Ö med hus och brygga

Ö-vandring för stockholmare sommaren 2022

Vad vi svenskar har i överflöd i vårt land är öar. Dessa bastioner av land omgärdade av vatten är något som till stor del definierar vissa landskap och samhällen i Sverige. Hur mycket har man dock som storstadsbo fått ta del av alla de små oaser i hav och sjö som vi har tillgång till? I den här artikeln skall vi ta upp en resa som stockholmare kan åka ut på, så kallad ”ö-vandring”. Från norr till syd kan du få uppleva en hel mängd med öar belägna i östersjöns livliga vatten.

Ett par öar att besöka

Likt små klenoder av en svunnen tid när världen bestod av is finner vi oaser av land i vidöppna vatten. Öar har ett alldeles eget ekosystem och typografi. Omgärdade av vatten och piskad av havsvinden är miljön annorlunda från den vi finner i det svenska inlandet. Det här gör dem till en alldeles säregen upplevelse för den som önskar se en ny, möjligen tidigare outforskad sida av Sverige.

Det finns ett resesätt som kallas för ”ö-vandring”. Detta innefattar att man reser mellan ett antal öar, gärna utefter en utstakad väderriktning. Hur man reser kan variera dock. Vissa föredrar att välja mer kommersiella vägar genom att inackordera sig på de färjor som färdas över våra svenska vatten. Andra lite mer äventyrliga själar väljer att hyra sig en motorbåt och susa fram över hav och sjöar på eget bevåg.

Nedan har vi nu ordnat fram en resväg utefter en ö-vandring som stockholmare kan ta sig an om lusten skulle falla in. Rutten består av sex öar som alla har en egen natur. Resan som vi valt ut skall helst genomföras med en inhyrd båt. Dock går det att även ta sig fram längs vägen via buss och färja. Oavsett hur du tar dig an vandringen bland ö-landskap bör du finna en unik och minnesvärd upplevelse i denna rutt som går norr till syd längsmed östersjöns kust.

Ö-vandring genom sex öar i östersjön

Svenska öar

  1. Eggegrund
  2. Gräsö
  3. Sandhamn
  4. Öland
  5. Drottningskär
  6. Bornholm

Eggegrund

Vår resa börjar i Gävle med ön Eggegrund. Det här är en utmärkt utgångspunkt för en resa söderut längsmed den kustremsa som smeker vårt lands östra del. Det finns ett trevligt naturreservat beläget på den här platsen kallat Gråsjälsbådan, där mycket naturliv går att finna under sommaren. Efter en kort visit är det dock dags att bege sig av igen till nästa mål på resan.

Gräsö

Gräsö är en stor ö belägen just utanför orten Öregrunds östkust. Här kan man ta en välbehövlig paus efter allt båtande i Bottenhavet. På den här platsen finner man god logi för natten samt ett par trevliga restauranger i de små kustsamhällena som kantar ön. Även Gräsö har ett mycket uppskattat naturreservat kallat Högbådan, vilket ligger öster om ön.

Sandhamn

Efter Gräsö kommer det en lång resa som leder ända vägen till Sandhamn i Stockholms skärgård. Sandhamn är en berömd semesterort för den svenska östkustens befolkningar under sommaren. Platsen är fylld av gemytliga små restauranger samt ett livligt nattliv för den som orkar med. En utpost av festande och nöjen innan den långa färden mot nästa destination på resan tar vid.

Öland

Öland

Långt söder om Sandhamn finner vi Sveriges näst största ö i Öland. För den som inte vill rusa fram längsmed östkusten kan det behövas ytterligare en övernattning innan man når fram hit från Stockholms skärgård. När man väl sätter foten på Öland väntar dock många sevärdheter. Önskar man bada kan man alltid besöka Böda strand, vilken är belägen på den nordöstra delen av ön. Ät gott och vila upp dig här inför nästa anhalt på den här ö-vandringen.

Drottningskär

Drottningsskär är en liten ö innästlad i Blekinge skärgård. Man finner den strax söder om Karlskrona. Dess nära distans till Sveriges örlogsstad har gjort att Drottningskär genom historien haft en viktig roll i vårt lands marinhistoria. En intressant plats att besöka enbart för det. Dock är ön även väldigt vacker, särskilt under en av sommarens berömda solnedgångar.

Bornholm

Ort på Bornholm

 

Slutdestinationen på den här ö-vandringen tar oss till dansk mark, nämligen Bornholm. Här kan man gott ta sig ett par dagar till att utforska denna ö, vars historia sträcker sig långt bak i tiden. God mat, mycket underhållning och framför allt rofylld är detta den perfekta platsen att avsluta sin resa på efter ett par dagar till sjöss.