Dreamfilm

NĂ„gra av de frĂ€msta pionjĂ€rerna inom streaming av film och serier pĂ„ nĂ€tet bĂ€r inte namnet av idag stora plattformar sĂ„som Netflix, HBO och CMore. TvĂ€rtom, uppstod nĂ„gra av de första streamingsajterna i lagens grĂ„zon, och bĂ€r beteckningen ”Pirat”. Tidigare har vi tittat pĂ„ fildelningssajten Swesub, och nu skall vi utforska en av dess vapenbröder i den svenska domĂ€nen Dreamfilm, som under sin storhetstid erbjöd ett enormt utbud av filmer och Tv-serier med svenska undertexter. I den hĂ€r artikeln skall vi gĂ„ igenom vad Dreamfilm var, hur de drev sin verksamhet samt vad som hĂ€nde med sajten. Mönstra pĂ„ piratfartyget, sĂ„ sĂ€tter vi segel mot intranĂ€tets vida hav!

Dreamfilm – filmstreamingsparadiset

Som nÀmnt ovan, var Dreamfilm en streamingsajt med ett fokus pÄ att leverera filmer som serier till en svensk publik. TillgÄng till Dreamfilms utbud var helt gratis, vilket betydde att sajtens verksamhet inte alltid rörde sig inom lagens ramar om upphovsrÀtt. Utöver den kostnadsfria underhÄllningen som sajten erbjöd, var det det regelbundet uppdaterade utbudet vad som lÄg till grund för Dreamfilms succé.

Oerhört snabba med att uppdatera sitt gigantiska videotek, publicerades filmer som knappt ens hunnit ha debut pÄ bioduken gjorde titt som tÀtt pÄ sajten. Grundad i början av det gÄngna decenniet, sÄg Dreamfilm under sina knappt fem Är av aktivitet en enorm tillökning i besökare som anvÀndare inpÄ den senare halvan av dess tid existens. I 2015 var det dock över för Dreamfilms verksamhet, nÀr de som drev sajten presenterades för Svea Rikes lagbok. Följande en rÀttegÄng, lades sajten ner.

Vad var Dreamfilm och hur funkade det?

Buffering Dreamfilm

GrundidĂ©n som utvecklades till Dreamfilm var att ge folk tillgĂ„ng till film och Tv-serier utan att behöva betala för nöjet. Via att enkelt navigera sig till sajten, kunde man som anvĂ€ndare börja streama alla möjliga sorters videor via deras plattform. Till skillnad frĂ„n en nedladdningssida, fanns det inte ett direkt alternativ för att ”tanka ner” filer till ens dator. Sajten funkade likt Netflix eller Youtube, dĂ€r tillgĂ„ngen till Dreamfilms material var bundet till sajten. Filmer buffrades alltsĂ„ via Dreamfilm, istĂ€llet för att laddas ner.

Var Dreamfilm lagligt?

PĂ„ frĂ„gan om Dreamfilms aktivitet var laglig kan svaras med att sajten var verksam i en lagens ack sĂ„ svĂ„rnavigerade ”grĂ„-zoner”. Som det kommer framkomma lite lĂ€ngre ner i den hĂ€r artikeln, begick de som drev sajten ett lagbrott. Genom att publicera filmer och Tv-serier för gratis anvĂ€ndning utan upphovsmakarens tillstĂ„nd, klassades Dreamfilm som en ”piratsajt”.

NÀr det kommer till legaliteten för sidans anvÀndare och besökare, finns det inga juridiska argument idag som skulle föreslÄ att en person begick ett brott genom att enbart ta del av Dreamfilms utbud. UpphovsrÀttslagen har i dagslÀget svÄrt att stÀlla personer som inte sjÀlva producerat och spridit skyddat material inför rÀtta. Speciellt inte nÀr det kommer till illegal streaming, som finns tillgÀngligt för allmÀnheten via öppna och offentliga sajter. I det scenariot Àr det dem som erbjuder dessa filmer och serier som Àven ansvarar för distributionen. Enbart konsumtion Àr en svÄr dom att fÄ till i en domstol.

Vad hÀnde med Dreamfilm?

domarklubba

SĂ„ vad hĂ€nde dĂ„ med Dreamfilm, svenskarnas favorit-sajt för film och serier online? Med tanke pĂ„ att de som drev sajten begick ett lagbrott, hamnade dessa personer följaktligen i trubbel med det svenska rĂ€ttssystemet i 2015. The Clashs lĂ„t ”I Fought The Law” skulle passa vĂ€l in pĂ„ Dreamfilms tillsynes oundvikliga öde. Innan klubban slogs i domarens podium, stĂ€lldes dock sajtens administratör inför ett val.

Antingen kunde han och hans medarbetare pÄ Dreamfilm stÀnga ner verksamheten, eller sÄ fick de ett varningens ord om att framtida hÀktande och rÀttegÄng kunde följa. Oöverraskande valdes det första alternativet. Sedan dess har Dreamfilm förpassats till historiens gÄng, och enbart legenden om deras storhet bestÄr. Anledningen till att just Dreamfilm blev ett mÄl för Äklagarmyndigheten beror pÄ sajtens enorma framgÄng. Den blev för stor för dess eget bÀsta, helt enkelt.

Vad Àr alternativen till Dreamfilm?

