika?

Bild på splittrande par

Genom att veta om mitt stjärntecken får jag samtidigt veta vilka människor som det inte är värt att satsa på, när det gäller en romantisk relation. I listan nedan hittar du exempel på olika stjärntecken som bör undvika varandra.

Lejon och jungfru

Jag som har lejon som mitt stjärntecken gör klokt i att undvika jungfrur. Lejon är dominanta ledargestalter, som vill leda även i sina romantiska relationer. Jungfrur vill emellertid själva styra över sina liv. Lejonet kommer att reta sig på jungfruns noggrannhet och perfektionism, medan jungfrun kommer att ogilla lejonets vårdslöshet och arrogans.

Lejon och skorpion

Jag som har lejon som mitt stjärntecken bör även undvika skorpioner. Den här kombinationen kommer inte att göra någon av parterna nöjd. Lejon är stolta människor som kommer att bli oerhört sårade av skorpionens svartsjuka. Dessutom kommer de att reta sig på skorpionens hemlighetsfullhet. Både skorpioner och lejon är i regel ilskna av sig, så det här kan resultera i många högljudda gräl.

Lejon och lejon

En vådlig kombination, då båda kommer att vilja vara högsta hönset i relationen. Med mycket ansträngning skulle det dock kunna fungera.

Fisk och lejon

Det här är inte en bra kombination eftersom fisken kommer att känna sig överkörd av det dominanta lejonet. Man skulle kunna tro att lejonet i alla fall skulle vara nöjd med en sådan kombination eftersom han får dominera, men fiskar är så tillmötesgående att lejonet snarare brukar skämmas och tycka att fisken är ynklig.

Vädur och jungfru

Jungfrun och väduren är för olika för att det här förhållandet skulle kunna fungera i längden. Jungfrun eftersträvar stabilitet och harmoni i tillvaron medan väduren är ute efter strapatser.

Skorpion och jungfru

Skorpionen är alldeles för intresserad av sex för att den här kombinationen ska fungera. Dessutom är jungfrun analytisk och vill gärna klargöra saker och ting, medan skorpionen tycker om att vara hemlig. Skorpionen brukar även störa sig på att jungfrun gör så lite, utan nästan bara pratar hela tiden.

Skytt och jungfru

Jungfrun vill ha trygghet och lugnt hemmaliv medan skytten ständigt strävar bort mot nya strapatser och upplevelser.

Jungfru och fisk

De här två talar inte samma språk. De kan inte förstå varandra, eftersom de har så olika värderingar och sätt att se på livet.

Kräfta och våg

De här två tecknen strävar åt helt olika håll. Vågen behöver få vara med om nya saker för att må bra och tycker om äventyr och långa resor. Kräftan uppskattar inte äventyr, utan föredrar att stanna hemma.

Våg och våg

Inledningsvis kan det här verka som en god kombination. De två vågarna har mycket gemensamt och en riktig glöd kan uppstå. I det långa loppet är vågarna dock för lika för att relationen ska funka. Den kommer att bli långtråkig och ingen kommer att ta hand om saker som behöver utföras.

Oxen och skorpionen

Oxar är realistiska och praktiska, medan skorpioner dras till melodramer och fantastiska idéer. Skorpionen kan tycka att oxar är tråkiga och fantasilösa.

Tvilling och skorpion

I den här kombinationen kommer skorpionen att reta sig på tvillingens oförmåga att fatta beslut och deras vana att skämta med andra.

Skytt och skorpion

Skytten måste få känna sig fri för att må bra. Han vill ströva runt fritt, helst utan ägodelar, medan skorpionen tycker att det är väldigt viktigt med ägodelar.

Tvilling och fisk

Tvillingen är motsägelsefull och kan ofta såra den känsliga fisken på tårna.

Stjärntecken – en kort historia

Stjärntecknen är ett mönster som stjärnorna skapar på natthimlen. Banan som solen ur vårt perspektiv ser ut att följa har delats upp i tolv delar och på varje del finner vi ett stjärntecken. Det är antik grekisk astrologi som har inspirerat till de flesta av stjärntecknens namn. Många av dessa olika stjärntecken vi känner till idag förekom nämligen också i deras zodiak eller djurkrets, som grekerna använde för att dela upp de olika himlakropparnas banor över himlen. Olika stjärntecken sades representera olika personliga egenskaper.

