LP-skiva

LP-skivan

I denna artikel kan du läsa mer om LP-skivan generellt. Vi kommer att ge information om vad en LP-skiva är för något, dess historia, popularitet mest sålda artister, retrotrenden över Vinylen med mera.  

LP-skiva

Kanske har du inte hört talas om LP-skiva förr? Eller möjligen hört dina föräldrar eller far och morföräldrar prata om dem?

De är från en annan tid och har en stark nostalgikänsla över sig för många människor.  LP-skivan det är föregångaren till CD-skivan. CD-skivan var populär på 1990 och 2000-talen. Medan LP-skivan hade sin storhetstid under åren 1950-1990.

Vad är en LP-skiva?

LP-skivan eller vinylskivan som den också kallas för, är som tidigare nämnts föregångaren till CD-skivan. Akronymen LP står för de engelska termen  “long play” och är tillverkad i vinyl. LP-skivan hade till en början en diameter på 10 tum men industristandarden ändrades till 12 tum efter några år. Vinylskivor som har en diameter på 7 tum kallas för EP (extended play). Rotationshastigheten för en LP-skiva är på 33⅓ varv per minut.

LP-skivan lanserades så tidigt som år 1948 av Columbia Records. Till en början var det främst klassisk musik som utgavs på vinylskivan.

Men det kom att ändra sig till att bli även populärkulturell musik under åren. Föregångaren till LP-skivan var ”stenkakan” som den kom att kallas. Men stenkakan var dock mycket ömtålig – den spelades på 78 varv. Tekniken mellan LP-skivan och stenkakan är i grunden densamma. Men LP-skivan kan ses som ”mer tålig” än vad stenkakan är.

LP-skivan har formatet 10 tum. Under perioden 1967 till 1987 var LP-skivan det mest populära musikformatet i hela världen. Väldigt många kända artister under dessa årtionden har gett ut sin musik på LP-skivor. Några exempel på kända artister som gett ut LP-skivor är Madonna, The Beatles, Michael Jackson och många, många fler kända artister.

Fördelarna med LP-skivor

Det finns många fina fördelar med att äga en vinyl-spelare och ha LP-skivor hemma. Dels har du ”musiken fysiskt”, det vill säga ett album med en bild/bilder på som du rent fysiskt kan ta på. Det är också populärt idag att samla på vinylskivor. Det blir lite utav en motvikt till allt som är digitalt i dagens moderna IT-samhälle. En annan stor fördel med LP, är att den känns mer som

 

din egen, du har lagt ner tid och energi på att skaffa den och kan ta på den och hålla den i handen.

Sedan har vi hela den sociala aspekten av att vara hemma hos någon som har en fin vinylsamling eller kanske har ramat in sina favorit-vinyler på väggen därhemma. Det blir en slags nostalgikänsla. Som att slungas tillbaka till en annan tid, i kontrast till den musik som finns att tillgå digitalt via Spotify och Youtube.

Mest sålda LP-skivorna

Topp 5

  1. The Beatles -Detta klassiska band från 1960-talet kammar hem förstaplatsen med bäst säljande skivor i hela världen. De har gjort många hits under sina aktiva år.
  2. Elvis Presley – Denna unga ikon blev en stor legend under mitten av 1900-talet.
  3. Michael Jackson- som ibland kom att kallas för ”kungen av pop” gjorde många häftiga låtar som tex. Thriller, Human nature, Wanna be starting something mm.
  4. Madonna – Popdrottningen blev känd under 1900-talet och är en aktiv artist med många stora hits bakom sig än idag.
  5. Elton John- En fenomenalt duktig artist och låtskrivare som fortfarande är aktiv han också än idag. Med låtar som bland annat ”Can you feel the love tonight”.

LP-skivan idag

Under de senaste åren har vinylskivan gjort en comeback i många svenska hem. Många använder vinylspelaren som endast dekoration. Men det finns också en hel del musikfantaster som verkligen vill ha tag på de gamla godingarna och kunna spela dem på sin vinylspelare. Många hävdar också att ljudet blir annorlunda analogt än vad det är digitalt. Att det skulle bli ett bättre och finare ljud analogt. Analogt innebär att du spelar upp ljud från en analog enhet som cd-spelare, vinylspelare eller liknande. Digitalt innebär att ljudet kommer från en dator eller mobil eller dylikt.  Många använder också LP-skivan enbart för dekoration i hemmet. Kanske har man en musikhylla eller har ramat in sina favoritartisters LP-skivor.

Försäljningen av LP idag

Försäljningen utav Vinylskivan har varit stark under åren 2019 och 2020. Under 2020 gick försäljningen av LP om CD-skivan i USA som exempel. Detta var den första gången försäljningen av LP-skivor gått om CD-skivan sedan 1990-talet.

Summering

Nu hoppas vi att du skall ha fått en bättre inblick i vad en LP-skiva är för något samt att du har fått en uppdatering gällande de mest sålda artisternas album under vinylskivans storhetstid.

Att fler och fler personer väljer att gå tillbaka till 1900-talets teknik och musik är inte alls konstigt. Det har blivit en retrotrend och för många människor så innebär retro en känsla av nostalgi, kanske starka minnen om hur livet tedde sig under en viss epok eller låtar som förknippas med en viss tid. Oavsett ifall du väljer musik digitalt eller analogt så kan det vara roligt att ha koll på de mest kända artisterna under vinylens storhetstid.