Huvudbild för Tollare

Tollare

I den hĂ€r artikeln skall vi diskutera en hundras som i Sverige Ă€r kĂ€nd som ’Tollare’. Namnet kommer sig av den engelska betĂ€ckningen pĂ„ hunden, vilket Ă€r av en lite lĂ€ngre karaktĂ€r, nĂ€mligen Nova Scotia duck tolling retriever. Det sista ordet i det lĂ€ngre engelska namnet, ’retriver’, ger en inblick i vad ursprungssyftet med hundrasens var. Den var Ă€mnad för jakt, specifikt av sjöfĂ„glar lĂ€ngs den kanadensiska provinsen Nova Scotias strĂ€nder. LikvĂ€l en brukshund som sĂ€llskapshund, Ă€r Tollare en hundras som krĂ€ver gediget arbete i sin uppfostran.

Tollare – kort guide om hundrasen

Bild pÄ Tollare 1

Att tolla eller ”To Toll”, hĂ€nvisar till hundens förmĂ„ga att locka till sig fĂ„glarna sĂ„ de kom inom skottvidd för jĂ€garen. Detta Ă„stadkommer Tollare genom att vilt springa runt pĂ„ stranden i ett lekfullt beteende, vilket skall fĂ„ tex. Ă€nders uppmĂ€rksamhet. NĂ€r jĂ€garen vĂ€l skjutit sitt mĂ„l, Ă€r det Ă€ven upp till hunden att ”retrive”, att hĂ€mta bytet. Framavlad under 1800-talet i Kanada, har Tollare sett en anmĂ€rkningsvĂ€rd spridning vĂ€rlden över. I dagslĂ€get kan man finna hundrasen över hela den vĂ€stra hemisfĂ€ren av jorden, dĂ€r den uppfyller roller inom sĂ„vĂ€l jakt som agilitytĂ€vling och som sĂ€llskapshund.

Brukshund

Tollare Ă€lskar att arbeta. De Ă€r i grund och botten brukshundar, och söker sĂ„vĂ€l stimulans som utmaningar i att fĂ„ uppgifter att lösa. Dock kan de ibland vara lite svĂ„ra att komma ”överens” med, dĂ„ Tollare som hundras Ă€r extremt sjĂ€lvstĂ€ndiga i sina tankegĂ„ngar. Den som inte Ă€r villig att utmana sin Tollare hund med allehanda uppgifter, kommer att finna det svĂ„rt att bygga en bra relation med sin fyrbente vĂ€n.

Omtyckt vÀrlden över för sin trofasthet, leklust och energi har Tollare blivit en av favorithusdjuren för Svenskt friluftsfolk. Att vandra med sin Tollare hund lÀngs en av landets lÀngre vandringsleder Àr ett sant nöje för sÄvÀl Àgare som hund. SÄ lÀnge man beaktar hundens karaktÀr, kan man finna sig en vÀn för livet i en Tollare hund.

Är Tollare enkla att hand om?

Bild pÄ Tollare 2

Exceptionellt intelligent och livlig, Àr det av största vikt att man som Tollare-Àgare hÀngiver mycket tid till att uppfostra sin hund. Tollare Àr en högst sjÀlvstÀndig ras, som gÀrna fattar sina egna beslut. Som en lite mindre hund, Àr Tollare benÀgna att anvÀnda sin list för att staka ut sin egna vÀg genom livet. Inte direkt olydiga eller odisciplinerade, kan dock deras behov av en viss sjÀlvstÀndighet stÀlla stora krav pÄ deras Àgare nÀr det kommer till lydnadstrÀningen.

Livlig och utmanande

Den som funderar över att skaffa sig en Tollare mĂ„ste vara medveten om att hundrasen Ă€r utmanande. Den krĂ€ver sĂ„vĂ€l fysisk som mental aktivitet, och kommer sjĂ€lv att söka upp dessa om det inte erbjuds i hemmet. StĂ€ndigt sökandes nya sĂ€tt att sjĂ€lv kontrollera dess omgivning, Ă€r en Tollare hund exceptionellt effektiv i att utmana sina Ă€gare om hierarkin i relationen. Detta sker dock inte pĂ„ ett fysiskt plan. En Tollare hund vill hellre bruka sitt intellekt pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att den kan ta kontroll över hemmet genom att vara ”klipskare” Ă€n sin husse eller matte. Detta Ă€r nĂ„got som en potentiell Tollare-Ă€gare mĂ„ste ha i Ă„tanke, dĂ„ det stĂ€ndigt Ă€r en mental maktkamp mellan hund och mĂ€nniska.

