Huvudbild för snickare lön

Snickare lön

Ett av de gamla hederliga yrken som burit sin glans genom seklerna är arbetet som snickare och byggarbetare. Sedan urminnes tider har folk varit i behov av såväl boplatser, inredning och underhåll av våra hus. En snickare/byggarbetare bär ansvaret av att förse befolkningen med just dessa. Behöver du ett hus? En händig snickare är vad som krävs!

I den här artikeln skall vi diskutera om det dock lönar sig att arbeta som antingen snickare eller byggarbetare. För kontinuitetens skull kommer båda dessa yrkesgrupper att benämnas under samlingsnamnet av en ”snickare”.

Så mycket tjänar en snickare i lön

Snickare

Utbildningen som krävs för att bli snickare är inte en längre period av plugg. En av de vanligaste formerna för de som önskar sig ge sig in i yrket är att gå en tre-års linje på gymnasiet, med inriktning på snickeri och byggande. Detta krävs dock inte alltid. Andra kan gå vägen som lärling, där man ansöker om att bli en praktikant under en snickarfirma.

Oavsett hur eller när man vänder sig till yrket som snickare, finns det inte många större hinder som skulle förhindra detta karriärsval. Om man väl slår sig in på den jobbvägen, är det dock viktigt att man anslår sig till respektabla firmor. Dessa har certifikat, vilka intygar att de förser sina kunder med ett bra arbete!

Ett jobb som snickare kan betala mycket bra, med tanke på den ringa utbildningen som krävs. En av de faktorer som spelar in för hur mycket du tjänar som snickare är din erfarenhet inom yrket. De flesta kunder vill försäkra sig om att man har en gedigen historia som snickare bakom sig innan de skriver på ett kontrakt.

Lönen

Bild på svensk valuta

Nedan kommer vi nu att lista medellönen för vad en snickare tjänar beroende på deras anställning. Likt med så många andra yrken, finns det anställning för snickare inom såväl det privata som det offentliga. Lönen kan skilja sig ganska så markant beroende på vilken sektor man arbetar inom.

Det kan även noteras att vi kommer nämna löneskillnaden mellan män och kvinnor inom den här yrkesgruppen. Förargligt, som det alltför ofta är på arbetsmarknaden, så tjänar kvinnliga snickare lite mindre än de manliga. En förekomst som helst bör ”sågas” i tu så snart som möjligt.

Medellön för snickare som arbetar inom följande sektorer (siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån):

  • Statsanställd: 30 800:-
  • Kommunalanställd: 30 100:-
  • Landstingsanställning: 30 300:-
  • Privatanställd: 32 800:-

 

  • Medellönen för män: 32 800:-
  • Medellönen för kvinnor: 29 900:-

Snickare lön i Stockholm

Stockholm

Det skiljer sig inte bara i löner gällande vilken sektor man arbetar i. Geografi spelar även en roll för hur mycket en snickare drar in i månaden. Om man till exempel vänder blicken mot våran nations huvudstad, Stockholm, ser man att snickare där tjänar lite mer än medellönen i resten av landet.

Det uppskattas att en snickare som är relativt etablerad inom yrket, arbetar för en bra firma och har några år på nacken inom branschen kan tjäna en rekorderlig hacka månatligen. Denna kan för manliga och kvinnliga snickare gå upp till 33 700:- respektive 30 500:-. Så nästan ettusen kronor mer i månaden jämfört med andra delar av Sverige. Inte dåligt!

Ett bra yrke!

Med tanke på den bostadskris som för tillfället beror Sveriges befolkning är det inte helt fel att inleda en karriär som snickare. Det kommer att finnas många arbetsmöjligheter för den som önskar bygga hus framöver. Hedervärt och fysiskt, finns det även goda fördelar med att hänge sig åt lite snickeri.

Man kommer garanterat hållas i god fysisk form. Arbetet kräver sin styrka och kondition. Sedan kan man stolt konstatera att man utfört en dags hårt arbete, en tillfredsställande känsla! Även om yrket inte alltid glorifieras, så skulle samhället i rena ord ”rasa samman” om inte en stark arbets-kår av snickare såg till våra hus.