Dessa stjärntecken delas in i olika element; eld, vatten, luft och jord. Inom astrologin betraktas vatten och jord som negativa element och eld och luft som positiva och maskulina element. Eld står för driv, viljekraft och en vilja att hävda sig. Luft står för kommunikation, social förmåga och koncept tänkande. Jord associeras till händighet, försiktighet och det materiella. Vatten kopplas till känslor, empati och känslighet.

Att läsa om olika stjärntecken har blivit allt populärare de senaste åren. Visningarna på astrologirelaterade videoklipp på Youtube har ökat med 62 % från 2016 till 2017. På den stora sociala medier-plattformen Facebook är ökningen ännu tydligare. Där har man kunnat notera att astrologi har genomgått en 116 procentig ökning i popularitet.

Stjärntecken, Horoskop & Astrologi, hur hänger de ihop?

Bild på Galileo

Astrologi är en lära där man tror att himlakropparnas rörelser och olika faser påverkar människors sinnestillstånd och liv. En astrolog tror att det går att förutse vad som kommer att hända i en människas liv, alltså få tillgång till kunskap som bara Gud själv borde ha, genom att avläsa himlen. Astrologi har praktiserats i tusentals år och mycket tyder på att läran först uppstod i Babylonien 2000 år f.Kr.

Det som senare blev astrologi var från början en kalender för att förutsäga väderlekarna. Skiftena mellan de olika väderlekarna och hur de återkom gång på gång betraktades som ett gudomligt språk som människan med lite ansträngning säkert skulle kunna lära sig.  

När en astrolog skriver ett horoskop så utgår hon/han från tolv olika stjärntecknen som vi har beskrivit ovan. Dessa horoskop bygger på en analys av de olika tecknens lägen och lutning. Astrologen skriver sedan ihop en förutsägelse av din framtid och/eller en beskrivning av din karaktär. Dessa olika stjärntecken är alltså en central del av astrologin.

Varför läsa om ditt stjärntecken?

Om du känner att du är fast och till exempel inte kommer vidare i dina relationer skulle stjärntecknen kanske kunna ge dig några tips på vägen. Kanske kan en beskrivning av ditt stjärntecken få dig att inse att du har en svaghet som du behöver arbeta på innan du kan ha en sportslig chans att träffa den stora kärleken.

Vissa kan nog även få känslan att de kommer i kontakt med något som är större än dem själva, när de läser om sitt stjärntecken och dessa horoskop. I dagens Sverige är det inte många som är religiösa och astrologi med dess olika stjärntecknen kan kanske fylla det tomrummet som religionen lämnat.

Att läsa om sitt stjärntecken och ta del av dagens horoskop kan även resultera i att man blir säkrare på sig själv, eftersom man får lära sig mer om hur man själv och andra fungerar. Det kan nog ge en känslan att man har ett litet övertag över många andra.

Är Astrologi och horoskop vetenskap?

Det finns inget som tyder på att det som astrologin lär ut om olika stjärntecknen och deras inverkan på vår karaktär skulle stämma. Tvärtom har astrologin stött på mycket kritik, inte minst från vetenskapligt håll. Ett argument för att man inte kan lita på astrologin är till exempel att man så småningom kom fram till att planeten jorden inte var universums mittpunkt. Då fanns det ännu mindre orsak att tro att himlen skulle bära på gudomliga budskap än det eventuellt kunde ha funnits innan.

Solen flyttar sig också varje år, och vid det här laget är stämmer astrologin inte med stjärntecknen som faktiskt syns på himlen. Det skulle kunna ses som ytterligare en anledning att tvivla på astrologin.

Generalitet

En annan vanlig kritik är att astrologernas beskrivningar av olika stjärntecken och även deras horoskop är så generellt formulerade att de skulle kunna passa in på vem som helst. I undersökningar har man kommit fram till att olika astrologer kan ge samma person helt olika förutsägelser, trots att de utgår från samma material. De mer generellt formulerade horoskopen för olika stjärntecken som man till exempel kan hitta i dagstidningar är sannolikt ett sätt att kringgå den här bristen på precision och vetenskaplighet.