NÀr det kommer till pÀlsvÄrd Àr en Tollare hund relativt enkel att ha att göra med. Ingen större trimning krÀvs, förutom att man bland kan ta och klippa till den pÀls som vÀxer invid öronen. Svansen bör aldrig trimmas. Klorna bör undergÄ en klippning under vintertid för att förhindra att snö och is bildas under tassarna, vilket kan fÄ lÄngvariga negativa effekter pÄ hunden.

KaraktÀristiska dragen för Tollare

Bild pÄ Tollare 3

En Tollare hund Ă€r som sagt mycket intelligent. Den har beskrivits som en av de smartaste hundraserna pĂ„ vĂ„r planet. Utöver dess imponerande tankeförmĂ„ga, Ă€r hundrasen mycket energisk. De finner ett utlopp för sin lite ”vildare” sida genom att lek och uppgifter. Agility och jakt Ă€r tvĂ„ magnifika sĂ€tt för att fĂ„ hunden att leva ett aktivt och tillfredsstĂ€llande liv. DĂ€rför att Tollare har ett speciellt karaktĂ€rsdrag dĂ€r de ger ljud för ett högt och gĂ€llt skall, kan detta ljud liknas vid ett ”tjut”. Detta förekommer oftast nĂ€r hunden Ă€r exalterad eller har ett överskott av energi, och kan funka likt Skalmans vĂ€ckarklocka för Ă€garen att det Ă€r dags för en liten vandringstur eller leka lite apport.

En Tollare hund Àr inte sÀrskilt stor. Mankhöjden för hanar uppnÄr som mest cirka 50 cm över marken. Vikten pÄ en fullvuxen Tollare varierar mellan 17-23kg. UtseendemÀssigt Àr Tollare primÀrt roströda eller orange till fÀrgen. Det Àr ett vanligt förekommande att den har vita flÀckar runt ansiktet och Ànden pÄ svansen. Ju mer framstÄende dessa flÀckar Àr, ju mer exklusiv Àr hunden. Det finns dock de Tollare som Àr helt röda, och de blir inte mindre bedÄrande för det!

Köpa en Tollare

Bild pÄ Tollare 4

 

För den som vill köpa en Tollare uppmanas man att uppsöka en uppfödare som Àr registrerad hos SKK (Svenska Kennelklubben). Dessa kennlar och uppfödare följer alla de reglemente som SKK satt upp. DÀrmed tillhör de mer legitima sÀljarna av Tollare hundar. Nedan kommer vi att lista ett antal uppfödare som sÀljer Tollare frÄn valpÄldern samt deras hemsida dÀr allt frÄn kontaktinformation till hur man gÄr till vÀga för att köpa en Tollare finns tillgÀngligt. Uppfödare som sÀljer Tollare-valpar finns belÀgna över hela landet.

Summering

Bild pÄ Tollare

 

En Tollare Àr en hund som stÀndigt kommer att vara en likvÀl god vÀn som mental sparringpartner. Hundrasen Àr inte alltför ovanlig i Sverige. Ju fler folk fÄr upp ögonen för en Tollares speciella och underhÄllande karaktÀr, ju fler kommer sÀkerligen att ses leka runt i vÄra skogar och pÄ vÄra strÀnder med Ären. Söker man dock en hund som Àr mer bunden till att vara lugn, snÀll och lydig, Àr en Tollare inte rasen för dig. Beroende pÄ vilken relation man dock vill ha med sin vovve, kan en Tollare uppfylla alla de kriterier för den som vill ha sig en utmaning, samt finna sin bÀsta vÀn i ett fluffigt format!