Kunliga operan interiör

Uppträdanden på Kungliga Operan 2023

2023 är ett speciellt årtal för den som uppskattar opera samt arkitekturfantasterna bland oss. Det är nämligen ett jubileumsår för Kungliga Operan i Stockholm, som stått sedan 1773 i huvudstaden. Inför jubiléet har operan valt att fylla sitt program för året med fantastiska framträdanden och föreställningar. Här kan du läsa om det bästa man kan se på Kungliga Operan under 2023.

Ett jubileumsår fyllt av underhållning

I 250 år har svenskar kunnat besöka den Kungliga Operan för att få sig en rejäl dos av kultur och underbar sång. Upprättad i 1773 av den då unge konungen Gustav III, har dess scen sett mängder av föreställningar genom seklerna. I år, 2023, är det alltså en typ av jubileum för operan. Därmed kan du förvänta dig en hel uppsättning av fantastiska verk utförda av lysande artister året igenom.

Från engelska komedier till nya tolkningar av moderna filmer, så har programmet på Kungliga Operan försätts med tillräckligt med underhållning för att gemene person skall finna något de gillar. När ridån hissas upp och lyset släcks i salen, är det hög tid att njuta av opera, skådespeleri och dans i världsklass. Kungliga Operan har slagit på den stora trumman det här året och förberett såväl kända föreställningar som nyligen lanserade framträdanden.

Här nedan skall vi nu gå igenom några av de bästa föreställningar att ta del av under detta år av operaframträdanden i Stockholm. Alla de som vi valt ut har engelska som språk, dock finns det medel för att man även skall kunna ta del av dem på svenska. Operan har nämligen sedan ett par år tillbaka installerat textmaskiner, vilka visar upp en svensk text till allt engelskspråkigt som sker på scenen.

4 operor du inte vill missa

  • Melancholia
  • Sweeney Todd
  • Le Corsaire
  • En Midsommarnattsdröm

Melancholia

Poster för Melancholia kungliga operan 2023

Vår första föreställning är även den mest moderna. Melancholia var ursprungligen en film av den danske mästerregissören Lars Von Trier, vilken hade biopremiär i 2008. Dock är det ingen bioduk som kommer spännas upp på Kungliga Operan det här året. En mycket driftig svensk tonsättare vid namn Mikael Karlsson har nämligen skulpterat ut en opera från den mystiska filmen. Den här operan kommer att sjungas på engelska, dock finns det svensk text att ta del av runtom scenen. Absolut något värt att se för den som vill uppleva lite filmkultur i operaformat.

Sweeney Todd

Det här är en opera som många bör känna till. Sweeney Todd har nämligen även gjorts som film, då med den ständigt duktige Johnny Depp i huvudrollen. Operan är skriven av den populära engelska musikalkompositören Stephen Sondheim och kommer att framföras i sitt originaltillstånd. Det här är således en blandning mellan opera och musikalföreställning, med riktigt bra skådespeleri som grädden på moset. Även den här framförs på engelska med svensk textning på skärmar runtom scenen.

Le Corsaire

Vi återvänder till engelska lyriker i vår tredje valda föreställning. Den här gången handlar det dock om författaren och poeten Lord Byrons verk Le Corsaire från 1814. Dock har den här episka dikten omvandlats till en dansföreställning och kommer sättas upp på Kungliga Operan det här året. Följ med på en resa fylld av kärlek, piratverksamhet och längtan efter frihet i en spännande och omvälvande saga som leder ut på de sju haven. Artisterna på scen kommer att dansa fram berättelsen till ljuvlig och engagerande musik fr åhörarna att ta del av.

En Midsommarnattsdröm

Sist men inte minst kan man inte göra annat än att även inkludera operaföreställningen En Midsommarnattsdröm. Det är ju ändå den odödlige William Shakespeare som skrivit originaltexten till vad som idag är en helafton av sång och musik. Den här operan bär på mer än bara en vacker uppsättning och underhållare i världsklass. Det är även en komedi från den engelske lyrikern, som är i samma klass som hans största komiska verk Så Tuktas En Argbigga.

Du kan således förvänta dig lika mycket känslofyllda moment i operan som skratt åt de lustigheter som försiggår på scenen. Likt med de andra engelskspråkiga framträdandena i listan kommer även den här föreställningen att ske på britternas tunga. Dock kommer återigen textmaskiner att vara tillgängliga för dem som önskar läsa på svenska under uppträdandets gång.