Följande Dreamfilms sorti frĂ„n den illegala svenska streamingmarknaden, uppstod flertalet sĂ„ kallade ”kloner” av sajten i dess stĂ€lle. De hĂ€r Ă€r mer eller mindre kopior av Dreamfilms originella upplĂ€gg, om Ă€n mindre i omfattning. Nyafilmer Ă€r en sajt som speglar Dreamfilm i dess koncept om att man kan enbart streama filmer och serier via sajten. Till skillnad frĂ„n Dreamfilm och arbetar Nyafilmer frĂ„n en mer flexibel synvinkel pĂ„ vad som ligger uppe pĂ„ deras sajt. De tar ner material om sĂ„ upphovsmakarna ber om det. Detta gör inte sajten mer laglig för det. Dock visar de pĂ„ en större försiktighet Ă€n det ”fria filmparadis” som Dreamfilmer uppgjorde.

The Pirate bay-logga

The Pirate Bay

För den som vill ”Ă€ga” de nyaste filmerna och serierna i ett filformat pĂ„ sin dator, finns det ingen bĂ€ttre sajt Ă€n TPB, The Pirate Bay. TPB har sedan sin uppkomst under det tidiga 2000-talet varit den absolut största fildelningsplattformen i vĂ€rlden. Med ytterst fĂ„ hĂ€mningar och begrĂ€nsningar, finns nĂ€st intill allt i film, serier, musik och dataspel i den svenskgrundade sajtens enorma bibliotek av material. En institution i sin egen rĂ€tt, har TPB blivit synonymt med fildelning.

Globala bolag som regeringar vÀrlden över har i snart tvÄ decennium försökt kuva sajtens verksamhet utan resultat. TPB stÄr Àn idag som galjonsfiguren pÄ de fria nedladdningarnas pirat-skepp. För att kunna ta del av vad The Pirate Bay erbjuder, mÄste man ha tillgÄng till en sÄ kallad torrentklient. En torrentklients uppgift Àr att hantera de filer som laddas ner frÄn fildelningssajter. Programet Àr i sig inte olagligt att anvÀnda.

Popcorn Time

NĂ€r det vĂ€l kommer till andra streaming-alternativ, finns det en speciell som gĂ„r vid namnet ”Popcorn Time”. Popcorn Time Ă€r en gratis streamingplattform som har en integrerad torrentklient. Med programmet fĂ„r anvĂ€ndaren gratis tillgĂ„ng till mĂ€ngder med sebart material sĂ„som film och Tv-serier. Skapad i 2013, har Popcorn Time grenat ut till en massa andra projekt för likvĂ€l gratis som olagliga streamingtjĂ€nster. Programmet Ă€r tillgĂ€ngligt Ă€ven idag, om Ă€n med en drastiskt förminskat utbud jĂ€mfört med för nĂ„gra Ă„r sedan. Detta efter att flertalet streamingtjĂ€nster med betalkrav skyddat sig frĂ„n Popcorn Times tidigare ohindrade behörighet.

(kredit – pixahive)

Sedan finns det sjÀlvfallet Àven lagliga metoder för att fÄ ta del av digital underhÄllning. Vill man lyssna pÄ musik kan man alltid söka sig till Spotify, som till viss del Àr gratis att anvÀnda och helt i enlighet med lagföringar om upphovsrÀtt. Film och serier finns i ett nÀst intill oÀndligt utbud pÄ sajter sÄsom Netflix, HBO, Viaplay och CMore, dÀr de tvÄ sista Àr Àmnade för skandinaviska kunder. Kostnaden för ett medlemskap pÄ dessa plattformar Àr relativt smÀrtfri. Viaplay och CMore erbjuder Àven livesÀndningar av en vÀldans massa sportevenemang pÄ sina sajter.

Fördelarna med Dreamfilm

Utöver den mer sjÀlvklara fördelen med att Dreamfilm erbjöd filmer och Tv-serier utan kostnad, kan man Àven finna goda anledningar till att anvÀnda sig av den sortens piratsajter pÄ ett kulturellt plan. Tack vare att tillgÄngen till filmerna var gratis, kan man argumentera för att Dreamfilm och liknande sajter gynnade spridandet av kultur. Sajten stod fri frÄn de hÀmningar som kommer med en prislapp. Folk kunde se alla möjliga sorters produktioner av filmer och serier.

En annan fördel med Dreamfilm var att trots alla varningar och skallande ord om att man begÄr ett brott i att anvÀnda sig av sajten, stÀmmer inte detta helt och hÄllet. För den som enbart laddade ner eller streamade en film pÄ Dreamfilm, finns det inget direkt lagfört brott som begÄs. De som drev verksamheten gjorde sig naturligtvis skyldiga till brott mot upphovsrÀttslagen. Detta dÄ det var dem som möjliggjorde upphovsrÀttsskyddat material till allmÀnheten. Dock fanns, och finns det inget specifikt olagligt i att ladda ner frÄn piratsajter.

Summering

Den enda frĂ„gan man mĂ„ste stĂ€lla sig nĂ€r det kommer till pirat-sajter sĂ„som Dreamfilm Ă€r följande: Bra eller dĂ„ligt? Det finns argument för bĂ„da sidorna av den debatten. Om inget annat, var Dreamfilm ett koncept om att kultur borde vara öppet för allmĂ€nheten. TillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet var att i upphovsrĂ€ttslagars mening ”stjĂ€la” material och ”ge” till folket, likt en streamingens Robin Hood.

Trots att lagen idag inte har mycket att sÀga om de som anvÀnder sig av illegala plattformar sÄsom Dreamfilm, söker de bolag och producenter som skapar dess utbud pÄ filmer och serier stÀndigt nya sÀtt att fÄ ett totalstopp pÄ pirat-verksamhet. Om man sjÀlv vill ge sig ut och se vad som finns pÄ fildelningssajter och liknande, Àr det viktigt att man skyddar sin identitet. Annars kan man ju alltid som sagt punga ut en liten slant för en prenumeration pÄ Netflix. Blir oftast enklare sÄ. Lite mindre Kapten SvartskÀgg kanske, men Àven mindre huvudbry.