huvudbild för bilmekaniker lön

Bilmekaniker lön

Sedan införandet av mekaniserade fordon på våran nations vägar har vi varit beroende av bilmekaniker. Yrket har som inriktning att reparera och ge underhåll till våra dyra inköpta bilar, motorcyklar och mopeder. Ett jobb som det ofta drivs med som en ”lurendrejeri-bransch” har fått delvis fått en otacksam roll att spela inom komedins obarmhärtiga förlöjligande.

Dock får man inte underskatta den enorma importens som bilmekaniker har i samhället. Utan dem, skulle vi inte kunna använda oss av våra fordon så fritt och obekymrat som vi gör idag. Att inhandla en ny bil varje gång någonting brister under motorhuven är ohållbart, och en bilmekaniker ser till att vi kan fortsätta köra våran gamla Ford ytterligare ett par år!

Så mycket tjänar en bilmekaniker i lön

bilmekaniker

Vill man bli bilmekaniker finns det två sätt att slå sig in i yrket. Antingen kan man gå en gymnasieutbildning med inriktning fordon. Den är på tre år, och är den vanligaste vägen till att bli bilmekaniker. Har man dock inte lust med det, kan man ansöka om en lärlingsposition på en mekanikerfirma. Där får man lära sig yrket från grunden av erfarna kollegor.

Det får dock sägas att de flesta bilmekanikerfirmor önskar att man har tidigare erfarenhet av yrket likt den en gymnasieutbildning erbjuder. Vill man visa sig vara extra kvalificerad för jobbet kan man alltid gå en högskoleutbildning med inriktning mekanik. Med en fint diplom och ytterligare kunskaper, har man en klar väg in på arbetsmarknaden som bilmekaniker.

Yrket kan vara välbetalt. Om man finner anställning på en bra firma med goda förmåner finns det inget som förhindrar att man efter ett par år på jobbet drar in över tjugoåtta lax i månaden.

Lönen

Bild på svensk valuta

Nedan kommer vi nu att lista medellönen för vad en bilmekaniker tjänar beroende på deras anställning. Likt med så många andra yrken, finns det anställning för bilmekaniker inom såväl det privata som det offentliga. Lönen kan skilja sig ganska så markant beroende på vilken sektor man arbetar inom.

Det kan även noteras att vi kommer nämna löneskillnaden mellan män och kvinnor inom den här yrkesgruppen. Det faktum att kvinnor allt som oftast tjänar mindre än män är ett återkommande och bittert fenomen på arbetsmarknaden. Även i våra bilverkstäder infinner sig den här outplånliga orättvisan.

Medellön för bilmekaniker som arbetar inom följande sektorer (siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån):

  • Statsanställd: 28 200:-
  • Kommunalanställd: 29 200:-
  • Privatanställd: 29 400:-

 

  • Medellönen för män: 29 400:-
  • Medellönen för kvinnor: 26 900:-

Som det kan observeras här, är det en ganska så stor skillnad på vad medellönen över landet är för män och kvinnor inom bilreparationsbranschen.

Bilmekaniker lön i Stockholm

Stockholm

Det skiljer sig inte bara i löner gällande vilken sektor man arbetar i. Geografi spelar även en roll för hur mycket en bilmekaniker drar in i månaden. Om man fokuserar på att enbart se efter de löner som betalas ut i huvudstaden Stockholm, ligger den snäppet över medellönen för resten av landet.

Om förutsättningarna är de rätta, dvs. att man har en bra anställning samt ett par år på jobbet, kan man som manlig bilmekaniker i Stockholm tjäna runt 30 200:-. Det här är hela 800:- mer i månaden jämfört med vad som i snitt betalas ut månatligen över andra delar av vår nation. Även kvinnliga bilmekaniker i Stockholm tjänar lite mer. Deras medellön ligger där på cirka 27 600:-, så cirka sjuhundra kronor mer.

En nödvändighet

Som nämnt i ingressen till den här artikeln är jordens folk i ett absolut behov av bilmekaniker. De uppfyller en otroligt viktig roll i vårat samhälles infrastruktur. Utan dem blir det inget av med varken transport av varor, den vägburna lokaltrafiken eller eller bilsemestrarna till Lycksele.

Inte alltid sett som ett av de mer prestigefyllda branscherna på arbetsmarknaden, skulle nationen stå still utan bilmekaniker. Deras kunskap och färdighet bidrar till att vi kan åtnjuta lite livskvalité med våra fordon. En skiftnyckel här, ett oljebyte där och en ordentlig dos av mekanisk duglighet är den medicin som våra bilar är beroende av, och en bilmekaniker besitter just detta!