Huvudbild för Gibraltar

Gibraltar

Gibraltar Àr som en engelsk smÄstad under ett tidigt 60-tal och det Àr ju inte sÄ konstigt eftersom det Àr ett territorium som britterna styr. Territoriet ligger pÄ iberiska halvön och man ser Gibraltar frÄn lÄngt hÄll nÀr man ser Gibraltarklippan Àven kallad The Rock som sticker upp i horisonten. Gibraltar Àr inte större Àn 6 km lÄng och 2 km bred. Idag Àr den största inkomstkÀllan turismen, dÀr man har flera miljoner besökare varje Är. I Gibraltar Àr allting under engelsk sed dÀr bilar och bussar har vÀnstertrafik och valutan Àr givetvis pund. Man följer ocksÄ öppettider som i England nÀr det gÀller allt frÄn pubar, banker och butiker.

Att Ă„ka linbana högst upp till Gibraltarklippan Ă€r en upplevelse dĂ€r man minst sagt blir uppvaktad av halvapan som finns uppe pĂ„ klipporna. Äter man en glass sĂ„ Ă€r det stor risk att halvapan kommer att ta glassen ifrĂ„n dig, Ă€ven solglasögon, hattar och övrigt löst material tar halvapan utan nĂ„gon som helst betĂ€nklighet. Men vad Ă€r det dĂ„ som Ă€r sĂ„ speciellt med Gibraltar? HĂ€r kommer vi berĂ€tta lite om Gibraltars historia och vi kommer ocksĂ„ att ta fram det bĂ€sta som finns att göra pĂ„ Gibraltar som turist. Men Ă€ven skriva lite om det sĂ„ viktiga Gibraltarsund som delar Europa frĂ„n Afrika.

Gibraltar – kort historik

Gibraltar har alltid varit en viktig strategisk punkt för bland annat England. BelÀget vid inloppet till Medelhavet, Àr det bara nÄgra fÄ kilometer till Afrikas kust. Under andra vÀrldskriget var Gibraltar bland annat en viktig del för Churchill och den engelska armen. Det har varit mÄnga krig om Gibraltar dÀr det Àr flera lÀnder som har velat ha styret över den lilla kustremsan. Spanjorerna har givetvis velat ha kontrollen över Gibraltar under mÄnga Ärhundrande, men gav upp sÄ sent som 1779 och sedan dess har Gibraltar tillhört England och varit en brittiska koloni. Men fortfarande idag sÄ vill givetvis spanjorerna ta över Gibraltar och det Àr en diskussion med Storbritannien om att fÄ göra detta, dÀr Storbritannien givetvis inte Àr intresserad av att slÀppa denna lilla del av iberiska halvön.

Bild pÄ Union Jack

Valutan pĂ„ Gibraltar Ă€r engelska pund och sprĂ„ket Ă€r ocksĂ„ i huvudsakligen engelskt. Även om det finns influenser frĂ„n det spanska sprĂ„ket Ă€r allting som det Ă€r i England det Ă€r vĂ€nstertrafik och det Ă€r öppettider efter hur det Ă€r i England och man följer ocksĂ„ det engelska systemet nĂ€r det gĂ€ller lag och ordning.

TuristmÄl

Gibraltar Ă€r en liten halvö med enorm stor mĂ€ngd turism. Att Gibraltar har blivit sĂ„ populĂ€rt Ă€r inte sĂ„ konstigt. Med den fantastiska gibraltarklippan dit man kan ta sig till med en linbana har man en god utsikt vid fint vĂ€der. Om solen tillĂ„ter, kan man se hela vĂ€gen till Afrika. Gibraltar Ă€r som en liten smĂ„ idyllisk stad pĂ„ ett engelskt 60 tal dĂ€r huvudgatan heter Main Street. HĂ€r finns det mesta att handla och ett enormt utbud av restauranger. Gibraltar Ă€r dock otroligt dyrt. Om man tror att man ska komma dit och handlar billigt dĂ„ har man missförstĂ„tt det hela. Exempelvis sĂ„ kostar en vanlig öl runt 70 kronor. Vill du handla en hamburgare pĂ„ Mc Donalds – ja dĂ„ fĂ„r du slĂ€nga fram den stora plĂ„nboken. HĂ€r Ă€r det dyrare att köpa en hamburgare frĂ„n denna stora kedja Ă€n det Ă€r i Norge. Vill man köpa en pizza frĂ„n en Gibraltar pizzeria dĂ„ kommer man undan med riktigt bra pris. KvalitĂ©n Ă€r Ă€ven hög dĂ„ det finns flera bra Gibraltar pizzeria att vĂ€lja mellan.

