Huvudbild för Studentmössa

Studentmössa

Studentmössan är numera en tradition att bära när vi tagit studenten i Sverige. Även om vi inte tar en utbildning av hög grad på universitet eller högskola så använder vi mössan när vi går ut efter vår tentamen, men vi använder också en studentmössa numera när vi går ut från gymnasieskolan. Det finns två olika basmodeller. Det ena modellen är Uppsalamodellen och den andra modellen är Lundamodellen. Numera kan man också själv designa sin studentmössa. Studentmössan härstammar så långt tillbaka som till artonhundratalet och det är inte bara i Sverige och Norden som man använder studentmössan utan den används även ute i Europa, men ser då lite annorlunda ut. Här kommer vi att beskriva studentmössans och dess historia och var den kommer ifrån. Vi listar också ett par ställen som man kan köpa studentmössan ifrån.

Studentmössa – guide om studentens kronjuvel

Bild på Studentmössa 1

1845 var första gången man officiellt använde studentmössan och det var i Köpenhamn när Uppsalastudenterna bestämt sig för att bära mössa som ett tecken på att man var från Uppsala. Enligt uppgift så sägs det att studentmössan från början kommer från en student från Östergötland, hans namn var Gerhard von Yhlen, men om detta stämmer är det ingen som verkligen vet.

Det var först 1862 som man börjar använda studentmössan som ett tecken på att man hade tagit studenten, innan dess var det bara en igenkänningsfaktor att man studerar på en högre utbildning. Studentmössa var egentligen från början bara för män, men 1892 protesterade kvinnliga studenter mot att man inte fick använda studentmössan och efter detta blev det ett plagg för både män och kvinnor.

Det finns två olika modeller som används som grund. Det är Uppsalamössan och Lundamössan vilket skiljer sig åt. Uppsalamössan är idag vit med blågult foder och blå och gul kokard, medan Lundamössan är fodrad med rött tyg. När man började använda studentmössan så var mössan dekorerad med flera svarta band runt kullen, så småningom tog man bort dessa band då de färgade av sig och förstörde mössan när det regnade.

Lund och Uppsala

Från början var studentmössorna bara meningen att använda av universiteten i Lund och i Uppsala men i början av nittonhundratalet hade det spridit sig så mycket att även högskolorna i Stockholm och Göteborg började använda studentmössan. I början av nittonhundratalet tog Uppsala universitet fram en ny modell som var lite annorlunda, det var en pösig kulle som man då hoppades om att man skulle bli ensamma om men snabbt spred denna nya modell och även de andra stora städerna med sina universitet började använda Uppsala modellen. Den tillkom även i Lund så småningom även om Lundamodellen fortfarande är lite annorlunda.

Studentmössan var ju först bara menat för de som läste på universitet och högskola men från åttiotalet så blev det också en studentmössa för de som går ut gymnasieskolorna. Denna mössa är av enklare slag och numera så är det ju mer troligt att man ser en studentmössa på någon som har tagit studenten från gymnasiet än att man har tagit en större examen från högskola eller universitet.

Studentmössan finns även i övriga nordiska länder såsom Norge, Finland, Danmark och Island. Dock ser de lite annorlunda ut och går ofta har man då landets färger i studentmössan. Men det är inte bara i Norden och Skandinavien som vi använder studentmössan. Den finns även i många andra europeiska länder så som Tyskland, Frankrike och så vidare.

Designa din studentmössa

Idag finns det stora möjligheter att designa din egen studentmössa, till exempel så kan man sätta sitt namn på mössan. Man ska ju tänka på att en studentmössa är något som man har som ett minne resten av sitt liv och är ett minne från att man tagit en student och gått vidare ute i vuxenlivet. För att designa sin studentmössa kan man enkelt gå in på ett antal sidor på nätet till exempel kan man använda Crownstudent.com där kan man välja mellan Uppsalamodellen och Lundamodellen.

Efter man valt detta kan man välja hur man vill hur den ska se ut i färg och hur skärmen ska se ut, man kan också bestämma om man ska ha ett namn eller någon annan speciell tecken på studentmössa. Numera är det inte bara den vanliga modellen som man använder. Man kan bygga sin egen modell med sina egna färger och sin egen text. På internet finns det givetvis många fler sidor att titta och köpa studentmössan från. Men om man är lite intelligent som man då är när man studerar så går man givetvis att prövar en mössa först så man hittar rätt modell och rätt storlek innan man bygger sin studentmössa och beställer den på internet.

Billig studentmössa

Bild på svensk valuta

Det finns dyra och det finns billiga studentmössa. Allt är helt beroende på vad man vill ha på sitt huvud när man tar studenten. Visst kan det vara viktigare att lägga pengar på någonting annat än just studentmössan. Det är ju trots allt bara några få timmar som man använder denna mössa. Det ska vara ett minne för livet att ta på sig studentmössan. För det behöver det dock inte vara den dyraste modellen. De billigare modellerna ofta har lika vackra utseende som den dyrare har. Här har vi tagit fram tre företag som har bra priser när det gäller att få en studentmössa i tid och rätt passform. Att köpa studentmössa från dessa företag är alldeles utmärkt om man har gått ut gymnasiet och vill designa sin egna studentmössa.

Exklusiv studentmössa

Precis som det finns billiga ställen att köpa studentmössan på så finns det givetvis exklusivare studentmössa. Dessa har den finaste av kvalité på hela mössan och företagen har ofta funnit i generationer. Här får man en studentmössa som kanske mer är för den som tagit studenten från ett universitet eller högskola. Här har vi listat två bra företag som vi kan rekommendera för en studentmössa av en högre kvalité.

  • C.L Seifert A/S
  • Funcruises

Beställ din studentmössa

Idag kan man beställa sin studentmössa på nätet  eller så kan man beställa den genom en butik. I butik pröva sin studentmössa och få rätt storlek direkt. Här kommer vi att skriva om tre ställen som vi rekommenderar. Beställda studentmössor ser bra ut och kommer i tid.

  • ABC – Gruppen

Denna sida är en av de största när det gäller leverans av studentmössa. Här kan du skapa din mössa i 3D och gruppen har enorma alternativ när det gäller färg och design. På denna sida får man en unik design och passform som gör att det blir perfekt när du ska ta din student. Man erbjuder som en av få leverantörer skräddarsydda storlekar och möjlighet att returnera sin studentmössa om man inte är nöjd.

Crowndtudent-logga

  • Crown Student

Detta företag har man snabb leverans och man har en säkerhet som är hundraprocentig. Här designar man sin egen mössa och man kan få den i Uppsalamodellen eller Lundamodellen. Det är alltid fraktfritt oavsett priset. Studentmössan från detta företag är det full returrätt på om man inte är nöjd.

  • Nordic Traditions

Om man vill lägga pengar på annat än en studentmössa så är detta företag alldeles utmärkt. Här får man en bra kvalitet till en billig peng då man ska vara ett av de billigaste alternativet på marknaden.

Summering av Studentmössor

Studentmössa är något som man verkligen vill ha när man tagit studenten oavsett om den är billig eller om den är dyr. Idag kan du designa din egen studentmössa och få den precis som du själv vill ha den. Det man ska tänka på är att man beställer den i tid. Man vill ju inte står utan studentmössan när det väl är dags för att ta studenten. Då studentmössan kommer från artonhundratalet så är det givetvis någonting som alltid kommer att finnas kvar. En tradition som är här för att stanna.