E621 huvudbild

E621 – en guide om ämnet

Vad är det egentligen som vi stoppar i oss när vi äter matvaror inköpta här i Sverige? Det faller naturligt för oss att vi har tilltro till att produkterna i våra svenska mataffärer är av en god standard. Ingenting är dolt, inget undanhålls oss när det kommer till vad maten innehåller.

Detta stämmer. Det bör finnas en innehållsförteckning på all konserverad och inpackad mat som säljs i våra matbutiker. Men, blir man mer förståndig bara för att man nu har tillgång till en massa bokstavs- och sifferkombinationer på baksidan av en burk tomatsoppa? Vilka ämnen och tillsatser innehåller maten?

I den här artikeln skall vi diskutera en typ av ämne som ofta förekommer i matprodukter som säljs i svenska affärer, E621. Vad är ämnet, vilka produkter innehåller E621 samt vilken effekt har det på våra kroppar? Läs vidare och få svaren!

vad är E621?

E621 är ett så kallat Natriumglutamat (MSG), det vill säga en typ av salt. Vanligt förekommande i bland annat chips, sylt, kryddor och soppor, används E621 som en smaktillsättare. Som namnet avslöjar, tillhör ämnet den ökända ”E-nummer”-gruppen. Dessa är de tillsatser som mat i matbutiken innehåller.

E621 förekommer som vanligast inom det östasiatiska köket. Där har smaktillsatsen tagit namnet ”umami”, och är den femte grundsmaken som registrerats utöver surt, sött, salt och beskt.

E-nummer har blivit alltmer synade av konsumenten med åren. Tiden av de mindre informerade kunderna har passerat oss förbi i och med att folk blir allt mer måna om vad de stoppar i sig. I och med det här har ämnen såsom E621 förts in under allmänhetens mikroskop, och folk gillar inte helt ut vad de ser.

E621: Farligt eller ofarligt?

Varningsskylt dödskalle

Är E621 skadligt för kroppen? Detta beror på, som i de flesta fall, vilken mängd man intar av tillsatsen. Ämnet är inte syntetiskt, alltså framtaget i ett laboratorium, utan förekommer naturligt. E621 finns i bland annat de flesta grönsaker och liknande livsmedel. Det ingår därmed i en del proteiner som produceras organiskt.

E621 finns t.o.m i bröstmjölk. Hur kan det då vara farligt att konsumera? Det är just det som är frågan i en pågående vetenskaplig debatt. Det är ännu inte fastställt hur stor mängd av ämnet som behöver intas innan det börjar tära på våra kroppar. Enligt Svenska Livsmedelsverket, bör dock den dagliga dosen inte överskrida det ”normala”.

Var gränsen går för en för hög konsumtion av E621 skiljer sig från person till person. Vissa kan helt enkelt hantera större mängder av ämnet än andra. Dock bör man inte testa vilken tolerans man själv har, då det är bäst att undvika symtomen för ett för högt intag av tillsatsen.

För mycket E621

Vad kan då hända med kroppen om man tuggar i sig en alltför stor mängd av E621? Nedan kommer vi att lista en mängd olika symtomen som forskare tror är länkade till en överdos av ämnet. Allt från huvudvärk till leverskador och psykologiska men tros vara kopplade till E621.

Huvudvärk

  • Huvudvärk: Forskning kring E621 pekar på att en för hög konsumtion kan resultera i en huvudvärk. Hur smärtsam denna är skiljer sig från person till person, men vissa av de drabbade vittnar om en ordentlig plåga.
  • Hormonstörningar: E621 tros även ha en påverkan på våra hormoner. Forskning visar på att folk som har fått sig en överdos av E621 kan komma att lida av så kallade hormonstörningar.
  • Humörsvängningar: En av de mer skrämmande aspekterna av en överdos på E621 är dess inverkan på våran psykologiska hälsa. Vissa vetenskapliga rapporter vittnar om att folk som har konsumerat för mycket av ämnet i vissa fall drabbades av ursinniga vredesutbrott.
  • Epileptiska anfall: Om man lider av epilepsi, finns det styrkta teorier om att E621 kan framkalla epileptiska fall. De som inte lider av denna typ av neurologiska problem behöver dock inte oroa sig för dessa symptom.
  • Växtproblematik hos barn: Ett barn som befinner sig i tillväxtåldern kan möjligen komma att få en förskjuten utveckling. Forskning visar på att tillväxten haltas temporärt vid ett för högt intag av E621.
  • Fosterskador: Enligt forskningen kring E621 skall gravida kvinnor undvika en för hög konsumtion av ämnet. Det är troligt att en överdos av tillsatsen kan resultera i men på fostret.
  • Leverskador: Som med alla saltämnen, kan ett för högt intag av även E621 ge skador på levern.
  • Reducering i nervceller: E621 har även visat sig attackera nervcellerna i våra kroppar. Detta ligger till grund för den psykologiska inverkan en överdos av ämnet tycks besitta. Sällan bra, kan hjärnan få sig en törn om man är alltför frisk med sitt intag av E621.
  • Paranoia/depression: En skrämmande tanke att våran världsuppfattning kan alterneras till något som är en psykologisk störning. Forskningen kring E621 ser vissa trådar till att en överdos av tillsatsen har en dålig inverkan på våran mentala hälsa.
  • Astmaattacker: E621 tycks även bidra till att man kan få astmaattacker vid ett för högt intag.

Forskningen varnar för E621

Laboratorium

Så, trots att E621 ingår i såväl bröstmjölk som paprika och italienska tomater, anses ämnet vara skadligt vid ett för högt intag. Är man orolig bör man följa de riktlinjer och råd som givs av den vetenskapliga världen när det kommer till E621. Dessa går att finna på Livsmedelsverkets hemsida likväl som den internationella sajten Open Food Facts.

Open Food Facts är en databas som registrerar och bedömer näst intill alla livsmedelsprodukter som produceras och säljs i västvärlden. Gratis att använda, krävs det enbart lite engelskkunskaper för att ta del av den information som sajten erbjuder.

Bör man undvika E621?

Med tanke på att ämnet är ett salt som finns i en mängd olika produkter och livsmedel vi har till hans i våra affärer, skulle det vara svårt att helt gå utan E621. Faktum är, att det är hälsosamt att få sig ett dagligt, om än måttligt tillskott av ämnet. Kroppen behöver salt, och E621 kan vara ett litet bidrag till det.

Dock varnar forskarna likväl som livsmedelsverk världen över för ett för högt intag av ämnet. Som listan här ovan vittnar om, är det ett förståeligt ställningstagande till E621. Även om man inte vet allt om tillsatsen, så finns det tillräckligt mycket av misstankar och vetenskapligt underlag för att man skall reducera sin konsumtion av E621 så gott det går.

Hur undviker du E621?

Här kommer lagföringen kring hur livsmedel skall märkas i Sverige in i bilden. Vi som nation är en av de ledande i världen för hur man reglerar livsmedelsindustrin och marknaden kring mathandel. Inte mycket går varken otestat eller outforskat in i våra matbutiker här i norden.

Vill man reducera sitt intag av E621, behöver man bara läsa innehållsförteckningen på våra matvaror. Ett sätt att undvika E621 om man saknar lusten, orken eller läsglasögonen för att studera dessa innehållsförteckningar närmre, är att helt enkelt tänka sunt i sina inköp. Produkter såsom chips är näst intill garanterade att innehålla detta ämne.

Låt chipspåsen ligga på sin hylla!