Gibraltar Àr perfekt för en dagsutflykt om man Àr pÄ semester i Spanien. Uppe pÄ gibraltarklippan sÄ kan man ta del av de importerade aporna som kom dit pÄ 700 talet och fortfarande finns kvar. Dessa halvapor Àr en riktig rolig sevÀrdhet uppe pÄ gibraltarklippan. Det gÀller dock att se upp sÄ man inte blir av med dyrgriparna som man kan ha pÄ sig dÄ de Àr som smÄ tjuvar och ta det mesta det kan komma Ät.

Gibraltar sund

Bild pÄ Gibraltars Sund

Gibraltarsund hÀr en kanal mellan tvÄ olika vÀrldsdelar Afrika pÄ den ena sidan och Europa pÄ den andra sidan. HÀr Àr det en kust linje som Àgs av Spanien och Gibraltar och pÄ andra sidan ligger Marocko. Det Àr mer Àn 6 miljoner mÀnniskor som varje Är transporteras i Gibraltar sund. HÀr passerar varje dag över 300 handelsfartyg. Det finns ocksÄ bilfartyg sÄ man kan resa frÄn Europa till Afrika med bÄt. Detta gör Gibraltar sund till ett av de mest trafikerade kanalerna i vÀrlden, dock inte den mest trafikerade. Det har lÀnge diskuterats att man skulle bygga en tunnel mellan dessa tvÄ kontinenter, men det Àr fortfarande bara en diskussion.

Resor till Gibraltar

Vill du resa till Gibraltar Àr det enklast att man Äker till Costa del sol dÀrefter kan man hyra bil eller ta en buss till Gibraltar. Det gÀller att ha med sig passet eftersom det Àr brittiska koloni. Utöver det Àr det inga problem att komma in i Gibraltar. Det finns idag inga flygplan som landar pÄ den lilla iberiska halvön. Att Äka till Gibraltar Àr dock inga problem eftersom de flesta resebolagen resor till Costa del sol. Det finns givetvis ocksÄ företag som specialiserar sig pÄ just resor till Gibraltar. NÄgra sÄdana Àr till exempel de större resebolagen men Àven smÄ bolag kan ha paketresor med en vecka i Spanien och en vecka pÄ Gibraltar. Speciella bussbolag som tar dig ner till Costa del sol kan sen ha paketresa över ett par dagar.

Halvapa i Gibraltar

Bild pÄ Gibraltar Halvapa

Den unika halvapan som lever vilt pÄ gibraltarklippan Àr unik i sitt slag, den kom till Gibraltar frÄn Afrika pÄ 700 talet dÄ den importerads hit. Den har sedan dess levt fritt och förökat sig uppe pÄ sjÀlva klippan. Den kallas halvapa och Àr en svanslös apa som man egentligen bara kan hitta I Algeriet och Marocko. Halvapan fÄr röra sig fritt pÄ berget och blir vÀl omhÀndertagna av personalen som arbetar pÄ gibraltarklippan. Halvapan Àr givetvis en sevÀrdhet men det gÀller ocksÄ se upp sÄ man inte retar den i dess naturliga tillvaro. Blir de arga och irriterade Àr det lÀtt att de gÄr till attack och kan dÄ bitas.

Att apan Àr lite grann av en tjuv kommer man snart att mÀrka om man har nÄgonting som hÀnger löst. Halvapan Àr snabbt framme och tar tag i den sak som de ser den kan sno Ät sig. Det sÀgs att sÄ lÀnge halvapan finns kvar och kan leva fritt pÄ gibraltarklippan sÄ kommer Gibraltar vara en brittisk koloni. DÀrför Àr man noggrann med att ta hand om halvapan och se till sÄ att den fortsÀtter föröka sig.