Astrologin är dock inte bara påhitt, utan i läran finns vissa små beröringspunkter med den vetenskapliga grenen astronomi. För att avgöra de olika himlakropparnas och stjärntecknens lägen använder sig astrologer av samma mätmetoder som astronomer använder. Det är nästa del inom astrologin, där människor som fötts i ett visst stjärntecknen tillskrivs olika egenskaper och man anser att man kan förutspå händelser, som är pseudovetenskaplig.

Myter med stjärntecken

Bild på gammal bok

Ibland får man höra att det här med olika stjärntecken och dessa horoskop bara är på modet just nu och snart kommer att försvinna i och med att fler inser att astrologi inte är en vetenskap. När man gör det antagandet glömmer man att astrologi har funnits ända sedan den mänskliga civilisationens begynnelse. Vetenskapen har under tiden utvecklats, men astrologin har ändå lyckats överleva in i våra moderna tider.

En annan myt som florerar är att astronomi och astrologi skulle vara precis samma sak. Det som vi idag kallar för astronomi utvecklades ur astrologin, men sedan har de gått skilda vägar. Astronomi är ett naturvetenskapligt ämne som syftar till att beskriva hur världen fungerar, rent vetenskapligt. Astrologin tar likadana mätningar och drar andra slutsatser från dem. Helt utan vetenskapliga bevis hävdar de att olika stjärntecken och himlakroppars lägen påverkar oss människor och att de kan förutse vad som kommer att hända i framtiden.

Bästa ställen att läsa om ditt stjärntecken

Idag finns det gott om ställen där man kan läsa om olika stjärntecken. Här nedan tipsar vi om de bästa sidorna som finns just nu.

Stjärntecken.se – Det här är en sida som är fullmatad med information om de tolv stjärntecknen. Det är annars vanligt att man bara får korta generella texter om de olika tecknen, men här är texterna långa och väl genomarbetade. På stjärntecken.se kan du inte läsa dagens horoskop, men du har möjligheten att ringa till någon av deras tarottolkare och få en personlig förutsägelse.

Astrologi.nu – På den här hemsidan kan du hitta allt du behöver veta om astrologi, horoskop samt stjärntecken. Här hittar du även fakta om hur astrologer gör när de ställer sina horoskop, som du sedan kan läsa i tidningen som dagens horoskop. De tipsar även om en bok med mer information om hur dessa horoskop framställs.

Elle.se – Den här damtidningen har artiklar om mode, smink, mat och vin och astrologi. Givetvis har de även beskrivningar om de olika stjärntecknen. De här beskrivningarna är inte överdrivet långa, men de är välskrivna och kärnfulla. De är perfekta för dig som inte har så mycket tid. På Elle.se kan du även ta del av dagens horoskop. Dessa horoskop är speciella för ditt stjärntecken.

Astroguide.se – På Astroguiden hittar du information om alla planeterna, stjärntecknen och information om hur de olika tecknen passar ihop. Här kan du även läsa dagens horoskop. Dessa horoskop är personliga och välskrivna.

Metro Mode – Det här är en sida där du kan läsa horoskop och vilka tecken som passar bäst ihop. Dessa horoskop är välskrivna och genomarbetade. De har även en hel artikelserie som de kallar för ”kärleksastro” och som handlar om relationer och hur tecknen påverkar dem.

Summering om Stjärntecken

Astrologin är en lära där man spår i stjärnorna och himlakropparna för att utröna en människas öde eller karaktär. Inom astrologin har man delat in stjärnhimlen i tolv olika stjärntecken. De som är födda i de olika tecknen sägs ha olika egenskaper och passa olika bra med en kärlekspartner som är ett annat tecken. I artikeln ovan hittar du en lista med olika stjärntecken som passar särskilt bra ihop. Vi har även skrivit en lista med de olika stjärntecken som anses passa allra sämst ihop.

Astrologi är ingen vetenskap, som astronomi, utan en pseudovetenskap. Det innebär att den utgör sig för att vara en vetenskap trots att den inte uppfyller de krav som vi idag ställer på en vetenskap.

Läran om olika stjärntecken är en central del i astrologin, eftersom det är information som astrologer använder när de skriver horoskop. Dessa horoskop kan du sedan läsa i många olika dagstidningar. Även om astrologi inte är en vetenskap kan det ha vissa fördelar att läsa om sitt stjärntecken. Till exempel kan det göra att man känner att man lär känna sig själv och andra lite bättre. Om det sedan stämmer är ju en annan sak.