Nu när Sverige tycks stå inför brinken till att bli medlemmar i Nato, kan det vara en god idé att blicka tillbaka på vår nations militärhistoria. För det här, finns det få bättre platser än Stockholm. Vår huvudstad är fylld med muséer som skildrar vårt våldsamma förgångna. Här nedan finner du nu en lista på fyra muséer som på ett eller annat vis skildrar vår krigshistoria genom åren.
När Sverige och Stockholm låg i krig
En gång i tiden var Sverige mer än bara det nordiska, fredliga land vi känner till idag. Uttrycket Dominium Maris Baltici var mer än bara en fotnot i historieböckerna. För ett par hundra år sedan ansågs hela Östersjön vara ett svenskt innanhav. Vi antingen ägde, ockuperade eller hade bundsförvanter från Stockholm till Kexholm, Riga till Pommern.
Nu när vi svenskar tillsammans med finnarna har ansökt om medlemskap i Nato, känns det mer lägligare än någonsin att blicka tillbaka i vår historia. Från vikingarna, genom medeltiden och fram till karolinernas marsch över östra Europa, har Sverige genom seklerna varit en militär kraft att räkna med. Idag må det möjligen inte vara fallet, dock har vi än minnena av stormaktstiden kvar.
Om du befinner dig i Stockholm, finns det flertalet olika muséer du kan besöka för att få bevittna den gångna tidens stordåd på slagfältet. Vi har här sammanställt en liten lista på fyra platser du kan besöka för att få en inblick i hur det gick till när svenska soldater erövrade nationer och tronar förr i tiden.
4 krigsmuseer i Stockholm
- Armémuseum
- HAMN – Slagfältsmuseet i Nacka
- Vasamuseet
- Livrustkammaren
Armémuseum
Sveriges Armémuseum på Riddargatan 13 i Stockholm är precis vad det låter som. Här kan du få ta del av vår svenska krigshistoria från 1500-talet och framåt. Vuxna som barn lär sig om hur vi har utkämpat krig, vilka vapen som användes samt taktiker och strategier.
En mycket lärorik, intressant och framför allt underhållande vandring genom museets salar kommer garantera att lära dig lite om vår militärhistoria. Det ligger även en mycket bra restaurang intill museet, där man gott kan unna sig en måltid!
HAMN – Slagfältsmuseet i Nacka
1719 stod det ett slag i Stockholms skärgård vilka möjligen många inte känner till. Idag känt som slaget vid Stäket, bekämpade där svenska karoliner en smärre invasionsstyrka från Ryssland. Svenskarna utsåg sig som vinnare av stridigheterna och kunde således garantera Stockholms säkerhet.
Trots de betydligt större förlusterna, ansåg sig dock även ryssarna ha vunnit striden. Beläget på Brantvägen 3 ligger HAMN-museet, vilket är det första slagfältmuseet i Sverige. Önskar du veta mer om Slaget vid Stäket, är det hit du skall söka dig.
Vasamuseet
Möjligen det största militära fiaskot i Sveriges historia, kan man på Vasamuseet på Galärvarsvägen 14 betrakta regalskeppet Vasa i sin fulla prakt. Konstruerat för att säkra upp insjöflottans dominans på Östersjön, var Vasa tänkt att bli flaggskeppet för den östliga flottiljen. Det var dock inte under någon längre period som skeppet höll den titeln. Endast ett par hundra meter på sin jungfrufärd kapsejsade och sjönk Vasa. Det går nu att se denna enorma träkonstellation på museet med samma namn.
Livrustkammaren
Sist men inte minst har vi museet Livrustkammaren, beläget på Slottsbacken 3. Här kan man ta del av allt möjligt, varav mycket har en militär anknytning. Ett av de främsta föremålen att få bevittna här är Gustav II Adolfs häst Streiff, uppstoppad med en docka av den krigsfärdige konungen på ryggen.
I Livrustkammaren finner du även mängder med detaljrika och väl utsmyckade vapen såsom värjor, pistoler och en och annan musköt. För militärhistorikern finns det även ett mycket speciellt föremål här, nämligen Karl XII:s leriga fältuniform. Ett besök här är absolut ett måste för den som vill ta del av Sveriges konungar och deras tid i krig!