Saker att göra i Gibraltar

Att besöka Gibraltar och inte besöka gibraltarklippan Ă€r som att svĂ€ra i kyrkan. Man kan ta sig dit pĂ„ tre olika sĂ€tt. Dels kan man ta linbanan Ă€nda upp till toppen. Man kan köra bil en viss strĂ€cka för att sedan gĂ„ sista biten. Man kan ocksĂ„ gĂ„ hela vĂ€gen upp genom trappor, det Ă€r dock en mödosam och tuff vandring uppför. VĂ€l uppe pĂ„ gibraltarklippan sĂ„ finns det en fantastisk utsikt och en restaurang. Givetvis Ă€r halvapan en sevĂ€rdhet som man inte ska missa. Är det ett riktigt fint vĂ€der kan man nĂ€stan se över till Afrika dĂ€r Gibraltar sund ligger mellan Gibraltar och den afrikanska kontinenten.

Shopping i Gibraltar

Shoppingen Àr riktigt bra i Gibraltar. Det Àr dock inte billigt att handla i Gibraltar. Det finns ett stort utbud av butiker dÀr man kan köpa exklusiva klockor, parfymer och klÀdesmÀrken. En stor del av vardagen för turismen Àr att gÄ och handla i butikerna pÄ Main Street. Med pengar i plÄnboken kan man hitta riktigt fina saker.

Pizza i Gibraltar

Bild pÄ Pizza

Att Àta en pizza pÄ en Gibraltar pizzeria Àr ett mÄste, hÀr finns det stort utbud av olika pizzor. Det finns italienska, amerikanska och Àven spansk och engelsk version pÄ en pizza. Gibraltar pizzeria Àr omtyckta av turister dÀrför kan det ta lÄng tid att fÄ sin pizza pÄ en pizzeria i Gibraltar. Detta beror givetvis pÄ att det Àr mycket turismen och det finns inte tillrÀckligt med Gibraltar pizzeria sÄ det rÀcker till alla. HÀr gÀller det att ha tÄlamod och har man det sÄ kommer man ocksÄ fÄ en smakupplevelse som var vÀl vÀrd att vÀnta pÄ.

Engelsk breakfast Àr nÄgot man absolut ska testa nÀr man Àr pÄ Gibraltar. Det hÀr Àr sÄ nÀrma England man kan komma fast med ett bÀttre klimat med varmare vÀder. Givetvis serveras det engelsk breakfast pÄ de flesta restauranger och hotell. NÀr ni vÀl Àr pÄ Gibraltar tar dÄ vara pÄ tillfÀllet att utnyttja denna möjlighet till att fÄ en fantastisk stund med nybakat bröd, scones, hemlagad marmelad och en riktigt bra tillagad kopp te.

Grottor i Gibraltar

NÀr man vÀl besöker Gibraltar ska man absolut inte missa deras unika grottor dÀr Sankt Michael Àr en av de mer kÀnda av dessa unika grottor. Dessa unika grottor har skapats genom att regnvatten har filtrerats genom kalksten. DÀr fÄr man en fantastisk upplevelse med olika fÀrger.

Sammanfattning av Gibraltar

Att resa till Gibraltar kanske inte Ă€r nĂ„gonting som man gör bara si sĂ„ dĂ€r. Är det sĂ„ dock att man Ă€r i Costa del sol, sĂ„ Ă€r det verkligen vĂ€rt en resa över grĂ€nsen frĂ„n Spanien till den brittiska kolonin. Det Ă€r dyrt och exklusivt pĂ„ denna koloni men det Ă€r absolut vĂ€rt ett besök. Om inte bara för att fĂ„ trĂ€ffa halvapan eller Ă€ta pĂ„ en Gibraltar pizzeria. Men ocksĂ„ att fĂ„ suga in atmosfĂ€ren av en engelsk smĂ„stad nĂ€r den kanske Ă€r som bĂ€st.