målning på barn i pulkabacke

Bästa pulkabackarna i Stockholm

Vintertiden är här och snön lägger sig på den frusna svenska marken. I alla fall i perioder. Den äldre tidens vintrar täckta från november till februari i snö är inte längre ett faktum. Dock finns det gott om snö till och från. När det vita täcket väl ligger, är det hög tid att bege sig av till pulkabacken. Här skall vi nu således lista de bästa ställena att pulka ner för i Stockholm.

Fart och fläkt i snön

Stockholm är inte direkt en präglad vinterstad. Belägen intill östkusten och med ett relativt sydligt läge, är det här inte platsen dit man söker sig för en vintersemester. Dock faller det även snö i vår huvudstad under årets kallare månader. Storstadslivet får då sig ett litet avbrott, när även stockholmsborna kan åtnjuta den vinterglädje som mer norrbelägna städer upplever under snötider.

Det finns mycket man kan nöja sig med när snön faller. Man kan bland annat vända sig till skidspåret för att verkligen gotta sig i solstrålarna. Sedan kan det finnas möjligheter till att åka skridskor utomhus på en av våra många sjöar, så länge dessa har frusit till. Skridskoåkning är givetvis något man även kan göra på anlagda banor och i ishallar, dock är det något speciellt med att vara ute i den sanna naturen när de vässade bladen skär ner i isen.

För barn är det dock mest aktuellt med pulkaåkning under vintern. Det här är en ärad och långvarig tradition för svenska småttingar som pågått under hundratals år. Fyllt med spänning och roligt för både de stora som små, är även det här en fysisk aktivitet som inte är särskilt kostsam. En riktigt bra pulka kostar enbart några hundra kronor, medan minnena man får av att pulka med sina barn är ovärderliga.

I Stockholm finns det ett antal backar och sluttningar där pulkaåkningen är formidabel. I den här artikeln skall vi just gå igenom dessa ställen och tipsa om vart du finner den bästa farten och roligaste åkningarna. Du finner vår lista på Stockholms bästa pulkabackar nu här nedan.

Här kan du åka pulka i huvudstaden

  • Tantokullarna
  • Blommensbergsbacken
  • Ålstensbacken
  • Vita bergen
  • Lärarbacken

Tantokullarna

Tantokullarna är ett backigt område föga förvånande beläget i Tantolunden. Här kommer du som har särskilt små barn att finna riktigt bra pulkabackar. De är inte alltför branta och lätta att ta sig upp för efter en åkning. Det finns även ett par närbelägna fikaställen som erbjuder den bästa typen av förfriskningar efter en dag ute i snön. Trevligt område i en barnvänlig miljö, helt enkelt.

Blommensbergsbacken

Blommensbergsbacken i snö

Nästa ställe vi tipsar om är Blommensbergsbacken som ligger i Gröndal. Denna nedgång är betydligt längre än de i Tantokullarna och erbjuder således en längre åktur i pulkan. Denna var tidigare en gammal slalombacke, som nu dock har lagt ner den delen av verksamheten. I stället är det här nu den perfekta platsen att ta med sig pulkan till. Blommensbergsbacken är belägen vid sjön Trekanten, som brukar ha is när väl snön fallit på marken. Dock är denna is relativt tunn, så man får vara försiktig om man önskar beträda den.

Ålstensbacken

Ålstensbacken finner du vid Alviksvägen i Stockholm. Den erbjuder en äventyrlig åktur för dem som vill ta sig ner för den i pulka. Ju längre upp i backen du kommer, desto mer skicklighet krävs för att navigera branten. Du kommer dock garanterat få dig ett par riktigt goda skratt när du skall ta dig ner. Om man inte riktigt besitter skickligheten som krävs, kan man alltid börja åka från en lägre altitud, där backen är mindre brant.

Vita bergen

Vita bergen finner man på Södermalm och är en utmärkt plats att åka pulka på. Det här är en medellång backe, som inte kräver mycket till färdighet. Det finns nämligen inte mycket som kan gå fel i den här lätta sluttningen. Startpunkten går från Sofiakyrkan och leder sedan neråt i en maklig men underhållande takt. En backe som passar mycket bra för mindre barn.

Lärarbacken

Sista backen som vi skall ta upp här är Lärarbacken, som du finner vid Lärarhögskolan. Det här är en relativt kort åktur som ändå erbjuder mycket till nöje, särskilt för de mindre barnen. Trots att den är ganska så kort, går det att få upp en god fart i pulkan här. Den mindre sluttningen kommer även tillåta för fler åkturer, då det inte tar mycket tid att ta sig upp till toppen.